Őszintén mondom, nagyon felkavaró és egyben rettenetesen megható film. Szinte már sokkolóan megszólítja az embert és nem csak azokat, akik már vesztettek el valakit, hanem azokat is, akik még nem. A Levelek a túlvilágról hiteles és megnyugtató képet ad arról, hogy van élet a halál után, és hogy szeretteink boldogak és jó helyen vannak.

Chico Xavier nem kitaláció, már korábban is esett szó a különleges tehetséggel megáldott brazil médiumról a Nosso Lar, Otthonunk c. film kapcsán. Ebben a filmben, melynek eredeti címe: Chico Xavier Anyái, bepillantást enged a mindennapjaiba. Temérdek ember várakozik rá abban a reményben, hátha levelet kapnak a túlvilágról az elhunyt szerettüktől. Egy csodálatos és mélyen megrendítő igaz történetet láthatunk. Megszámolni sem lehet, hogy életében Chico – és tán holtában is – mennyi nőnek és férfinak nyújtott vigaszt!

vejasp.abril.com.br

A sztori

Adott Chico Xavier, aki átveszi az üzeneteket a holtaktól és papírra veti őket. Plusz van három másik szál. Három nő. Éppen erre utal az eredeti cím is, azokról a szenvedő anyákról, akik elvesztették gyermeküket. A történet párhuzamos szálakon halad. Megismerjük a három nőt és a velük történt tragédiát. Ebből kettőnek meghal a gyermeke. Egy kisfiú, Theo, akit az édesapja, Guilherme elhanyagolt – meg a feleségét Elisát – ám egy szerencsétlen baleset folytán el kell távoznia.

Egy házaspár, Ruth és Mário pedig azt a nehéz döntést hozza, hogy a drogos fiúkat, Rault bezáratják az elvonóra, ahonnan megszökik és sajnos a drog lesz a veszte.

vejasp.abril.com.br

Végül van egy fiatal párocska is, Lara és Santiago. A férfi nagy álmokat dédelget, lehetősége nyílik arra, hogy megvalósítsa őket, ám kiderül, hogy a kedvese terhes, aki viszont nem akarja gyermeket, mert nem érzi rá magát felkészülve és elakarja vetetni.

Olyan kérdéseket feszeget a film, minthogy megakadályozhattuk-e volna a tragédiát? Van-e bármi hatalmunk, hogy gátat vessünk a sorsszerű eseményeket?

Nem a család lenne a legfontosabb, nem pedig a munka? Mert olyan értékes időt veszíthetünk el, amit sose kaphatunk vissza? Mivel nem tudhatjuk, mit hoz a holnap és ma kell szeretni.

adorocinema.com

Megtudunk-e bocsátani annak, aki látszólag ártott nekünk? És akkor itt hadd mondjam el a legszebb és talán legértékesebb tanítás a filmből. Az egyik édesanyja a kisfia haláláért a figyelmetlen bébiszittert okolta:

Chico Xavier: Gyermekem, megköszönted a bébiszitternek?

Elisa: Nem, Chico. Őszintén megbocsájtottam neki, de nem köszöntem meg.

Chico Xavier: Meg kellett volna. A fiadnak mindenképpen el kellett mennie. A bébiszitter az eszköze volt ennek. Képzeld el, ha a te öledből esett volna le, nem a bicikliről. Elviselnéd azt a bűntudatot?

Elisa: Nem.

Elisa: Köszönöm, Chico. Köszönöm.

vejasp.abril.com.br

Itt mutatkozik meg az igazi megbocsátás, az ok-okozat törvénye és a szent szolgálat. A bébiszitter dolga a „figyelmetlenség” volt, a fiúé az, hogy elmenjen. Nem akadályozták, hanem segítették egymást a cél, a terv megvalósításában. Márpedig nem az a legfontosabb, hogy a lélek teljesíthesse a céljait, a feladatát? Ha úgy tetszik, karmáját? (Illetve ebben az esetben a fájdalomtól és további kínoktól is meg lett kímélve.)

Ezért is dedikálták a filmet azon lelkeknek, akik abortusz következtében távoztak el. Hiszen az élet a legnagyobb ajándék és mindig okkal érkeznek, egyesek viszont meggátolják ebben őket.

vertentesdocinema.com

Mit tanulhatunk a Levelek a túlvilágról című filmből?

Például, amit előbb is írtam…

Hogy semmi sem történik ok nélkül. Pláne nem a halál. Ha valakinek mennie kell, akkor mennie kell. Méghozzá jó okkal. Az ok és okozat törvénye pedig hozzásegít bennünket a céljaink beteljesítéséhez.

Azt, hogy nyugodjunk meg, mert szeretteink boldogak odaát és nincsenek egyedül. Találkoznak a többi rokonaikkal, segítőkkel, akik felkarolják őket és utat mutatnak. És mikor készen állnak, akkor üzennek nekünk…

Illetve személy szerint úgy gondolom azt is tanítja a film, hogy egész nyugodtan hihetünk abban, hogy van élet a halál után…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: youtube.com