Ma a rettegett péntek 13 van. Amikor kitörik a cipőnk sarka, elszórjuk a pénzt, leöntjük magunkat borral és a párunk is beszól valamit… vajon tényleg ez a szegény, szerencsétlen 13-as szám a bűnös és nem is a 666? Vagy pusztán mi, emberek csináltunk belőle gonosz kis számot, ami által később már magunk idéztük elő a borzalmas eseményeket? Akár igen, akár nem, azért meg kell hagyni, történt néhány igen különös, balszerencsés dolog péntek 13-án…

Tényleg a szám a büd…bűnös? Netán mi voltunk azok, akik globális szinten ekkora hatalommal ruháztuk fel és mivel úgy félünk, tartunk tőle, valóban elő is idézzük a szörnyűséges eseményeket? Vagy ez egy ősi átok a péntek 13 és a legelső szerencsétlen esemény követeli újra és újra a borzalmakat minden péntek 13-án? Hiszen a 13-as számtól való félelem a bibliai időkben alakulhatott ki.

A számmisztikusok szerint azért szerencsétlen ez a szám, mert a 12-es után következik, ami viszont  teljes szám. Ennyi apostola volt Jézusnak, ennyi hónap van egy évben, ennyi tagja van csillagjegyeknek, ennyi Isten van az Olimposzon így tovább…

De a következő események bizony gyanúra adnak okot, hogy nem ok nélkül kezdtünk el parázni a péntek 13-tól…

A baljós utolsó vacsi és Jézus halála

Mindenki ismeri a sztorit: Jézussal együtt tizenhárman voltak jelen az utolsó vacsin. Innen a másik babona, hogy nem szerencsés egy asztalnál tizenhárman ülni mert valakit később utolér a végzete. Továbbá a legendák, babona, a történelem vagy kitudja mely forrás szerint, de Jézust magát Péntek 13-án feszítették keresztre… de állítólag még ez a nap volt a paradicsomi bűnbeesés napja is!

Boszorkányok Napja

Mint azt jól tudjuk, a középkorban gyártották a legtöbb boszorkányos babonát Ennek köszönhetően a VI. századtól kezdve a keresztények a pénteki napot tartották a boszorkányok és pogányok napjának. Ez a nap volt az általuk üldözött ősi, illetve  pogány istenségek imádásának napja. Bizonyára a régi istennő kultuszokból ered, hiszen olyan szerelem és mágia istennőinek napja ez, mint Freya vagy Aphrodité.

A Templomos Lovagok kivégzése

Ez már viszont atombiztos: IV. Fülöp király 1307. október 13-án, pénteki napon végeztette ki a leghíresebb és legnagyhatalmúbb keresztény harcos rendet, a Templomos Lovagokat, akiknek elsődleges céljuk a zarándokok védelme volt a Szentföldön illetve nők és a szegények bajnokai voltak.

Azért kellett meghalniuk ezeknek a nemes lovagoknak, mert túl gazdagok voltak, és a hatalmuk a királyéval vetekedett. Nem mellesleg a kiváltságaik által kikerültek a világi és egyházi hatóságok felügyelete alól, és egyedül a pápa parancsolhatott nekik. Ezért Fülöp egyetlen éjszaka alatt lefoglalta a rend vagyonát, lecsukatta a tagokat, és eljárást indított ellenük a keresztény vallás meggyalázása miatt, mivelhogy ördögimádóknak és homoszexuálisoknak állították be őket. Minden, amijük volt, a király zsebébe vándorolt…

Általános kivégzések napja

Nem tisztázott, hogy szándékosan választották vagy „véletlenül”, de a XIX. századig péntek volt Európában a Hóhérok Napja és rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Az Azték Birodalom bukása

Egy ominózus pénteken, 1521. augusztus 13-án, Hernán Cortés konkvisztádor elfogta Cuauhtémoc-ot, Tenochtitlán uralkodóját, azt állítva, hogy az egy spanyol város (ez a jellegzetes gyarmatosító eljárás, nem kérdez, csak elvesz) és ezzel haza is vágta az Azték Birodalmat, majd kinevezte magát az új uralkodónak, és a városnak a Mexikó nevet adta. Holá!

Az Apolló 13

Lehet nem meglepő, de az Apolló 13, 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (13×3, ha valakinek nem tűnne fel a dolog) indítóállványról meghiúsult. Később meg majdnem keresztet is vethettek az űrhajósokra, mivel egy robbanás következtében a kilyukadt tartályból kiszökött az oxigén, és nem maradt elegendő gáz az áramtermelésre. De nagy mákjukra elhárították a bajt és hazatértek.

A Buckingham Palota bombázása

A náciknak is volt ám érzékük a bombaledobáshoz. 1940. szeptemberében, péntek 13-án öt bombát hajítottak a Buckingham Palotára. A szegény királyi család nagyban a teáját szürcsölhette 11 óra körül a már akkor is foghíjas palotájukban.

Pusztító ciklon

1970. november 13-án csapott le a Bhola nevű ciklon, ami nagyjából 500.000 ember halálát okozta a környező területeken és Bangladeshben. Már máskor is tarolt ez a ciklon, de az Indiai-óceáni haditengerészeti szerint ez volt a leghalálosabb trópusi ciklon.

Embert ették a túlélők

Az uruguay-i légierő Chilébe tartó járata a zord időjárási körülmények és pilóta hibája okán az Andok oldalába csapódott 1972. október 13-án Argentína és Chile között. A 45 emberből 12-en azonnal meghaltak, majd másnap további 5 súlyosan sérült ember, plusz még egy nyolcadik napon. A gépen egyetemisták, az Old Christians Club rögbicsapat játékosai, illetve rokonok és barátok utaztak, meg a személyzet tagjai. A balesetet összesen 27 ember élte túl, akiknek ha tetszett, ha nem, de nemigen volt más választásuk az Andokban, így elkezdték megenni a holtakat. Nemsokára a társaság egy része lavina áldozata lett, amikor megpróbáltak segítséget keresni. A 71. napon a mentőhelikopter 14 ember talált a helyszínen. Élve.

A Costa Concordia oldalra fordulása

2012. január 13-án Francesco Schettino parancsnoksága alatt hajózott a Tirrén-tengeren a Costa Concordia 4229 fővel. Nyugodt volt az idő, tiszta látási viszonyokkal. Hogy a viharba jött össze a baleset? A kapitány utasítására erősen megközelítették Giglio szigetét, erre hopsza zátonyra futottak és egy szikla potom hetven méteres rést vágott a hajótestbe, amit elöntött a víz és bámm, a hajó a jobb oldalára dőlt. 32 ember vesztette életét a balesetben.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: ukstar.org, emaze.com, emaze.com,  kesha3d.com, hk.on.cc,  knightstemplarinternational.com,  sakurajadehouse.com,  pinterest.com, tumblr.com, metro.co.uk, news.bbc.couk, Leadkép: mentalfloss.com