Van egy elfeledett titok a hosszú és boldog párkapcsolatért. Mert hiába is mondják a költők meg a romantikusok, nem csak szerelemre van szükség! A párkapcsolat nem egy teknős, amit bezárhatsz egy akváriumba, biztosítasz neki vizet, elegendő fényt meg néha dobsz neki egy kis kaját, aztán csá, el van magában. A párkapcsolatról már vagy ezer hasonlat született, hajó, csónak, gyerek, kényes perzsa macska. Mindegyik lényege az, hogy mind a két rész felőli törődést és aktív ápolást igényel. Ha csak az egyik fél dolgozik érte, bukta van.

Ha nincs meg a kapcsolatban ez a titok,  akkor bizony könnyen zátonyra futhat a hajó, elzüllik a gyerek, feldobja a talpát a szegény kényes perzsa cicus…

Ez pedig nem más, mint az elfogadás! Mik azok az alapvetők dolgok, amiket el kell fogadni a kapcsolatban?

 

  1. Elfogadás: Senki sem tökéletes

Igen, sokan megálmodtuk magunknak az igazat, egyesek már pelenkás korukban. Ami azóta vagy bejött vagy nem. Az esetek többségében nem, ami nem is csoda, mert agyonidealizáltuk a leendő kedvesünket. Herceg, hercegnő, űrhajós, szőke, vörös, kigyúrt, cuki, vérromantikus, hős, rosszfiú, stb. Még nem is ismerjük, de már egy valag elvárással sújtjuk, amit általában igyekszünk kőkeményen behajtani, amikor megjelenik a potenciális partner a színen. Aztán az esetek többségében mikor elkezd róla leolvadni a máz, rájövünk, hogy ő mégsem a kedvenc Walt Disney-ből vagy sorozatból megszokott álomcsákó/álomnő.

Hiába szereted, de zavar, hogy este lefekvésnél elgázosít, beszél és röfög egyszerre, a földön hagyja a szennyesét, nem szedi ki a haját a lefolyóból, rondán beszél. Ekkor döntöd el: mész vagy maradsz. Megkeresed inkább a herceget, hercegnőt vagy őszintén beszélsz vele, megpróbálod jobb belátásra bírni, idomítani vagy: elfogadod és kompromisszumot kötsz vele.

Csak döntés kérdése, hogy elfogadod a testi-lelki tökéletlenségével, a dilijeivel együtt vagy hasta la vista.

De mikor ezen elgondolkodsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Te tökéletes vagy?

Te mit adsz hozzá a kapcsolathoz?

Szerinted mi lehet az, amivel meg te mész a párod agyára?

Valószínűleg egyikőtök sem tökéletes és ez nem is baj, amíg tudjátok egymást így is szeretni és elfogadni a másikra.

  1. Elfogadás: a család

Gyakran áll vagy bukik egy kapcsolat, hogy mennyire tudjátok elfogadni a másik családját. Nem kell szeretned, neked csak elfogadni kell őket. És az elfogadás benne van az, hogy a jelenlétükben nem süt belőled a gyűlölet, de ha nem is mézesmázaskodsz velük, attól még kulturáltan viselkedsz. Elvégre a család mind a kettőtök életének részei. Nem lehet őket sem lecserélni, sem pedig kizárni. Ahhoz, hogy az élete részese légy, el kell fogadnod a családját. És nem kell másnak mutatkoznod mint ami vagy, csak azért, hogy elfogadjanak. Még csak az összes létező családi eseményen sem kell jelen lenned, ha a hideg ráz tőlük. De mindezért cserébe el kell fogadnod, ha a párod sem jelenik meg te családod összes találkozóján, meg ha nem veti magát édesanyát karjaiba.

Ezért fontold meg azt, hogy te hogy kívánsz bánni a párod családjával, mert nagy eséllyel azt is fogod kapni te is, de legalább ne várd el, hogy a párod bárkit is szeressen, ha te sem szereted az ő rokonait.

