Spirituális ember lévén úgy gondolom, hogy lelkipásztornak lenni, nem csak keresztények kiváltsága. Bárkiből lehet spirituális értelemben vett lelkipásztor, kár vallás nélkül is. Hiszen nem kell vallás ahhoz, hogy önzetlenül, szeretettől és puszta segíteni akarástól fűtve segítsünk másoknak a legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint. Hogy lelkekkel foglalkozzunk.

Mit gondolsz, te is ilyen lelkipásztor vagy?

1. Mindenkivel szemben segítőkész vagy

Nem azért, mert így akarod patyolattisztára mosni a lelkedet vagy mert mindenáron hős akarsz lenni. Egyszerűen csak úgy állsz az emberekhez, hogyha valakinek segítségre van szüksége, az forduljon hozzád bizalommal, de ha van hozzá szemed, felajánlod te magadtól is a segítségedet. Nem kell mindjárt nagydologra gondolni, hogy lesed az alkalmat, hogy vesedonor lehess vagy elajándékozhasd a fizetésedet. Az is ugyanolyan értékes segítség, ha valaki szeretne beszélgetni a gondjairól, tanácsra lenne szüksége, kisebb-nagyobb szívességre és te ott vagy és segítesz.

2. Öreglélek vagy

A legigazibb lelkipásztorok szinte mindig öreglelkek, akik már többször is leszülettek a Földre, emiatt határtalan tudástárral és tapasztalattal rendelkeznek. Ennek is köszönhető az, hogy most legyél 18 vagy 45 éves, öreg vagy zsenge, az emberek ösztönösen megbíznak benned, mert sugárzik belőled az a tipikus bölcs öreg róka… akarom mondani „apóka/anyóka”, aki csendesen ül a parkban a botjára támaszkodva és mindenkire mosolyog. Nem csak az ismerőseid, hanem az idegenek is automatikusan megbíznak benned, te pedig türelmesen végig hallhatod őket, és soha nem teszel különbséget köztük. Számodra mindenki egyforma és ugyanúgy megérdemli a segítséget.

3. Nem azt mondod, amit hallani akarnak

Általában tudod mit várnak, mit akarnak hallani az emberek. Hiszen mégiscsak a lelkükkel suttogsz! De csak akkor mondod, ha tényleg úgy gondolod, hogy az a „helyes”. Máskülönben nem fogod őket becsapni, sem álomba ringatni csak azért, hogy feldobd a napjukat vagy elérd, hogy megszeressenek. Azt mondod, amit igazán gondolsz, az őszinte véleményedet, és azt se rágós bölcsességgel keretezve. Amúgy is csak annyit mondasz, amennyit „tudnia kell”, hiszen egy öreglélek és a lelkipásztor belátja, hogy nem az a jó, ha megmondják a helyes választ a megfejtésre, hanem segítenek a másikat rávezetni.

4. Mindenkihez van egy-két jó szavad

Már azzal is ápolod mások lelkét, hogy néha elsütsz egy-egy bölcsességet, jó kívánságot, pozitív mondatot a megfelelő időben és helyen. Érzed, tudod, hogy mikor kell, hiszen kapcsolatban vagy az illető lelkével. Ezért van az, hogy nem tolakodásnak fogják venni a szavaidat, hanem hálásan megköszönik, esetleg megmosolyogják, de te tudni fogod, hogy a szavaid célba értek.

Ilyen az, mikor szép napot kívánsz másoknak, jó egészséget a bolti eladónak, mindig van pár biztató szavad a pincérlánynak, aki a kávédat kihozza, vagy éppen a peches kollégádnak. Mert nyitva tartod a szemedet és figyelsz, hogy meghalld a lélek kiáltását és válaszolj neki – no meg a gazdájának.

5. Empata vagy

Igazi empataként átérzed a másik érzéseit és gondolatait, hogy mi zajlódik benne. De nem azonosulsz vele, nem veszed át az ő érzéseit, hogy utána együtt szenvedj vele. Csak belelátsz, megismered őt, de nem osztozol, és ez nem kegyetlenség, gonoszság, hanem jótétemény, mert így tudsz neki a legjobban segíteni, így tudod a legjobban megérteni, nem pedig azzal, ha együtt sírsz vele.

6. Mindenkire hatással vagy

Egy lelki pásztor, amolyan lélekkel suttogó, mindenféle lélekkel szót ért és hatással van rá. Megtudja nyugtatni a mérgeset, a zaklatottat, segíteni összeforrasztani azt, amelyiket összetörték.

Fényt viszel neki, vagy éppen derűt és örömöt. Többnyire minden lélekkel megtudod találni a közös nevezőt.  Az embernek csak annyi tűnik fel a terápiából, hogy megnyugszik, elönti a béke, esetleg a szeretet, a megvilágosodás és sokkal jobban érzi magát. Tudod, hogy a lélek és a személy hallgat rád. De soha nem élnél vissza ezzel a hatalommal.

7. Nem te éled mások életét

Azért sem akarsz mindenáron tanácsot adni, mert jól tudod, hogy néha annyi is elegendő, ha meghallgatsz valakit. Nem kívánod mindenáron megmenteni, sem megmondani neki a tutit.  Vagyis nem akarod helyette élni az életét. Ha tanácsot is adsz vagy elmondod a véleményedet, mindig hagyod, hogy a döntés a másik félé legyen. Ha teheted, akkor eleve nem is mondod meg egy az egyben hol hibázott, vagy mit kellene tennie, hanem ahogy korábban is említettem, csak rávezeted.

Tisztában vagy azzal, hogy azaz ő sorsa, neki kell megélnie, irányítania, döntenie. Te csak eszébe juttatod ezt.

8. Vonzódnak hozzád az emberek

Mármint nem kimondottan szexuális értelemben… de persze úgyis lehetséges…

De az egyszer igaz, hogy mindig megtalálnak téged, sokszor a legváratlanabb helyeken. Csakhogy mindig nyitott vagy az ilyen esetekre. Nem keresed őket, hiszen maguktól is meglelnek azok, akik segítségre vagy lelki támogatásra szorulnak. Mint már mondtam a lelkipásztorok többsége öreglélek, vagyis ösztönösen megbíznak bennük és a segítségreszorulók szívesen elmesélik történetüket, titkaikat.

9. A saját lelked felett is pásztorkodsz

Nem vagy kétszínű. Nem próbálsz meg úgy segíteni másoknak, hogy közben romokban vagy és magad is segítségre szorulsz. Folyamatosan ügyelsz a saját lelked egészségére, épségére, mindig meghallgatod és törődsz vele. Ha pedig te szorulnál segítségre, felkeresel egy másik lelki pásztort, mert tudatában vagy annak, hogy nem ciki segítséget kérni.

Képek: pandassucks.com, ok.ru,, hercampus.com, desimartini.com, filtercopy.com, hunnylearnfromme.wordpress.com,