Nőket csábító ludvérc, házi kígyó, a pasikat szexre csábító tündér szépasszony… a magyar néphit gyöngyszemei, akik bizony téged is megtalálhatnak, sőt… be is költözhetnek hozzád! Nem kell távoli országok mitikus lényei után kutatni, ha izgalmakra vágysz, elég, ha kimész éjszaka itthon az erdőbe…vagy a konyhába.

Ismerkedj meg a magyar folklór 5 legérdekesebb entitásával:

A Tündér Szépasszony

Hosszú hajú, fehér ruhás, fiatal és gyönyörű nők, akik többnyire csoportosan jelennek meg. Énekelnek, táncolnak, fürdőznek és repülnek. Olykor hintón, lovas kocsin vagy lepedőn szállnak a levegőben, és táncmulatságokat tartanak.

Ezek a bájos nők, forgószél, varjú, vadliba, hattyú alakját is képesek magukra ölteni. Néha betegségeket hoznak az emberekre, kicserélik a csecsemőket, és elcsórják a lovakat az éjszakai mulatságaikhoz.

Többnyire elhagyott ösvényeken, árokban, hidaknál, pataknál, keresztútnál vagy tónál tanyáznak. Sok ismert monda mesél az éjszaka fürdőző, vízben játszadozó, éneklő tündérekről.

Egyik fő és egyben kedvenc elfoglaltságuk a férfiak elcsábítása, akiket elragadnak vagy úgy intézik, hogy eltévedjen, miközben magukhoz vezetik…

Régen előszeretettel utaztak a muzsikusokra, a furulyásokra vagy éppen dudásokra, hogy meglegyen a hölgyemények zenekísérete, biztosítsa a tündércsapatoknak a múzikot.

A baranyaiak szerint csak azokat betegítik meg az embert, ha az illető az előfordulási helyükön jár és megzavarja őket táncukban, vonulásukban, vagy a forgószél sodrába kerül. Büntetésül megnémul, megbénul, megőrül, vagy sebek borítják el. Ez vonatkozik azokra is, akik a tánchelyükön a letaposott fűre rálép. Tehát a tündérek tehát csak a helyüket-idejüket megsértőket bántalmazzák. Úgyhogy, ha nem akarsz lesántulni vagy, hogy bármi baj érjen, akkor kerüld el a kedvenc helyeiket…

Időjárásdémon: sárkány

A szárnyas kígyó avagy tarajos kígyó egy pikkelyes, szárnyas, hosszú karmú sárkány, ami lángot vagy szikrát okád. Színe lehet vörös, kék, fehér, fekete vagy tarka. Főként vizes réteken, mocsarakban, tavak közelében található meg, ritkábban barlangban esetleg faodúban.

Állítólag léteznek olyan sárkányaink, amelyek a föld alatt élnek, egész pontosan leggyakrabban egy templom alatt és a picurka mérettől kezdve egészen óriási is lehet. Aztán amikor előbújik, összedől a templom, vagy árvíz, földrengés keletkezik és elpusztít mindent, ami a környéken él és virul.

A magyar néphit legismertebb sárkánya vizes mocsaras helyeken él, és az időjárással (jégeső, vihar) felett bír hatalommal. A felhőszakadást, orkánt, jégesőt, árvizet sokszor a sárkány számlájára írták, mint aki befolyásolja az időjárást vagy mikor ki kell a vízből, vagy éppen leszáll és esőfüggönnyel borít be mindent.  Egy óriási, vörös pikkelyes gyíkszerű lényt kell elképzelni, amelynek négy lába van, sörénye és szárnya.

Úgy tartják, hogy a sárkány kacsából, halból, rákból vagy még inkább kígyóból születik. Rejtett helyen nő fel, mondjuk tóban, barlangban, gödörben, kútban vagy faodúban a, hol 7 vagy 13 évig tartózkodik kígyó alakban. Éhségét és szomjúságát sárkánykő nyalogatásával csillapítja. Azután innen hívja elő és kantározza fel a garabonciás, az ifjú, aki meglovagolja a sárkányokat.

