Ki a jó asztrológus? Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Valóban képes az asztrológia megjósolni a jövőt? Ezekre és még sok már érdekes kérdésre kaptunk választ Szatmári Nóra asztrológustól!

Ha érdekel az asztrológia vagy napi szinten olvasod a horoszkópodat, ismerősen csenghet a neve hiszen jelenlegi is az Origo és a Life.hu oldalak asztrológus írója, és az Ezoterikus.hu portál tulajdonosa. A sokoldalú Szatmári Nóra olyanokkal is foglalkozik még, mint az asztro-coaching, life-coaching, de még tarot kártya oktatással is foglalkozik, de ez még nem minden! Nórát kértem meg arra, hogy segítsen tisztába kerülni néhány fontos, az asztrológiát érintő kérdéssel kapcsolatban:

Mitől lesz valaki jó asztrológus?

Ezt a kérdést szubjektív és objektív oldalról is érdemes megközelíteni. Mit jelent az, hogy jó? Honnan kezdődik a jó? Ki állapíthatja meg valakiről azt, hogy jó a szakmájában? Mi bizonyítja, a „jót”? Sok kliens? TV szereplés? Írt pár könyvet? Interjúk? Netán a nagy látogatottságú blogja? Nos, nekem mind megvolt és megvan, ettől nem tartom magamat jónak. Biztos vagyok abban, hogy vannak nálam sokkal jobb és tapasztaltabb asztrológusok. Viszont lelkesebb – valószínűsítem – kevés. Úgy vélem, hogy engem a lelkesedésem visz előre, másvalakit a profi szaktudása, a harmadikat a lexikális ismeretei. Mindannyian mások vagyunk. Fontos, hogy legyen igénye a folyamatos szellemi fejlődésre, emellett merjen intuitív lenni.

Számos olyan tanácsadó kollégát ismerek, aki rendezetlen életet él, örökösen elégedetlen, nincs harmóniában sem önmagával, sem pedig a környezetével. Szerintem összhangban kell lennie önmagával egy asztrológusnak ahhoz, hogy azt mondjuk róla: jó. Hiszen, hogyan adhat bárki – pl. párkapcsolati tanácsot -, ha a saját szerelmi életét képtelen ráncba szedni?

Továbbá sok félreértés adódik abból, hogy egyesek szerint egy spirituális tanácsadó csak akkor hiteles és jó(!), ha ingyen űzi a szakmáját, mert ez egy „áldás”, amit meg kell osztani másokkal. Természetesen fontos, hogy a tanácsadót a hozzáfordulók segítése motiválja elsősorban, ám merjen anyagi ellenszolgáltatást kérni, hisz neki is épp ugyanolyan fizetnivalói vannak, mint másoknak. Bizony az elmúlt két évtizedben sokszor megesett, hogy nem fogadtam el pénzt a tanácsadásért vagy csak a tiszteletdíj felét, mert láttam, hogy a velem szemben ülő embernek tényleg vékony a pénztárcája. Ám ez minden esetben a saját döntésem volt. Az empatikussága is jóvá tesz egy asztrológust.

Jó egy asztrológus akkor, ha születési képletet pontosít – automatikusan. Tapasztaltam, hogy a hozott dátumok jelentős része nem helytálló.

Egy jó asztrológus nem determinál, nem mondja azt, hogy kizárólag ez vagy az fog történni, és csak egyetlen út vezet a célig. Minden estben lehetőségeket tár fel, több megoldókulccsal és nem korlátozza a kliens szabad akaratát.

Komoly hibának tartom, ha egy asztrológus vagy más típusú tanácsadó félelmet kelt. Ha közli, hogy ez van, ezt kell szeretni és/vagy eltűrni. Ezzel felerősít egy negatív programot, és több kárt okoz, mint hasznot. Olyan nincs, hogy egy kvadrát feloldhatatlan. Olyan van, hogy egy kvadrát feladatot ad, amit meg kell oldani. Nyújtson fogódzót, ahelyett, hogy mélyebbre taszítana.

Használjon bátran egyszerű, hétköznapi szavakat, nem kell szakmai szlenggel nehezíteni a megértést.

Sorolhatnám a végtelenségig .

