Az biztos, hogy többször megnézhetős film a Felhőatlasz. Rendkívül összetett, kissé bonyolult, de az üzenete tiszta és egyértelmű. Hat történet segítségével mutatják be a készítők a reinkarnáció lényegét, jelenlétét az életünkben és izgalmas körítéssel tanulhatjuk meg azt, amit a nagy bölcsek, guruk is megpróbáltak már a tudtunkra adni.

A sztori

David Mitchell azonos című műve adja a film alapján készült, a filmet pedig 2004-ben a Wachowski-testvérek készítették. Nagyon sokoldalú lett a film, van benne csipet romantika, de főleg fantasy, sci-fi, kaland és krimi.

Hat különbözőnek látszó sztorink van párhuzamos. Természetesen a reinkarnáció alapja az, hogy az emberi életek és tettek hatással vannak egymásra. A múlt, a jelen és a jövő összefüggésben állnak egymással. Vagyis azt is mondhatnánk minden és mindenki összefügg. Szóval, a hat történet nagyon is összefüggésben állnak egymással, amit a végére át is lát a néző.

Tehát, hat történet – hat korszak. Megismerkedhetünk a Völgyben élő Zachary-vel (Tom Hanks), aki egy posztapokaliptikus világban él a törzsével és Vén Georgie (amolyan helyi Ördög, aki nem mellesleg Hugo Weaving) próbálja mindig megkísérteni őt. Időről-időre a Völgybe látogatnak a „jövőlátók”, akik új Földet keresnek maguknak.

alarencontreduseptiemeart.com

Aztán járunk egyet az 1800-as években, ott találjuk Adam Ewing (Jim Sturgess) üzletembert, aki könyvet ír a hajóútjáról és barátságot köt egy rabszolgával, majd Adam később feleségével együtt a rabszolgák felszabadításáért fog dolgozni. Könyvét később egy zeneszerző olvassa el…

Mert itt van nekünk Robert Frobisher (Ben Whishaw) a zenész is, akinek nagyra törő tervei vannak és megalkotja a Felhőatlaszt…

Amit meg Luise Ray (Halle Berry) hallgat meg, aki a ’70-es években oknyomozó riporter és egy veszélyes, de világot érintő ügy közepén találja magát. Róla pedig egy barátja ír majd könyvet…

Ami a napjainkban élő Timothy Cavendish könyvkiadó kezébe kerül, aki átver egy gengsztert és abból tesz szert tetemes pénzösszegre, amit később vissza kellene adnia, ám mivel nem sikerül, menekülni kényszer és egy öregek otthonában találja magát bezárva. Az ő történetét megfilmesítik, ami meg…

indiewire.com

A jövőbeli történethez kapcsolódik, ami 2144-ben Neo Szöulban játszódik, a főszereplő a szappant lefetyelő Sonmi 451, aki egy olyan klón a sok közül, akinek az a dolga, hogy kiszolgálja a Fogyasztókat és titokban Cavendish filmjének egy darabkáját nézi. Ráadásul Sonmi egy kulcsfigura, ugyanis a Völgyben Somni-t istenként tisztelik. Na hoppá.

Hiszed vagy sem, az ő történetük mind-mind összefügg. Hogy jobban megértsd az egész lényegét, egyes színészek több szerepben („életekben/életükben”) is feltűnnek, más jellemmel és más feladattal. Akinek nem lankad a figyelme, szépen össze fogja tudni tenni a kirakós darabkáit, nem csak azt megértve, hogy hatással vagyunk egymáséletére, hanem, hogy miért lépünk bele ugyanazokba a hibákba és hogyan korrigálhatjuk őket.

A film nem pusztán a reinkarnáció, lélekvándorlás témáját feszegeti, hanem a sorsszerűség, rasszizmus, és a jövővel kapcsolatos aggodalmak is terítékre kerülnek.

Mit tanulhatunk a Felhőatlaszból?

Hogy mindannyian hatással vagyunk mások életére és ők is a mienkére.

A múltunk, kapcsolódik a jelenünkhöz, a jelenünkben pedig szavainkkal, tetteinkkel a jövőt teremtjük.

A karma nem kegyelmez, hibáink és tetteink visszaköszönnek a következő életben és lehetőséget kaphatunk arra, hogy kijavítsuk őket.

creativecow.net

Vannak bizonyos erők – legyen az a félelem, szeretet, vágy, hit, vagy az égiek beavatkozása – amelyek következtében az életünk iránya megváltozhat. Amit tegnap gondoltál, hogy sosem tennéd meg, azt ma már megtennéd vagy már meg is tetted. Döntéseid és a kapcsolataid által bármikor megváltozhat az életed fonala és módosulhat, ezért minden találkozás és tett egy új lehetőséget kínál.

Akadnak pillanatok az életünkben, mikor megvilágosodunk és hirtelen megértjük, mi és miért történt velünk, mi, hová vezet, vagy éppen megtudjuk, mit kell tennünk. Ilyenkor látunk bele az Isteni Tervbe, az Akasha Krónikába, kapcsolódunk a Felsőbb-Énünkhöz, mindegy, hogy magyarázod, a lényegen nem változtat.

Önmagunk megismerése mások szemén keresztül lehetséges.

hollywoodreporter.com

 „Az életed egy csepp a végtelen óceánban… De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog…”

„Az életünk nem csupán a miénk. Az anyaméhtől a sírig kötődünk másokhoz – a múltban és a jelenben. És minden bűntettel vagy kedves gesztussal a jövőnkhöz járulunk hozzá.” – Sonmi 451

Hogy miért lett Felhőatlasz a cím?

Erre a választ a könyvből tudhatod meg:

„A lelkek úgy vándorolnak át a időn, mint a felhők a égen, namost, útja során a felhő alakja, színeárnya vagy nagysága megváltozik, de azér` felhő marad, így van a lélekkel is.”

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A karma elől nincs menekvés – Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz

 Leadkép: bekmurat.kz