Nagyon durva kérdésekre igyekszik választ adni ez a film, illetve a könyv, A viskó. Miért engedi Isten a szenvedést? Miért volt olyan kegyetlen, hogy keresztre küldte a saját fiát? Miért nem bünteti meg az „igazi” gonoszokat? A film után sokan érezhetnek megvilágosodást, eufóriát, döbbenetet vagy értetlenséget. Egy biztos, minden emerre hatással van!

A viskó c. könyvet a kanadai William Paul Young írta, és 2007-ben adta ki. Igaz, hogy eredetileg karácsonyi ajándéknak szánta hat gyermeke részére és nem akarta publikálni, csak barátai unszolásának tett eleget a kérésnek, hogy kiadják. Csakhogy éreztessem mekkora sikere volt: a New York Times első számú bestsellere volt 2008 júniusától 2010 elejéig.

Azért lett ’viskó’ a könyv címe, mert egyfajta metafora arra, hogy egy viskót építünk magunk köré a fájdalmunkból, a sérelmeinkből, a szégyenünkből, ahová beragadunk.

(moly.hu)

Jöjjön a sztori

A főszereplő Mackenzie Allen Philips (Sam Worthington), de mindenki csak “Macknek” szólítja. Van egy gyönyörű felesége, két lánya és egy fia. Az egész család vallásos, rendszeresen járnak templomba, de Mack kissé hadi lábon Istennel gyerekkora óta. Ugyanis a piás apja folyton verte a feleségét, – meg őt is – míg nem Mack mérget tartó keze megbillent apuci piás üvege fölött…

Szóval eddig sem voltak jóban Istennel, de azután, hogy egy családi kirándulás alkalmával az idősebb lánya és fia felborult egy kenuban, mert a lány megakarta mutatni apjának, hogy milyen ügyes és ezért felállt, majd a felborult csóknak alatt rekedt a fiú, Mack azonnal a segítségére siet és megmenti a fuldoklót. De eközben eltűnik a legkisebb – és talán legkedvesebb – lánya és később a véráztatta ruháját egy viskóban találják meg, mivel a „katicás gyilkosnak” titulált pedofil rabló újabb áldozata lett. Nem csoda, hogy Mack hite finoman szólva is megrendül és elveszíti a kapcsolatát szeretteivel és olyanok lesznek, mint egy szellemcsalád. Mack pedig természetesen magát hibáztatja a történtekért, hogy nem tudta megvédeni Missy-t.

(pop.inquirer.net)

Mígnem Mack egy napon kap egy rejtélyes levelet „Papától”, vagyis Istentől (Octavia Spencer). Igen, őt ilyen bensőségesen szólítja őt a család. A levélben az áll, hogy várja őt a kunyhóban és szeretné vele helyrehozni a kapcsolatát.

Mack el is utazik, hogy találkozzon Papával, ahol tényleg megtörténik a csoda. A téli tájból pár méterre tavasz lesz egy gyönyörű, paradicsomi környezetbe vezeti el őt Jézus, ahol találkozik a barátságos néger nőcivel, aki nem más, mint Isten… bocsánat, Papa. Illetve ott találkozik a Szentlélekkel is, az ázsiai nővel, Sarayuval és kész is Szentháromság. Onnantól kezdve Mack ott fog nyaralni, jobban mondva terápiázni náluk…

És érdekes eszmecseréket folytat Papával, Jézussal és Sarayuval az emberi természetről, a hitről, a gonoszról és Istenről. Igyekeztek az ő szemszögükből válaszolni meg azokat a nagy kérdéseket, amelyekre mind tudni szeretnénk választ és hogy ők hogyan élik meg az emberek, tetteit, bűneit és anno Krisztus keresztre feszítését. Feltűnik még egy női alak is, Sophia, aki Isten bölcsességének megtestesülése. Az ő feladata elérni, hogy megmutassa Macknek, hogy Istennek igenis van szíve és nem mindig esik jól meghoznia bizonyos döntéseket. Hogy valóban létezik a feltétlen szeretet. Aztán megmutatja neki Missy-t, aki boldog és jól érzi magát a Mennyekben.

(irishtimes.com)

Végül Papa eléri, hogy Mack képessé váljon arra, hogy megbocsásson apjának és a gyilkosnak majd megmutatja, hol van Missy teste elrejtve.

Miután Mack meggyógyult, megbékélt, helyre állt a kapcsolata, felajánlják neki, hogy ott maradhat velük és persze Missy-vel. De Mack úgy dönt, hazamegy.

Akkor felébred és a viskóban találja magát, ahol nemrégiben a dührohama után elaludt. Ám hazafelé balesetet szenved és jó alkalom nyílik arra, hogy helyrehozza családjával is a kapcsolatát, főleg a nagyobb lányával, aki saját magát okolta Missy haláláért, mert ha ő nem áll fel a csónakban, és nem kell megmenteni a testvérét, Missy nem tűnt volna el.

A filmből nem derül ki, de a regény végén sikerül felderíteni a katicás gyilkos kilétét, és rács mögé juttatni, aminek egyébként szép befejezése van, a család többé nem csonka család és Mack is megtalálta szívében Papát.

A film maga nagyon szép és igényes. Gyönyörű tájakra kalauzolnak bennünket, törekednek az érthetőségre és a jó színészek mindig élvezhetővé varázsolnak egy filmet!

De lássuk be, sok kérdés marad bennünk utána! Nagyon sok bölcsességet is kapunk vele, de egyes kérdések ugyanúgy nyitva maradnak.

(mic.com)

Mit tudtunk meg A viskóból?

Hogy Isten mindenkit szeret, a jót és a gonoszat egyaránt.

Hogy tökre nem boldog, amikor meg kell valakit büntetnie vagy fájdalmat kell okoznia vagy végig néznie.

Ugyanis nem mindenről ő tehet, itt is Gonosz állt a háttérben.

Sosem hagyta el Jézust, végig vele volt a kereszten is és ugyanúgy szenvedett vele.

Hogy a lelki sebesek gyógyulásához meg kell bocsátani magunknak és az ellenünk vétkezőnek is.

A rossz létezésének oka a szabad akarat. Minden rossz a világban saját hibáink és rossz döntéseink következménye.

(letterboxd.com)

Mi emberek túl könnyen ítélkezünk. Azt hisszük tudjuk, ki jó és ki rossz, és hogy mi mik vagyunk. Pedig mindez relatív. Isten szemében egyformák vagyunk, ezért olyan nehéz neki a döntés.

Istennek mindenre oka van. Akár arra, hogy engedjen rosszat. Sajnos mi ezt emberek nemigen láthatjuk át, azokat a nagyobb összefüggéseket, amiket Papa igen, azt a sok okot és okozatot, ami az isteni terv része. Ezért kell maximálisan bízni és hinni benne, hiszen ő minket szolgál.

Ugyanakkor ki van mondva, hogy azért nem kapunk magyarázatot a nagy-nagy kérdéseinkre, mert Istennek nem dolga megmagyaráznia a tetteit, sem pedig bizonyítania bármit is. Köszi…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: youtube.com