Vannak bizonyos napok, amikor megmagyarázhatatlanul komornak érzed magad. Nem történt semmi rossz, mégis enervált vagy és semmi energiád. Vajon mitől lehet ez? Sok minden hat a hangulatodra és a lelkedre anélkül, hogy tudatában lennél, így ha legközelebb rosszul érzed magad, tedd fel a kérdést: miért vesznek körül negatív rezgések?

Időről időre szükségünk lehet arra, hogy felújítsuk a ruhatárunkat, már ami a színeket illeti, vagy lefessük a falakat a házban egy egészen más árnyalatra. Itt az ideje azonban, hogy végre tudatosan válassz nüanszot.

A kutatások azt mutatják, hogy a színválasztás spirituális szinten is hatással van ránk. Az univerzum három komponensből áll össze; ez a Sattva, a Raja és a Tama. A színeket is ezekbe a kategóriákba oszthatjuk. A Sattva a szellemiséget jelenti, a Raja a cselekvést, a Tama pedig a spirituális tudatlanságot. Amikor „sattvik” színű ruhákat viselünk, az segít a spirituális gyakorlásban, míg a Raja és a Tama színek hátrányosan befolyásolják a fejlődést.

A Raja-Tama színek növelik körülöttünk a negatív rezgéseket, ezért nagyobb valószínűséggel vonzzuk be a negatív energiákat, és idegenedünk el egyidőben a pozitív rezgésektől. Ennek alapján megkülönböztetünk nagyon hasznos, hasznos, káros és nagyon káros színek, ha a lelkünk rezgését és energiáját vesszük figyelembe. Lássuk, melyek ezek!

A fehér túlmutat a Sattván és nagyon hasznos színként tartják számon. A sárga, a halványkék, a kék, a rózsaszín szintén Sattva, ám ez utóbbi kevésbé hasznos, mint a társai. A narancssárga és a friss zöld a Sattva-Raja páros keveréke, ami még mindig hasznos. Ám a piros (Raja, közepesen ártalmas), a sötétzöld, a lila és a sötétlila (Raja-Tama közepesen ártalmasak) már káros árnyalatnak számít. A barna és a szürke (Tama) szintén közepesen ártalmas, és nem meglepően a fekete (Tama) a legártalmasabb nüansz mind közül.

Tehát a fehér, a sárga és a kék színek segítenek a spirituális tisztaság fenntartásában, míg a fekete csak negatív energiákat vonz be.

Miért szeretünk bizonyos színeket?

Fizikai szinten az emberek általában egy olyan színhez ragaszkodnak, ami jól illeszkedik a bőrük tónusához. Pszichológiai szinten a színek megváltoztatják a hangulatunkat, így ennek alapján voksolunk. Emellett azonban vannak bizonyos kultúrabeli különbségek is színviselés terén, például mi temetéskor feketetét húzunk, míg más kultúrák fehéret.

Lelki szinten olyan színeket választunk ki, amik a személyiségünkre jellemzőek. A sattvik személy például a sattvik színeket szereti, mint a fehér vagy a sárga, míg a tamasi ember szívesen hord feketét.

A fekete szín viselése nemcsak az adott személyt érinti, de a környezetében lévő embereket is. A pozitív rezgéseket befogadó ember is érzékelheti a fekete negatív energiáit.

Érdekes, hogy ha öltözéskor két egymásnak ellentmondó színárnyalatot veszünk fel, akkor az szintén negatív rezgéseket generál. A fehér és a halványkék, valamint a sötétkék és a halványkék nagyon jó sattvik párosítások, ám a sárga és a zöld kombinációját érdemes elkerülni, noha már az ízlés szempontjából sem vennénk fel ilyen kombót. Azonban ez csak a sötétebb zöld esetén van így, mert a világosabb árnyalat több sárgát tartalmaz, ami meg erősen sattvik.

A következő érdekes párosítás a fekete és a fehér, az erősen sattvik és az erősen tamasik. Ez a két szín harcol egymással, és ez a küzdelem szörnyű rezgések kialakulásához vezet, ami növeli a negatív energiákat.

A sattvik és rajasik színek párosítása abban az esetben okoz jobb lelki rezgést, ha a rajasik színek aránya kisebb. Ha egy fehér ruhadarab vörös virágokkal van feldobva, az oké, ám fordítva már nem annyira.

A színek hatása csökken, ha az ember elér egy bizonyos spirituális szintet (60% felett). Ez nagyon sok spirituális gyakorlást igényel, noha nem lehetetlen vállalkozás.

Nos, fontold meg jól, milyen ruhát veszel elő reggel a szerkényből vagy milyen falak között éled az életedet, hiszen minden szín hatást gyakorol a lelkedre, az energiáidra és a hangulatodra is!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Forrás: https://www.spiritualresearchfoundation.org/spiritual-living/how-to-dress/effects-of-wearing-colors/

Képe: pinterest.com, wallpapersafari.com, springcreekstation.com, awesomwallpaper.com, michellecross.co.uk