Hát nem elég, hogy beragyogja az ember életét a puszta jelenlétével? De! Csakhogy nem pusztán a legjobb barátunk lehet, hanem a mesterünk is. Egy szőrős kis – vagy éppen dögnagy – bölcs mester, aki szavak nélkül is olyan leckéket adhat, amit talán még saját embertársainktól sem tanulnánk meg. Elhoztam nektek azt a 10 spirituális tanítást, amit a kutyámtól kaptam!

1. Tanulgasd csak azt a feltétlen szeretetet!

Tetszik, nem tetszik, nagyon kevesen vagyunk rá képesek. Vagy talán senki sem. Jézus profin űzte, de mi nem. Mert akarva-akaratlanul is a feltételekhez kötjük a szeretetünket. Elvárásaink és igényeink vannak a másikkal szemben. A kutya pedig igazából nem vár el semmit. Hozzá lehet szoktatni ahhoz, hogy kaját és szeretetet adunk, amit persze, utána elvár. De akkor is szeretne, ha nem törődnénk vele annyit. Nekik sokszor ugyanannyi öröm a puszta jelenléted vagy a dicséreted. Úgy szeretnek, ahogy vagy, nem érdeklik ki vagy, mit csinálsz, nem ítélkeznek.

2. Néha az is elég, ha csendben meghallgatod!

Imádunk másoknak tanácsokat osztogatni, pedig sokszor a saját életünkkel sem tudunk mit kezdeni, nemhogy a másik baját megoldani! Még szerencse, hogy ott a Fifi, a Brutusz meg Pötyi, akik igazán tudnak hallgatni. Akik az öledbe teszik a fejüket, mikor sírsz vagy világvége hangulatod van és meghallgatják a gondjaidat. Akik a kezedbe adják a mancsukat és nagy gombszemeikkel azt üzenik: „Tudom haver, én veled vagyok!” Olykor ez a legjobb, amit megtehetünk másokért, hogy éreztetjük a szeretetünket és meghallgatjuk a másikat. Bozont a legjobb empata.

3. Ér még a valami a hűség meg a lovagi erények

Megfigyelted már, hogy egy kutya olyan, mint valami múlt századi nemes vagy középkori lovag?  Végtelenül hűséges, senki és semmi sem tudja tőled elcsábítani. Hihetetlenül kitartó, soha nem adja fel, mindig megküzd a céljáért. Ám azt is tudja, mikor legyen engedelmes és alázatos, ami egyáltalán nem esik nehezére. A barátaiért, a szeretteiért gondolkodás nélkül kiáll és megvédelmezi őket. Nem létezik a világában a cserbenhagyás.  Szívesen tanul és „pallérozza elméjét”, mint egy nagyvilági úr vagy úrnő! Igazán megérdemelné mindegyik, hogy lovaggá üssük őket vagy mi hajbókoljunk előttük! Bár azt hiszem, az utóbbit sokan megtesszük…

4. Tudj kiállni magadért!

Igen, a kutya nagyon alázatos és engedelmes tud lenni. Csakhogy képes felemelni a hangját, mondhatni a „szót”, ha nem tetszik neki valami. Megtudja ő védeni magát, kibír állni a jogaiért. Ha tipikusan konfliktuskerülő vagy, akkor e téren van mit tanulnod tőle. Nem kell mindig a bolhából elefántot csinálni, de ne is légy mindenki lábtörlője. Ha már valaki sokadjára is húzkodja a bajuszodat, akkor nyugodtan ugass be neki!

5. Fő a megbocsátás!

Ilyen tekintetben nagyon bolondok. Hiszen hány ember bántja a kutyáját, bánik rosszul vele, mégis mindig megbocsátanak annak a tahónak, aki meg sem érdemli. Még csak rá sem támad, hanem hagyja, hogy belerúgjanak és megkínozzák. A bolondok! Innen látszik, hogy erényeik néha a hátrányaik is.