Biztosan fontos, hogy az asztrológusnak szakképzettnek kell lennie. De mi a garancia arra, hogy a választott tanácsadó tényleg az?

Nincs garancia. 10 perc alatt összerakok neked egy asztrológus diplomát PhotoShop-ban. Emellett szerintem nem a szakképzettség az elsődlegesen fontos, hanem a tapasztalat és a folyamatos fejlődésre való igény. Ha bátran ír blogot, vállalja a véleményét, van saját elképzelése a témáról és van benne némi újításra való hajlam, akkor valószínűleg ért ahhoz, amit csinál.

Mi alapján válasszunk magunknak asztrológust, mikor rengetegen vannak? Honnan tudjuk, ki az, aki tényleg tud?

Döntsön az érdeklődő ösztönből vagy ajánlás alapján. Megint csak visszakérdezek: mit is tud? Én az én klienseimnek biztosan jó vagyok, hisz a teljes klientúrám bő 70%-a visszatérő. Akad, aki sosem jön újra. De vajon tényleg nem voltam jó neki, vagy sikerült a gondjaihoz remek iránymutatást adnom és épp szárnyal? Igen – és ezen semmi ciki nincsen -, van, aki elégedetlen, morog és nem jön vissza. Ugyanakkor látom, hogy ők azok, akik teljes megoldást várnak tőlem, talán még azt is, hogy menjek, álljak mellettük és oldjam meg az ügyeiket. Ez nem az én feladatom. Amennyiben valaki nincs elkötelezve a saját problémái megoldásai iránt, az teljesen feleslegesen megy asztrológushoz.

Az asztrológia a tárgyi tudáson alapszik, amit mondjuk egy iskolában bárki elsajátíthat vagy ennél több kell hozzá?

Fontos az iskolában megszerezhető tudás, ám tapasztalat, intuíció, szellemi fejlődés ötvözete nélkül – meglátásom szerint – semmit sem ér. Én eredetileg kínai asztrológiát tanultam, és a Bíborcsillag ág vonzott nagyon, űztem is sokáig. Az elmúlt három évben pedig a nagyon régen elsajátított nyugati asztrológiát helyeztem előtérbe, valamiért most ez a „kedvencem”, ebben a témában írom a legtöbb anyagomat, többek közt a blogomra, a szórakoztató magazinomba, és külsős portáloknak, újságoknak is. A tudás sosem veszik el, legfeljebb átalakul, formálódik vagy épp pihen.

Szerinted mire való az asztrológia? Kik számára jelenthet segítséget?

A legkülönfélébb szituációkban lehet alkalmazni. Mindenkinek, akit érdekel, annak titkos támasza lehet.

Az asztrológia segítségével valóban megjósolhatjuk a jövőnket? Konkrét kérdésekre is választ adhat, akár arra, mikor lesz valaki terhes?

Az asztrológia megmutatja, milyen tendenciák jellemzik életünket egy adott periódusban. Az aktuális feladatainkkal összevetve pedig arra kapunk választ, mikor és mit a legcélszerűbb csinálni a legjobb eredmény elérése érdekében. Nem, az asztrológia nem mondja meg, mikor lesz valaki terhes. Hát hol a szabad akarat?

A nagy katasztrófák és kataklizmák megjósolhatók asztrológia által?

Igen. Tudtuk, hogy lesz – földrengéssel, vízáradattal, esetleges viharos időjárási körülményekkel összefüggő – komoly gond pl. akkor, amikor az Uránusz a Kosba lépett (2011. március 11-én). Meg is történt Japánban. Ám azt, hogy hol és mekkora, milyen károkkal, az már más kérdés. Kinek van arra kapacitása, hogy minden ország képletét egyenként kielemezve ilyen jellegű előrejelzéseket készítsen folyamatosan?

Hogy segíthet az asztrológia az önmegvalósításban?

Úgy, hogy a tanácsadás pillanatában meglévő élethelyzeteket kielemezzük, és ezáltal segítséget kap a kliens a céljai meghatározásában. Mi fontos és mi lényegtelen. Milyen erősségei vannak, min érdemes módosítani. Ha van megfelelő szűrő, akkor kiemelhető 2-3 lényeges cél, és ezekre fókuszálva értelemszerűen könnyebbé válik az önmegvalósítás. Hisz a céljaink mi magunk vagyunk, minket tükröznek.

