A hipochondria megosztott betegség. Van, aki jót nevet az ebben szenvedőn, és van, aki pedig minden egyes nap a poklot járja meg miatta. Cikkünkből kiderítheted, te mennyire vagy hipochonder!

A betegség tulajdonképpen egy pszichés zavar, amelynek lényege az illető egészségi állapota. Semmi más nincs a személy fókuszában csak az, nehogy elkapjon valamiféle betegséget. Ezért – attól függően, milyen mértékű a betegség – szorongással és félelemmel telhetnek a mindennapok. Sőt, olyannyira elfajulhat a baj, hogy már orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

A betegek gyakran tisztában vannak helyzetükkel, és pontosan tudják, nem betegek, de mégsem sikerül megszabadulniuk a rögeszméjüktől. Mivel általában a szív környékén éreznek „panaszokat” a betegek, ezért a szív alatti részről nevezték el hipochondriának a betegséget. Lássuk, a 6jelet, amiből megtudhatod, hogy hipochonder vagy-e!

1. Mindenhova fertőtlenítővel közlekedsz

Biztos láttál már, vagy akár pont Te is azok közé tartozol, akik mindig cipelnek magukkal kézfertőtlenítőt. Ezzel nincs is semmi baj, elég sok koszt össze lehet szedni a buszon, metrón, és egyéb helyeken. Ám, ha ez a kézfertőtlenítés már olyannyira rendszeressé válik, hogy pánikba esel, ha kifogy a tubus, akkor bizony nagy hírem van: hajlamos vagy a hipochondriára. De nem kell csüggedni vagy megijedni, egészséges mértékben még belefér. Csak arra ügyelj, hogy ne forduljon át elviselhetetlenbe. Egy kis koszba nem fogsz belehalni, különben is kell a szervezetnek, hogy erős maradjon az immunrendszered.

2. Szeptembertől májusig szkafanderbe öltözöl

Mihelyst beköszönt a rosszidő, Te máris bebugyolálod magad, hogy még véletlenül se kapj el semmilyen betegséget. Ha melletted valaki mégis eltüsszenti magát, esetleg az orrát fújja, te nagy ívben elkerülöd, vagy hazarohansz és addig zuhanyozol, amíg le nem dörzsölöd a bőrödet is. A ruháidat, meg természetesen mind elégeted.

3. Orvosi csoda vagy

Ha meghallasz egy betegséget, mindegy milyen egzotikus, mindegy, hogy a helyszínen kell lenni, ahhoz hogy elkapd, Neked tuti, hogy olyanod van. Aztán hallasz egy másikat, olvasol egy harmadikat és Te valamilyen csodával határos módon mindegyik tüneteit produkálod. Már búcsúzol mindenkitől, mert biztosra veszed, leterít a kor. Talán azt is érzed, hogy orvosilag is lehetetlen ennyi betegséget elkapni a négy fal között, de nem tehetsz róla. Mi van, ha mégis megtörtént?

4. Rutinvizsgálatnál is rettegsz

Még az éves szűrésekre, vagy egy egyszerű vérvételre is úgy mész el, mint akit a kivégzésére kísérnek. Mert ugye nem egy sztorit hallottál már, ami arról szól: csak egy átlagos vizsgálatnak indult…
Ami persze valószínű is lehet, de Te persze nem hétköznapi betegségeket képzelsz el magadnak, hanem olyat, ami már rég eltűnt a Földről vagy soha nem is létezett. Mert ugye, mindig van kivétel.

5. Inkább csak lebegsz, csak ne érj semmihez


Nem mész olyan helyre, ahol víz érhet, sem olyanra, ahol földdel érintkezhetsz, sem oda, ahol káros anyagokat lélegezhetsz be, mert rögtön azon agyalsz, milyen baktériumok kerültek a szervezetedbe. Persze ettől rögtön lőttek minden szabadtéri programnak, és lassan a baráti kapcsolatoknak is.

6. Idegesítő kérdések

A barátaidat, családodat az őrületbe kergeted azzal, hogy állandóan ilyen kérdésekkel fordulsz hozzájuk, minthogy itt fáj, ott szúr, amott zsibbad, vajon mi lehet ez. És természetesen hiába nyugtatnak, Neked szent meggyőződésed, hogy nincs igazuk és csak le szeretnének rázni, hogy nézhessék a Grace klinika újabb részét.
Amiből rögtön jön egy újabb pánik. Miért pont azt a részt láttad? Biztos egy jel, és így akar az Univerzum üzenni neked, hogy baj van.

Igen, baj, de nem úgy, mint gondolnád. Ha már ennyire csak ezen tud kattogni az agyad, akkor a hipochondria súlyosabb fázisában vagy. De jó hír, hogy kigyógyulhatsz belőle, a lényeg, hogyha már nem tudod kontrollálni magadat, akkor kérj segítséget!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Lemerültek a lelked elemei? – Így töltsd újra!

Leadkép: princessinthetower.org

Gifek imgur.com, buzzfeed.com, princessinthetower.org, makeagif.com, supertv.it, buzzfeed.com