Viszont jó példa erre, hogy egy menhelyről hozott kutya is képes ismét megtanulni bízni, mert bízni akar! Ugyanakkor nem kell mindjárt bántalmazni őket, elég őket alaposan összeszidni, húsz perccel később már jön puncsolva. Villámgyorsan megtud bocsátani!

6. Lehetnél kicsit rugalmasabb is!

Mindig, minden körülmény között tudnak alkalmazkodni. Persze adódhatnak nehézségek fajtánként, de akkor is mindent elkövet azért, hogy rugalmasan álljon egy helyzet. Képes megszokni a magányt, de azt is, ha kisbaba érkezik a házba. Megtud küzdeni a nagy társasággal és az extrém helyzetekkel is.

7. Ne tunyulj el!

Ha már rugalmasságnál tartunk… igazán mozoghatnál kicsit! Kezdjük azzal, hogy nem ártana időben felkelned, nem kell hétvégén fél napig a lábadat lógatnod. Ugye milyen jó, hogy kutyi ott van és tesz róla, hogy felkelj reggel hatkor és levidd? De legközelebb akár mozoghatnál is vele! Nem árt, ha kicsit futsz, többet sétálsz vagy aktívan játszol vele. Ha jobban belegondolsz… valójában neked van rá nagyobb szükséged és ő sétáltat téged…

8. Mindenütt lehet barátokat találni és kell is!

Egy kutyuval nem lehet összeveszni. Nem fogjátok tudni egymást elküldeni a francba, ahogy néha a barátaiddal teszed. Eleve, ő nem fog kihasználni vagy kutya módra energiavámpírkodni. Sőt, az sem érdekli, ha lekorcsozod, ha ledagadtozod. Mert ő akkor is szeret és akkor is a barátod lesz. Vagy éppen másoké. Képes újra és újra bizalmat szavazni az embereknek. Ha gonosz vagy vele, és elkerül tőled, majd lesz neki másik szerető barátja. De nem para, ha neked nem megy magadtól, majd segít és odarohan a többi kutyáshoz, hogy legyen kikkel összegabalyodnod!

Különben is, ha nem Te, akkor majd a macska vagy a nyúl. Ha igazán akar, bárkivel képes összebarátkozni!

9. Legyen meg a mindennapi mókád!

Annyira komoly vagy! Reggeltől-estig dolgozol, biztos felelősségteljes munkád van és lefoglal a pénzkeresés meg a jövőd megteremtése. Azért nem kellene teljesen besavanyodnod! Legyen meg a mindennapi mókád! Tudj kikapcsolódni este vagy napközben 5 percre és légy egy kicsit gyerek. Tudj játszani, élvezni az életet, komédiázni, bohóckodni. Ha nem teszed, persze, hogy a világ egy gonosz és szar helynek fog tűnni, amiben semmi jó dolog nem történik veled. Hallgass Bodrira és Mafla úrra, szórakozz te is, mert mindenki megérdemli!

10. Örülj az életnek!

Megfigyelted már, hogy egy kutya, hogy tud örülni? Hogy fajtájától függetlenül is mindig vidám, boldog? Főleg ha te ott vagy vele. A kutyák igazán tudják élvezni az életét, valódi optimisták. Annyira süt belőlük a pozitivitás, az életvidámság, mikor bepörögnek. Örülnek neked, mikor hazajössz, örülnek a kajának, a játéknak, a figyelemnek, ha odakint elrepül egy madár, ha havazik, esik, süt a nap, szinte mindennek képesek örülni, mint kisbaba a kezében széttrancsírozott banánnak. Mi meg nagy melák emberek keressük aktívan a boldogságot, meg másoktól függővé tesszük, és nem vesszük észre, hogy a boldogság VAN. Ott van, ahol mi vagyunk! Bennünk.

Köszi kutyu a tanítást!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: pinterest.com

Gifek: imgur.com