A boszorkányszellem járta vár mára múzeummá avanzsált, megőrizve mindenkori sötét atmoszféráját, ami elég vastag és tömény, mivel a vár falain belül 100 boszorkányt fejeztek le, akik azóta sem nyugszanak. Ugyanis az Ausztriában, Salzburg tartományában található Moosham vár a boszorkányüldözések központi helye volt.

A 11. század végi rokokó, barokk és reneszánsz stílusban épült kastélyt Uternberg oldalába emelték. A vár baljós, bűnös és különös múlttal rendelkezik. Persze akkoriban teljesen természetes volt, ami ott folyt, hiszen mindennapos szokásnak bizonyult a boszorkányüldözés. Ugyanis három évszázaddal ezelőtt komoly tömeghisztéria söpört végig egész Európán és Amerikán. Ausztriában, a Moosham vár volt a Salzburgi boszorkányperek főhadiszállása 1675 és 1690 között, ahol 100 embert ítéltek el és végeztek ki boszorkányság vádjával. Plusz ezer másik ember szerepelt a gyanúsítottak listáján. Őket is bekvártélyozták a börtönbe és időről-időre megkínozták szerencsétleneket. Megcsonkították őket, levágták a kezeiket, forró vassal égették a húsukat. Nem csodálom, hogy habozás nélkül boszorkánynak vallották magukat. A legérdekesebb tény a Salzburgi boszorkánypereket illetően, hogy a vádlottak többsége még csak nem is nő, hanem férfi volt! A kivégzettek korosztálya10 és 80 éves kor között mozgott. A 100-ból olyan 92 esett ismeretes, amikor 21 év alatti egyéneket küldtek a túlvilágra. Gyerekeket, ifjakat és koldusokat. Napjainkban a látogatók és a múzeumban dolgozók, megmagyarázhatatlan eseményekről számolnak be. Suttogást, jajveszékeléseket és dörömbölést hallanak, fehér ködfoszlányokat látnak a levegőben, ajtók csapódnak be maguktól.
A kastélyt Hans Nepomuk Gróf Wilczek vásárolta meg 1886-ban vásárolta meg, aki ismert személyiség és nagy művészetkedvelő volt Bécsben. Ő renováltatta az épületet és alakítatta át múzeummá. A jelenlegi vártulajdonos, Theresita Wilczek, aki az úgynevezett Toni termében többször is látott, érzékelte egy férfi szellemét. Sokan érzik a sötét jelenlétet abban a szobában. Egy látogató még azt is állította, hogy beszélt az említett férfival. Annyi bizonyossá vált, hogy a szellemet Toninak hívják és elmondása szerint, ő volt felelős a kínzásokért. A középkori várat meg lehet tekinteni idegenvezetővel egy izgalmas túra keretében. Megmutatják a bírósági szobát, a tárgyalótermet, a kínzó kamrát, – ahol számos ember tapasztalta már, mintha valaki megérintette volna a haját, a vállát, vagy követték a látogatót és a nyakába lihegtek. Misztikus, hátborzongató, boszorkányoktól teli a Moosham vár légköre. Ha ez önmagában nem lenne elegendő, akkor ott vannak még a vérfarkasokkal teli sztorik is. Rengeteg 1800-as évekből származó jelentésből az derül ki, hogy több szarvasmarhát és szarvas teteimet találták megcsonkítva a várhoz közel. (És nem ufógyanús estek.) Akadnak beszámolók, amelyek szerint a vádlottak között egyeseket vérfarkasság bűnével tartóztattak le, akiket szintén kivégeztek, vagy legalábbis ott érte utol őket a vég. Még nyomhatunk a tortánkra egy kis tejszínhabot, mert a rejtélyek itt még korán sem érnek véget! Mivelhogy tény, hogy vár kertjében éjszaka lábnyomok és letaposott körök jelennek meg maguktól. Legalábbis nem valószínű, hogy az egyik múzeumi dolgozó betyárkodik és gyártja aktívan a folklórt. A legismertebb per, ami itt zajlott Staudinger asszonyé volt, akit a legenda szerint pont akkor tartóztattak le, amikor seprűn lovagolva megérkezett a boszorkányok találkozójára. Nem lehetetlen, hogy azóta is nyugtalan repked a vár környékén.