Ugyebár létezik a 13. és 14. csillagjegy, de ezekkel mégsem számolunk. Szerinted miért hagyták el őket az évszázadok során? Lehetséges lenne, hogy valóban rosszul tudjuk a csillagjegyeinket, és ezekkel is számolnunk kellene?

Senki nem hagyott el semmit. A köztudatba sokan a horoszkóp alatt a csillagjegyeket (Kos, Bika, Ikrek…stb.) értik. Ez ragadt meg. A horoszkóp, a csillagkép és csillagjegy nem azonos fogalmak asztrológiai szempontból. Az asztrológia horoszkóp elnevezéssel egy kör alakú ábrát ért, mely a bolygók helyzetét rögzíti egy adott pillanatban, egy adott helyről megfigyelve.

Amire te gondolhatsz, azok a csillagjegyek (és nem csillagképek!) – más néven Napjegyek. Ezekből tényleg csak 12 van. Ha részletesen érdekel a téma, beszélgessünk erről egy másik alkalommal és alaposan, részletesen elmagyarázom az egészet.

Tegyük fel, kapok egy elemzést arról, hogy rettentően nehéz életutam lesz, mert úgy állnak a csillagok vagy legalábbis, mikor megszülettem. Tehetek ez ellen vagy ez kőbe van vésve?

Tőlem ilyen elemzést sosem kapsz. Én felemellek, lelkesítelek és elhitetem veled, hogy lesz jobb, kijössz a gödörből és megoldod a gondjaidat. Komolyan mondom, ha egy asztrológus azzal kezdi a tanácsadást, hogy „Jajj, te szegény, pocsék egy életed van és ilyen is marad!” – nos, azonnal állj fel és fuss messzire, ne nézz vissza. A nyúlcipő nem szégyen.

Hogy reagálsz azoknak a vádjaira, akik azzal jönnek, hogy az asztrológia áltudomány és mese az egész?

Sehogy. Nem bonyolódom magasröptű vitákba senkivel ilyesmin.

Te megszoktad nézni a saját horoszkópodat?

Ritkán, nagyobb döntések előtt. Inkább pl. egy szerződés aláírásánál, hogy a legjobb pillanatban essék meg. A Holdnaptár viszont fontos, azt mindennap figyelem és magam is írok erről a blogomon.

Mi volt a legextrémebb dolog, amit valaha kérdeztek tőled? Például akarta bárki is tudni a halálnak idejét?

Akadt ilyesmi, ezt etikai okokból nem válaszolom meg (és egyébként nem is lehet). Volt, aki azt szerette volna tudni, megnyeri-e a polgármester választást, kijut-e az olimpiára, nyer-e érmet, megússza-e a börtönt, megtalálják-e az ellopott autóját. A kérdésskála nagyon széles, és mindenkinek a saját problémája a legfontosabb.

Szerinted mennyire egészséges gondolkodás az, ha valaki mindent asztrológiai szinten mér? Az asztrológia leírások alapján kezeli az embereket, a kapcsolatait? Ha azt mondja, inkább neki se vág valaminek, mert az elemzések szerint úgyis kudarcra van ítélve?

Ez már nem nevezhető egészségesnek. Teret kell adni a spontaneitásnak és a szabad akaratnak is.

Jár hozzád olyan személy, aki előbb minden döntését veled beszéli meg, legyen szó párkapcsolati vagy üzleti témáról?

Vannak gyakran visszatérő klienseim, de tudom, hol vannak a határok, mikor kell nemet mondani nekik. Mielőtt ez a teljes függőség kialakul, én ezt megelőzöm, és megkérem, hogy tartsunk pici szünetet. Hagyja dolgozni az ösztöneit pár hónapig és utána jöjjön vissza. Ezért abban a pillanatban nem, de később nagyon hálásak az emberek.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Keresd bátran Szatmári Nórát, ha szeretnél többet megtudni magadról vagy tanácsra lenne szükséged:

Szatmári Nóra oldala

Szatmári Nóra blogja