De mikor kettesben vagytok, akkor se ragadj minden alkalmat meg kell ragadnod a párod anyjának szidására. Nem kell örökösen emlékeztetni arra, ha mondjuk rossz szülő volt, vagy vannak valamilyen gázos dolgai. Persze nem is kell tabuként kezelni a család témát, de gondolj bele, hogy fordított esetben mindez neked hogy esne. Szóval, a családtagok rendszeres szapulása, vagy nyilvános utálata a kapcsolat végét jelentheti. Jobb, ha tudsz róla…

  1. Elfogadás: a barátok

A következő necces pont. Főleg, ha a párod legjobb barátairól van szó, akik már szinte családtagok. Ha megismerted őket és arra jutottál, hogy többé nem akarod látni őket, mert csak a csajokról tudnak beszélni, unalmasak, részegesek, túl sok disznó viccet eregetnek, oké. Szíved joga, nem kell elviselned őket. Ám azt soha nem várd el a kedvesedtől, hogy miattad hanyagolja őket. Ha attól félsz, hogy rossz hatással vannak a párodra, az eset mértékétől függően, felhívhatod rá a figyelmét. Hiszen azt nem szabad hagyni, hogy rávegyék a drogokra. De ha „csak” attól félsz, hogy elmennek piálni, kibeszélnek téged, vagy megnéznek más nőket, akkor ott nálad van némi rejtett bizalmi probléma és ezért vagy valójában féltékeny. Te ismered a párodat, megcsalós típus vagy nem? Ha igen, akkor eleve nagy kérdés, mit is vársz tőle és a kapcsolatotoktól, ha pedig nem, akkor nincs miért félned. Arról nem is beszélve, hogy te mit is szoktál csinálni a barátnőiddel a csajos estéken?

Ugyanaz érvényes a barátokra, mint a szülőkre. Elmondhatod szépen a véleményedet, de nem célszerű szidalmazni őket, főleg akkor, ha régebb óta vannak az életében, mint te. És arról se feledkezz meg, hogy szinte minden tiltás felér ellentétes pszichológiát eredményez vagyis már csak azért is…

Ha pedig olyasmi zavar, minthogy részegen jár haza – és mondjuk nem vicces meg jópofa  és egyébként egy teljesen normális pasiról beszélünk – hanem agresszív vagy neked kell felmosni a padlóról, akkor erre vonatkozólag is kompromisszumot kell kötnötök és közösen kitalálnotok egy jó kis megoldást!

  1. Elfogadás: a hobbi

Mindenkinek van valami hobbija, ami teljesen helyén is van. Azaz előnyös egy kapcsolatban, ha érdeklődtök egymás hobbija iránt. Az már egyenesen csúcsszuper, ha osztoztok is akár egyikkőtökében. De a legjobb az, ha közös hobbijaitok vannak.

Ugyanakkor sokszor van az, hogy az egyik fél nem csípi a másik hobbiját. Ám itt is ugyanaz a helyzet, mint eddig az összesnél. El kell fogadni, hogy a kedvesünk szeret focizni, modellezni, ácsolni, x-boxozni, festeni, zenélni vagy éppen autót szerelni. Mert ez kapcsolja ki, ennek tud örülni. A tiltással csak magad ellen fordítod.

Hogyha nem akarsz benne részt venni vagy nem érdekel, nem probléma. Csak tartsd tiszteletben. Persze azon se lepődj meg, ha ő meg majd a te hobbidban nem kíván részt venni.

Amennyiben nyitott vagy a hobbijára, vegyél részt benne. De az is érthető, ha zavar, hogy a szabadnapján egész nap mást sem csinálni csak online játékozik. Ezért kell a kompromisszum: játsszon fél napot, a másik fél napot töltse veled vagy csináljátok együtt a te hobbidat, de mindenképpen tedd hozzá, mit tudsz ezért cserébe felajánlani azért, ha megvalósul a te vágyad.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: mensfitness.com, pinterest.com, tumblr.com, gfycat.com, imgur.com