Az Imbolc napja február 1-re és 2-re esik. Eredete a keresztény előtti korszakra nyúlik vissza a Brit-szigeteken. Az ősi írektől, illetve skótoktól származik, amit átvettek a kelták. Imbolc a tél végét, a tavasz jövetelét jelképezi, mivel pont „félidőben” van a kelta újévet jelentő Samhain és a nyár kezdetét jelző Beltane között. A növekvő fény, a rituális megtisztulás és a szűz istennő ünnepe. Manapság a boszorkányok, wiccák és a pogányok is megünneplik.

Következzen 10 érdekfeszítő tény az ősi Imbolc ünnepéről:

  1. Imbolc a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség középpontjában esik. Annak ellenére, hogy az ősi íreknek tulajdonítják, egyesek úgy gondolják, hogy az ősi egyiptomiak, babilóniaiak is megünnepelték.
  2. Imbochoz Brigit hármas istennőt társították, aki az anyaság, a termékenység, a fény, a tűz, a költészetet, a kovácsmesterség, gyógyítás kelta istennője. Ezért korábban szokás volt az örömtüzek gyújtása is. A gyertyák és a tűzrakás jelképezi a Nap visszatértét. Ez a nap előnyös továbbá a jövendőmondásra, valamint az időjóslásra.
  3. Az Imbolc legkorábbi említései az ír irodalomban a 10. századra nyúlnak vissza. Az akkori költészet az ünnepet az juhtejhez köti, amelyből a szó is származhat.
  4. Mivel az egyik verzió szerint a szó az óír óimelc („anyajuhok teje”) szó alakváltozatából ered. Ebben az időszakban adtak a szűkös tél után először tejet a juhok, ami a szűkölködés végét jelentette. Ezérta juhok ellése a megújulás, termékenység jelképe lett és ezt ünnepelték meg.
  5. A másik verzió szerint az imbolc, a folcaim – mosakszom – igealakból képződött. Van is erre egy régi ír intelem is: „Vizsgálj meg minden régi élelmet annak rendje szerint. Ennek imbolc napján kell megtörténnie; kezed, lábad, fejed mosd meg!”

kép: Brigid keresztje – wikipédia

  1. Az ünneplők gyakran készítnek talizmánokat az Imbolc-szertartások során. Ilyen a Brideog, egy fehér szövetbe öltözött kis szalmababa illetve Brigid keresztje, amit szintén szalmából készítettek, és ami a védekezés, a jólét szimbóluma. Előbbit főleg a lányok, hajadonok és anyák készítik el. Néhol az is szokás, hogy a hajadonok körbejárnak vele és adományokat kérnek.
  2. Imbolc a tavaszi takarítás ideje. Egyesek ilyenkor teljesen kitakarítják otthonaikat és rituális fürdőt vesznek. Úgy gondolják, hogy ez helyet teremt az istennő számára, hogy életükbe léphessen. A kereszténység előtti időkben az Imbolc február 1-je előtti este kezdődött. Az ünneplők felkészültek Brigid látogatásra, azáltal, hogy zab- és rohamcsomókból elkészítették az istennő képmását, amit  kosarakba rakják, amikbe előzőleg fehér virágokat tettek, így érve el, hogy az istennő megáldja őket.
  3. Ezt a napot a keresztények Gyertyaszentelőként ünneplik (febr.2), és Kildare-i Szent Brigitta áll kapcsolatban vele, aki Brigid keresztény változata.  Brigitta a pásztorkodás, termékenység védőszentje.

kép: Brigid istennő – thetetraktys.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: oclccog.wordpress.com