Nagyon megkapó, tele érzelemmel és számtalan kérdéssel, amire már mind kerestük a válaszokat. Dugig van bölcsességgel, segít bennünket útbaigazítani… Isten felé. Mert közelebb visz hozzá. Ha készen állsz vele újra találkozni, egyesülni, akkor ez a film, a Beszélgetések Istennel segíteni fog benne.

 

A film természetesen az azonos című regényből készült. Neale Donald Walsch a három Beszélgetések Istennel kötet szerzője, – illetve több másik Istennel kapcsolatos könyvé – amit 40 nyelvre fordítottak le. A könyv, ahogy a film is  azokat a kérdéseket feszegeti, amiken már mi is mind végig rágtuk magunkat. Az élet nagy kérdésein, a szereteten, mik az igazán fontos dolgok. Az embereket és az emberi kapcsolatokat, a jót és a gonoszt, a bűnt és a megbocsátást, a megváltást és az Istenhez vezető utat tárgyalja. Mindezt pedig egyáltalán nem vallási, sokkal inkább spirituális szemszögből közelítette meg a szerző.

triskelate.com

A sztori

A filmben a párhuzamosan láthatjuk a kezdeteket, Neale régi életét és az újat. Főszereplőnk egy baleset folytán elveszíti az állását, és hamarosan az utcára kerül. Szembesül az ott élők nehéz helyzetével megtanul közéjük tartozni, az utcán élni. Nagyon durva betekintést kapunk arról, az oldalról, hogy ők mit élnek át és hogy látjuk őket mi, akiknek van tető a feje fölött és van állása. Komolyan, hányszor gondolunk arra egy-egy hajléktalan mellett elhaladva, hogy ejj, de koszos, büdös, alkoholista, csak rontja a képet, és biztos megérdemli a sorsát. De valójában fogalmunk sincs miért került oda. Ezért ha már nem is állunk meg segíteni rajta, ne is ítéljük el. Nem mondom, hogy mindenki önhibáján kívül jutott oda vagy szerencsétlen sorsú, de azt azért senki se érdemli meg, hogy nyomorban éljen.

vintomclub.com

Végig éljük, ahogy Neale megpróbál munkához jutni és közben összebarátkozik a többi hajléktalannal. Végül munkát kap és a helyzete kezd fokozatosan javulni, csak éppen a nőkkel való kapcsolata sehogy sem akar jól haladni. Mikor úgy érezte, élete kudarcba fullad, levelet írt Istennek. Azt kérdezte: „Mivel érdemeltem ki ezt a nyomorúságos életet?”. Isten pedig válaszolt a fejében…

Onnantól kezdve éjjel-nappal kapcsolatban lesznek és társalognak, Neale pedig leírja a szavait. Hamarosan könyvekre elegendő írása lesz, amit sikerül is kiadatnia azután, hogy előbb elutasítják, de ő nem adja fel és kitartása eléri célját. Az élete gyökerestül megváltozik, előadásokat tart, dedikálni jár és nem feledkezett el régi barátairól sem, akikkel megosztaná azt, amije van, de sajnos nem lesz rá lehetősége. Ellenben sok más embernek tud segíteni.

A film végén pedig igazán megmutatkozik az, hogy Isten mellette, benne van. Egy nő megvádolja, hogy is lehet barátságos és jóságos az Isten, amikor elvette tőle a fogadott fiát és akkor Neale olyat mond, amit nem tudott és ezzel mondhatni megváltja az asszony lelkét. Isten szólalt meg rajta keresztül. Majd a záró képeken látjuk, hogy Neale odamegy a korábbi, a hajléktalan önmagához és elkíséri őt ezzel éreztetve azt, hogy Isten mindig velünk van.

vintomclub.com

Mit tanulhatunk a filmből?

Túl sokat foglalkozunk azzal, hogy mit gondolnak rólunk mások. Pedig valójában azzal kellene foglalkozni, hogy mit gondolunk mi magunkról!

Minden okkal történik és a mindenség folyamatosan a mi kezünkre játszik, minden módon. Például a filmben Neale meglát egy álláshirdetést, amit állítólag csak három hét múlva akartak megjelentetni az álláshirdetők. Aztán amikor azt mondják a telefonban, hogy majd visszahívják, kénytelen megadni az utcai telefon számát. Kitartóan várja a hívást, de elkezdik mellette felújítani az utat és már kétségbe van esve, hogy fog így telefonálni. Erre mit ad Isten? Elromlik a légkalapács, csörren a telefon, megbeszélik az interjú részleteit és amint leteszi a telefont, újra működik a gép… érted? Isten ahol tud, ott segít még akkor is, ha sokszor ez nekünk fel sem tűnik!

nealedonaldwalsch.com

Egy férfi azzal vádolja Neale-t, hogy képmutató, és hogy beszélhet Istennel és hogy beszélhet a szeretetről, amikor többször is elvált, mert egy nőhöz sem tudott hű maradni és cserben hagyta a gyerekeit. Neale elismeri a hibáit és azóta is azon van, hogy szeressen. Isten pedig néha ilyen esendő lényeket választ arra, hogy másokhoz eljuttassa az üzenetét, méghozzá jó okkal.

Isten megnyilatkozásának legegyszerűbb formája az érzés. A lélek nyelve az érzés. Ha tudni akarod valamivel kapcsolatban, hogy az igaz-e, figyeld meg, hogy mit érzel iránta!

Isten mindenkihez szól, mindenkor, a saját hangján. Az a kérdés, hogy ki hallja meg!

Nagyon sokszor halljuk, sőt mondogatjuk is, hogy a szeretet a megoldás mindenre. Csakhogy mikor baj van, félünk, aggódunk, elfelejtkezünk róla, pedig pont akkor kellene magunktól megkérdeznünk: Mit cselekedne a szeretet?

Isten valójában nem akar mást, mint amit Mi akarunk. Azt akarja, hogy boldogok legyünk.

Azt hisszük, hogy Isten alatt vagyunk, de valójában egyek vagyunk vele.

Hogy mit akar tőlünk Isten? Azt, amit mi akarunk magunktól. Őt nem érdekli a világbeli siker, csak minket. Folyton a megélhetés miatt aggódunk, pedig magával az élettel kellene. Úgyhogy tegyük azt, amit igazán szeretnénk, és semmi mást! Kevés időnk van és ezért kellene azt tenni, amit szeretünk és ne tegyünk a megélhetésért olyat, amit nem szeretünk.

gospelpink.blogspot.com

Idézetek a filmből

„A szülő szerepét ruháztátok Istenre, és azt hittétek Isten ítélkezik, jutalmaz vagy büntet.
Félelem alapú valóságot építettetek a szeretet köré,
És ez a félelem alapú szeretet valóság uralja szeretet élményeteket,
Mi több, az éppen ebből fakad.
Félelemre van szükségetek, hogy helyesen cselekedjetek, és következetesen igazak legyetek.
Csak fenyegetés hatására tudtok jók lenni ?
És mit jelent jónak lenni? Ki mondja meg, hogy végsősoron mi a jó?
Megmondom neked: Ti alkotjátok a szabályaitokat, Ti állítjátok fel a mércét!”

„Ne feledjétek, minden pillanatban önmagatokat teremtitek !
Minden pillanatban döntötök, hogy kik és mik vagytok !
Oly módon döntötök, hogy azt választjátok amire leginkább hajlamosak vagytok.”

„Büntesselek meg azért, mert aszerint választottál, amit korábban én magam tápláltam beléd?” (Látod? Tényleg mindennek oka van!)

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: nealedonaldwalsch.com