„Cigizek, iszok és még húst is eszek. Mennyire vagyok így spirituális?” Jött a kérdés, mert személy szerint én nem dohányzom. A válasz pedig az, ha le vagy züllve, akkor semennyire. De ha „normális” keretek között űzöd a szenvedélyeid, akkor ugyanolyan spiri lehetsz, mint más.

Hogy merült fel mégis a kérdés? Egyrészt onnan, hogy sok igazán spirituális ember – főleg a szentek, jógik és mindenféle csodatevők – „tiszta” életet éltek. Élnek. Aszkéta üzemmódban. Mert egyes nézetek szerint a cigaretta, az alkohol meg a hús, beszennyezi a testet meg a szellemet, visszafogja a szellemi fejlődést, és a képességeket.  Vajon tényleg így van?

Annyi hiedelem, vallás, nézet van, hogy ki sem látni belőlük. Az egyik szerint valóban így van és ezek a dolgok csak bemocskolnak téged. Más szerint „az vagy, ami megeszel” és persze senki se akar marha vagy disznó lenni. Ugyanakkor ott van az, hogy egészséges mértékben mindent szabad, mert azzal jót teszel magaddal. Akkor most mi van?!

Most inkább kerüljük a tudományos szempont vizsgálatát, hogy valóban azaz egészséges, ha mindenből fogyasztunk egy keveset, kivéve persze a cigaretta, ami tényleg káros az egészségre.

Milyen egyéb lehetőségeink maradnak? Megmondom! Ez a kedvencem: Mindenkinek a maga hite szerint adassék meg. És miért? Mert a saját hitünk adja a legnagyobb erőt, nem a más hite, a „kölcsönbe vett hitt”, amit lemásolunk másról vagy ő azt mondta.

Meg aztán egyébként sem spirire vallana a másikra ujjal mutogatni, hogy fúúúúj, te mekkora bűnös lélek vagy amiért befaltál egy egész csirkét.

Ha valaki olyan spiri, aki egyszerre vegetáriánus vagy vegán, mert úgy véli attól lesz szellemileg erősebb, tisztább, ha nem fogyaszt húst, akkor rajta hát, cselekedjen így! Mint ahogy az, akinek meg kell napi szinten a hús az életébe, mert neki mondjuk attól van energiája.

Hogyha más meg abban leli hitét, hogy egészséges napi egy pohár bor vagy az, ha hetente- két hetente iszik egy nagyobbat a baráti társaságával, akkor egészségére! De csak ha nem a részegségemben lehánytam a cipőmet effektusig issza magát, mert az már tényleg nem vall egy spirire. Egy spiri tud nemet mondani, megtudja állni, hogy ne igyon és soha nem kíván ilyen kiszolgáltatott és kellemetlen helyzetbe kerülni, minthogy úgy keljen őt feltakarítani. Egy érettebb spiri már tudja, hol a határ és a buli vége még ha be is van csiccsentve.

És mi a helyzet a cigivel? Erről eszembe jut egy beszélgetésem egy kőkeményen spiri ismerősömmel. Cs.-nek mindene volt a cigi. Tehetséges spiri, jóra való, dolgozó, vidám nő, csak nem tudott lemondani a függőségéről. Azt kérdezte: „Szerinted, baj, hogy cigizek? Visszavesz a képességeimből vagy ettől kevéssé leszek spirituális?” Visszakérdeztem, hogy ő ezt hogy érzi. És azt felelte: „Szerintem nem. Mondják, hogy káros, meg minden, láttam is hogy ölt meg másokat. De rám nincs ilyen hatással. Szívom és közben arra gondolok, hogy jót tesz a tüdőmnek, kitisztítom vele és megnyitom vele az elmémet. Nagy marhaság?” Csak annyit mondtam, „Ha te így hiszed, akkor az így is van.”

Ne felejtsük el, hogy egy valódi spiri nem térít. Jó tanácsot adhat, meg elmondhatja a véleményét, hogy ő mit tenne a helyébe, de nem játszik igehirdetőt meg hittérítőt.

És miért? Mert mindenkinek a maga hite szerint adatik meg. Nem állítom, hogy valóban mindig „bejön”, de az tény, hogy ő nem köhög, és nincsenek mellékhatásai a dohányzásának. De lehet,  hogy csak nála van így. Talán ilyen erős spiri, jól működik nála a Vonzás Törvénye, az agykontroll, kitudja, annyi mindenre lehet fogni. Lehet, most azt mondod, csak bebeszéli magának és ezért dohányzik nyugodt szívvel. Még erre is rá lehetne fogni, bár nem úgy ismerem, mint aki önigazolásra szorul.

Még véletlenül sem mondom, hogy ez a követendő példa, de létezik ilyen is. Meg aztán ott vannak a sámánok és indiánok rituális pipázása, dohányzása a béke kedvéért, a csoportszellem erősítéséért, meg hogy tudjanak kommunikálni az istenekkel…

Inkább azt sugallom, – mint spiri más spiriknek – hogy attól még, hogy valaki cigizik, borozgat meg benyom egy steaket, nem lesz kevéssé spirituális. Amíg van önkontroll. Mert ilyen egy igazi spiri, aki tudatosan éli meg az életét. (Ezért nem fog egy spiri sosem az italba menekülni ha gondjai vannak vagy depressziós, mert tudja, hogy az nem megoldás és inkább segítséget kér.)

Legalábbis mindez az én véleményem, de mindenki kövesse szépen a saját hitét. Illetve nincs abban se kivetnivaló, ha valaki törekszik az egészséges, mértékletes, tiszta életmód elsajátítására. Elvégre egy spirinek fontos, hogy testben és lélekben is egészséges legyen.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Képek: buzzfeed.com, gramunion.com, pinterest.com, star2.com, wifflegif.com, riedstrap.wordpress.com