Nem volt könnyű összeszedni ezt a 15 útravalót, mivel pokoli sok bölcsesség hagyta már el Dan Millman száját és tollát… billentyűzetét, laptopját, mindegy is. Túlzás nélkül állíthatom, hogy A békés harcos útja sokak életét megváltoztatta, akárcsak a többi könyve. Összeszedtem hát ennek a kivételes embernek a bölcsességeit, amit mindannyiunknak érdemes lenne zsebre raknia…

Na, de ki is az a Dan Millman?

Csak mert mégsem várhatjuk el, hogy mindenki ismerje. Itt találsz róla több infót A békés harcos útja című filmjének leírásával együtt.

De röviden-tömören annyit róla, hogy napjaink egyik legismertebb, legkedveltebb spirituális írója. Eredetileg tornász, – sőt, világbajnok! – edző, harcművészet-oktató, főiskolai tanár és 17 sikeres önsegítő könyv szerzője, amik ráadásul 29 nyelven jelentek már meg.. Világszerte tart előadásokat.

Most pedig lássuk 15 útravalót:

moly.hu

A békés harcos útja c. könyvből:

1. A boldogság az egyetlen képesség, ami számít. És a boldogságot nem nyerheted el; a boldogság talál meg téged, de csak akkor, ha minden másnak megadod magad.

2. Ha megfeledkezel magadról, azzá válsz, amit csinálsz, tehát cselekvésed tiszta, spontán, és mentes minden ambíciótól, gátlástól és félelemtől.

3. Egy harcos nem keresi a fájdalmat, de ha a fájdalom eljön, felhasználja azt.

4. Akkor lesz belőled tökéletes emberi lény, ha tökéletesen felelőssé válsz az életedért; és amikor tökéletesen emberi leszel, felfedezheted, mit jelent harcosként élni.

5. A gyenge ember bosszút forral, az erős megbocsát, a bölcs meg sem bántódik.

libri.hu

Szókratész utazásai c. könyvéből:

6. Az, amit majd teszel, így vagy úgy, de formálni fogja a jövődet. Ez a választás hatalma.

7. Az értelem nagyszerű létra, ha az égre törsz, de a mennyekig sajnos nem ér fel. Csak a szív bölcsessége képes megvilágítani az odavezető utat.

8. A hit nem abból fakad, hogy bármit is biztosan tudsz. (…) Csak bátorságot kíván, hogy elfogadd: minden, ami történik, hozzon örömet vagy fájdalmat, a legnagyobb jó érdekében történik.

9. Csak az itt és most létezik. Bárhová is mész, mindig itt leszel.

10. Bölcs az, aki ismeri a korlátait, és bátor, aki nyíltan bevallja.

moly.hu

Erre születtél c. könyvéből:

11. Minden szokás és minta, tartsuk azt akár “jónak”, akár “rossznak”, a legjobb szándékunk ellenére is mindaddig ismétli önmagát, amíg valamit máshogy nem teszünk, hogy megtörjük azt.

12. Nem számít, mit érzünk, és mit tudunk, nem számít, milyen adományokkal és tehetséggel rendelkezünk, csakis a cselekvés által hívhatjuk életre azokat. Azok, akik csak azt hiszik, hogy megértjük az elkötelezettséghez, a bátorsághoz, vagy a szeretethez hasonló fogalmakat, egy nap majd felismerik: csak azt tudjuk, mikor cselekszünk, majd a tett megértéssé válik.

13. Az őszinteség lényege az, hogy felismerjük, elfogadjuk és kifejezzük hiteles belső valóságunkat; csak akkor beszélhetünk és viselkedhetünk őszintén embertársainkkal, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz.

14. Csakis akkor teremthetünk kapcsolatot intuíciónk és bölcsességünk forrásával, ha identitásunkat és önértékelésünket többé nem embertársaink véleménye határozza meg; mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy imádjunk valamit, a kérdés csak az, vajon a vélemény, vagy saját szívünk istenét akarjuk-e imádni?

15. A rugalmasság sokkal hasznosabb, mint a passzivitás, vagy az ellenállás; ha még a legfájdalmasabb tapasztalatokat is a magunkévá tesszük és aktívan felhasználjuk őket, sokkal hatékonyabban fogunk megküzdeni a nehézségeinkkel.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép:  flowee.cz