Az ellentétek vonzzák egymást. Egyesek erre esküsznek, mások tagadják. Vajon az a jó, ha olyanok vagyunk, mint két tojás vagy az, ha nagyon is sok a különbözünk? Talán tényleg pont a különbözőség tesz jót a kapcsolatnak hosszú távon?

Mit mond az evolúció?

Tény, hogy a párválasztás során fontos szerepet játszik a vizuális benyomás és a test illata. Egy kutatás megerősítette, hogy a genetikai ellentétek csakugyan vonzzák egymást. A hasonló „egyedek” felismerésében a hisztokompatibilitási génkomplex (MHC) játszik szerepet.

A brazil tudósok bebizonyították, hogy azok, akik eltérő MHC-komplexekkel rendelkeznek, ösztönösen egymást választják párnak, semmint a hasonló a génkomplexü egyedeket. Evolúciós tekintetben sokkal előnyösebb az utódnemzés szemszögéből, mert ezáltal elkerülhető a hasonló génállomány okozta kellemetlenségek….

De ha belegondolunk, ugyanez játszik a mágnesességnél is… az egyformák taszítják egymást, az ellentétesek vonzzák.

 És mi van azzal, hogy „Hasonló a hasonlónak örül”?

Az ellentétek vonzzák egymást mondás arra utal, hogy a párok ellentétes fizikai tulajdonságokkal és személyiséggel rendelkeznek. De mi a szitu a másik igen népszerű mondattal a “hasonló a hasonlónak örül”-el?

Az ismerkedési fázisnál az ellentétes párokra serkentőleg hatnak a különbségek, izgalmat visz a kapcsolatukba, hogy meg kell fejteni a másikat és az, hogy ő olyan „más”. Csakhogy, amint véget ér az újdonság varázsa időszak és a felek egyre jobban kezdik kiismerni egymást, illetve elengedni magukat, sokaknál inkább elviselhetetlenné válik a különbözőség, ami maga a konfliktusok forrása.

Egy kutatások pedig pontosan arra mutattak rá, hogy sok közös vonása van a boldog párkapcsolatban élőknek. Márpedig a hosszú távú kapcsolathoz nagyon is szükség van ezekre a közös pontokra. Kell a hasonló személyiség és attitűd. Az emberek igenis szeretik, ha egyezik a véleményük, az ízlésük, ha egy rúgón jár a másikkal az agyuk. Innen származnak a megerősítések, a pozitív visszacsatolások és az önbizalom fejlődése. Arról nem szólva, hogy így a másik fél kiszámítható lesz és általában ez biztonságérzetet nyújt a partnernek.

Vagy ugye más személyiségeknek, inkább unalmat…

A felek nem olvadnak össze és nem is oltják ki egymást

Az különböző személyiségű párok előnye, hogy erős csapatként tudnak dolgozni minden élethelyzetben, mert az eltérő, és egyszerre a legjobb tulajdonságaikat hívják segítségül. Tehát ez az ellentét akár egyensúlyt is jelenthet a kapcsolatban, hiszen, ami hiányzik az egyikből, azt a megadja a másik. És a kiegyensúlyozottság ugyanúgy alapja a hosszú távú kapcsolatnak, mint ahogy a közös pontok is.

Remek példa lehet erre az a pár, ahol az egyik fél, a rendszerető, képes kiegyensúlyozni a másik felet, aki mindent szanaszéjjel hagy. Persze erre is lehetne azt mondani, hogy pont ezt fogja megunni a rendszerető, aki inkább egy hasonlóan tisztaságmániásra vágyik.

De ott a másik klasszikus példa, hogy a spórolós képes lehet visszafogni az költekezőst. Ugyanakkor ez is bosszantó lehet. Tehát mindebből az derül ki, hogy az ellentétes személyiségű párok ugyanolyan jók lehetnek együtt, mint azok, akiknek a személyisége nagyban hasonlít.

Gondoljunk csak a két tojás effektusra. Amikor mindkét fél kiismerte egymást, – persze az emberek valamilyen szinten folyamatosan változnak – minden tekintetben egyformák, egy idő után már nem tudnak egymásnak újat mutatni vagy kitűnni a másik szemében, olyannyira azonosak. Egyesek pont erre vágynak, ám a többségnek egyenlő az unalommal, ami miatt ellaposodik a kapcsolatuk.

Akkor jó különböző partnerrel lenni vagy sem?

Minden jel arra mutat, hogy a tökéletes kapcsolathoz kell egy kicsi ebből is, abból is. A megoldás abban az amerikai tanulmányban lehet, amely szerint az ellentétek akkor vonzzák egymást, ha valahol érzik, tudják, hogy mélyebb szinten több a hasonlóság bennük, mint az ellentét. Ugyanis a bensőséges párkapcsolat legfőbb eleme a közös életérzés.

Meglehet, hogy az eltérések konfliktusokat okozhatnak. Az eltérő vélemények, hogy ki-mit szeret enni, nézni, csinálni. Ellenben, ha a pár érzelmileg intelligens, akkor képesek ezeket elfogadni és tolerálni, még akkor is, ha kezdetben nehéz, ám meg van bennük az alkalmazkodás képessége.

Különben sem szabad konfliktusokra rettegve tekinteni, mint valami halálos méreg lenne, mivelhogy némely vita képes fejleszteni, felpezsdíteni, előrelendíteni egy kapcsolatot.

Ergo néha nem árt kicsit „összekülönbözni”…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: graceintorah.net, profil.chatujme.cz, universityprimetime.com, giphy.com, respectwomen.co.in