Házi kígyó

Előfordulási helye: ott nálad. Meg nálam. Ugyanis a tűzhely, küszöb alatt, illetve a falban laknak. Leginkább kígyó, ritkábban kobold alakjában jelennek meg. A keleti és nyugati szláv és a balkáni hiedelmek szerint szoros kapcsolatban vannak a családdal. Hogyha az egyik ős lelkéből váltak házi szellemmé, akkor az egész családot pártfogoló őrzőszellemek lesznek. Ilyen a szlovák stary dedo (öreg nagyapa), a szerb és bolgár talaszom és sztopanin, vagy a görög stoicheion.

A magyaroknál ezt a szerepet a házi kígyó látja el, aki egyfajta házi szellem. Hívják még házicsúszónak, pézsmakígynak, falikígyónak és fehércsúszónak is. Színe lehet fehér, zöld, sárga vagy „cifra”. Leginkább a jellegzetes hangjáról lehet megismerni, ugyanis „ketyeg”, „csörög”, „fütyül” a falban. Amennyiben előbújik, tejjel kell táplálni. Régen általános hit volt, hogy a ház szerencséje vagy még inkább a házigazda élete a kígyó életével szoros összefüggésben állt, így nem szabadott bántani, elpusztítani, mert akkor a házat szerencsétlenség éri, a gazda, netán a gazda kislánya hal meg. A közismert monda szerint a házi kígyót maga a család kislánya eteti tejjel. Amennyiben ezt megtiltják a gyereknek annyi…

Ördögszerető, Ludvérc, Lüdérc

A Nyugat-Dunántúlon ludvérc, lucfir néven ismeretes, mint éjszakai fényjelenség, tüzes alak, de gyakran vesz fel emberi alakot is, méghozzá egy távol élő vagy meghalt szerető, házastárs képét. Egyesek szerint emberalakja maga az ördög. A legtöbb róla szóló monda segít abban, hogyan ismerjük fel képében az ördögöt. Például érdemes megnézni a homokban, a sárban, a lábnyomát, hátha patája van…

Képes a házba a kéményen vagy a kulcslyukon át bejutni. Távozásakor meg tüzet szór maga után és nem túl udvariasan… de barna macit hagy a ház falán. Sok történet szerint imád az egykori szeretővel kibabrálni vagy megbetegíteni. Bár ki az, aki nem veszi észre, hogy egy lidérccel bújik ágyba?!

De ne aggódjunk, mert ismeretes a ludvérc elleni védekezés. Gatyamadzaggal, övcsattal vagy éppen ujjak összekulcsolásával „kötötték el” az útját. Hasonlóan működhet a házra helyezett nyírfaág, vagy a tömjén füstölő, hogy ne legyen kedve betérni a házba rakoncátlankodni.

A ludvérc alakja gyakran keveredett a tüzes szekér, tüzes kerék, alakjában megjelenő kísértettel, lidércfénnyel. Sok helyen azt tartották, hogy ránehezedik a járókelők vállára, nem lehet utolérni; vagy a temetőbe jár és az első kakasszóra el kell tűnnie.

Büntető lények

Nem tudni honnan pattantak elő – valószínűleg inkább csak így kívánta régen a babonás magyar betartani az ünnepek szentségét –  mivel leginkább bizonyos napokat személyesítenek meg ezek a lények, mint amilyen a munka tiltására vonatkozó nap. A magyar néphitben a hét napjai közül főleg a kedd megszemélyesítése fordul elő. Kedd asszonya a keddi asszonyi munkák, fonás, mosás, szövés szankció-lénye. Nos, ha tiltott dolgot csinálsz kedden, Kedd asszonya lesújt rád és megbüntet. Esetleg megúszod egy láthatatlan pofonnal, a frászt hozza rád éjszaka, becsapja éjjel az utcaajtót, vagy a neked hajítja a munkáddal kapcsolatos eszközöket. Ne aggódj, minden bizonnyal már modernizálódott és a te szakmádhoz megfelelő büntit fog majd kitalálni!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: pinterest.co.uk, maiarcita.deviantart.com, animalplanethd.com, negrovj.deviantart.com, harrypotter.wikia.com,  Leadkép: imgur.com