Nem mintha olyan nehéz lett volna, de sikerült. Találtam. Illetve kigondoltam. 10 roppant értékes spirituális tanítást a Trónok Harca sorozatból, ami mindenki számára jól jöhet! Némelyik adott volt benne, míg a többit ki kellett csomagolni és tálalni. Fogyasszátok egészséggel!

1. Tartsd tiszteletben mások hitét!

Ami a sorozatban se mindig sikerült. Van, aki a Hét Istent követi, más a Vízbefúlt istent, megint más csak a Tűz Istenét ismeri el. Természetesen itt is akadtak ellentétek, de annyi bizonyos, hogy a valóságban is van hová fejlődnünk e téren. Elfogadni és tiszteletben tartani a másik hitét.

2. Ne nézd madárnak, aki sétáló holtakról beszél vagy sárkányokról

Persze nem szó szerint, bár kitudja, elég sokan hisznek a zombi-apokalipszisben. De ha valaki olyat állít neked, ami teljesen valótlannak tűnik, akkor ne nevesd és gúnyold ki, mert a franc sem tudhatja, nincs-e tényleg igaza. Kitudja, mikor pillantasz meg ténylegesen egy sárkányt vagy mást… vagy most példának komolyan az ufókat kell felhoznom? Igaz, rájuk valamicskével több bizonyíték van. Elvileg.

Kép: gameofthrones.fandom.com

3. A titkok ártanak az egészségnek.  Vagy inkább az igazság?

Lysa Arryn megölte a férjét és eltitkolta, majd kiderült. Meghalt. Ned Stark eltitkolta kicsoda Jon, majd rájött Cersei és Jamie titkára. Meghalt. Kisujj világi szarkavaró volt. Meghalt. Varys a titkok mestere volt. Meghalt.  Egy szó, mint száz, a titok így vagy úgy, de ártanak az egészségnek. Jobb megkímélni magunkat attól, hogy cipeljük, de attól is, hogy tovább adjuk őket. Az igazság is veszélyes lehet, ezért a kockázatok és mellékhatások tekintetében bánjunk vele ésszel.

De spirituális lévén azt mondom, fő az egyenesség, az őszinteség! Lehet, hogy nem mindig nyersz vele, de a lelked patyolat tiszta lesz tőle!

4. A hatalom is káros az egészségre

Akik már végig nézték az egész sorozatot tudják, miről beszélek. Aki arra a nyavalyás trón után ácsingózott meghalt. Még az is, aki ült rajta. És ritkán természetes halállal… szóval a hatalom igencsak káros lehet az egészségre és nemcsak azért okozhat híg fosást, hogy uralkodni, meg dirigálni kell és rettegni, mikor taszítanak le, hanem eleve a pozíció megszerzése is heveny hasmenést okozhat.

5. Tiszteld a Halált!

Az arcnélkülieknél a Halál –vagyis találóan a Sokarcú Isten, mivel bárkinek a képében eljöhet – a legfőbb úr. Jogos. Nem is kell vitatni. Ha ő jön, akkor annyi, kész pász, szóval bizonyos tekintetben valóban ő a leghatalmasabb. Hiába ad neked szerelmet egy istennő meg hatalmat egy másik, ha jön a Halál és kiír az életnek hívott sorozatból. Úgyhogy tiszteljük a Halált. Nem kell tőle félni, lehet neki azt mondani: Nem ma. Meg lehet vele beszélni a dolgot…

6. Használd a hibáidat (illetve azt, aki vagy) pajzsként

Ez talán egyik legértékesebb spirituális tanítás, ami Tyriontól származik. Őt egész életében cseszegették, hogy törpe. Hát tett még rá egy lapáttal, és akkor már Ördögfióka lett belőle. Ő maga viccelődik azzal, hogy törpe. Pajzsként használja a hibáját, hogy ne mások használhassák ellene. Egyszer régen a Falon ugyanezt javasolta Jonnak is. Használja a fattyúságát védelem gyanánt.

7. Az emberek változnak

Ezt bizony ki kell jelenteni, mert egyesek hajlamosak azt hinni, hogy az emberek soha nem változnak. Nem igaz. De ehhez Trónok Harca sem kell, hogy tudjuk. Bár látványos fejlődésen ment keresztül Daenerys, aki kis szüzikéből a Sárkányok Anyja lett és odab*szott mindenkinek az asztalra, csakhogy övé legyen a trón. Azt is mondhatnánk, szépen kikupálta magát és nem hagyta, hogy eltapossák. Lehet, hogy olykor fondorlattól vezérelve előadta a buta kis szőke libát, de utána jaj is volt annak, aki bevette mesét. Mint ahogy egy-két totál gonosznak hitt karakter is pálforduláson ment keresztül és képesek voltak jó irányba változni.

8. A nők ugyanolyan hatalmasak lehetnek, mint a férfiak

Persze erre volt már precedens a történelemben és manapság újfent virágzik a feminizmus. De jó pár női karakter a sorozatban igen magas helyre jutott. Igaz, nem kevesen le is zuhantak abból a bizonyos magasságból. Ám, akik nő létükre önbizalomhiánytól szenvednek, érdemes időről-időre innen inspirálódniuk és rácsodálkozni pár tökös nőre, akik ravaszak, intelligensek, kitartóak és hatalmasak. (Nem csak méretre, mint Brienne) Hajrá csajok!

Kép: pinterest.com

9. „Mindenki tudni akarja a jövőjét, addig, amíg meg nem tudja.”

Ez a roppant bölcs idézet egy erdei boszorkánytól származik. És milyen igaz! A jóslás egy nagyon érdekes dolog, és persze nagyon jó, mikor csupa szépet és jót hallunk vagy kapunk pár hasznos tanácsot. Csakhogy oltári nagy szívás akkor, amikor nem azt sorsolják nekünk, amire vágytunk, amit hallani szerettünk volna.

10. „Ne a halálod miatt aggodalmaskodj, aggasszon az életed! Az életeddel törődj, addig, ameddig tart!”

Talán ez a legértékesebb bölcsesség, tanítás az összes közül. Egyszer mind meghalunk. De felesleges aggódni miatta, várni és készülni rá. Az élettel kell törődni, azt megtölteni élménnyel, érzelemmel, célokkal és kihasználni minden lehetőségünket. Carpe diem.

Van itt számotokra pár további idézet, amin érdemes egy kicsit eltöprengeni:

„Néha a hit a józan ész halála.”

„Olykor ahhoz, hogy eljöhessen az új, a réginek pusztulnia kell.”

“A legtöbben inkább letagadják a kemény igazságot, semhogy szembenézzenek vele.”

“Az elmének (…) könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét.”

“Aki nem figyel, hallani sem fog.”

“Aki fél a vereségtől, már vereséget is szenvedett.”

“Aki kérdez, az viselje el a választ is.”

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: freepressjournal.in