Szeptember 21-e Mabon, vagyis az őszi napéjegyenlőség ünnepe. Az ősi keltáknál Mabon a vadászat, a szerelem és a termékenység istene. A bőség és betakarítás napja, és ennek örömére régen is fesztiválokat tartottak, ünnepeltek, örömtüzeket gyújtottak és áldozatot mutattak be a Földanyának a következő évi jó termésért és persze hálából az aktuális év terméseiért. Ha megragadod ezt a napot és így cselekszel Te is, azzal biztosíthatod a jövő évedet!

 

A második betakarítási ünnep (Lughnasad az első)  Mabon ap Modron után kapta a nevet, aki Arthur társa volt, és édesanyja Modron. Mabon valószínűleg azonos a kelta fiatalság istenével, Maponosszal vagy Maponusszal. Ugyanakkor nem csak rájuk emlékeznek ma, hanem minden földanyára, termékenységi istenre, istennőre, akárcsak Cernunoszra, a Zöld Emberre, akik az erdők urai.

Innentől kezdve a természet ereje fogytán van és felkészül a télre. Az Anyatermészet szép lassan visszahúzódik és pihenni tér. A Nap még ragyog, de már nem tart bennünket annyira melegen. Ugyanakkor a gyümölcsök megérettek, ideje szüretelni, illetve learatni a terményt, tehát arató ünnepet tartani. Az áldozat a Földanyának sosem maradt el, akár jó, akár rossz volt a termés, hiszen ezt is üzeni az ünnep, hogy mindenért hálásnak kell lennünk.

nelboscodelladea.com

Egy ősi hagyomány szerint Mabon napján elégetik egy férfi képmását. Egyáltalán nem az emberi áldozatokat hivatott szimbolizálni ez a rítus, hanem a gabonaistenség testének rituális megsemmisítését, ami által újra visszatér a földbe, hogy az majd termő legyen.

Az oltárokra ilyenkor különböző termések, magvak, gyümölcsök, virágok, kenyér, sütemény, sör és bor kerül a gyertyák mellé.

A boszorkányok és wiccák varázslatai ezen a napon hálaadással kapcsolatosak, illetve tisztítással, védelemmel, a biztonsággal, a szerencsével, a bőséggel, és az egyensúllyal.

Ideje otthonodat – és oltárodat – őszbe öltöztetni, gyertyát gyújtani, hálát adni és bőségért imádkozni! Érdemes ma ételt, italt ajándékozni a természetnek, a tündéreknek és rászorulóknak is.

wiccanspells.info

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: pinterest.com