Brigit üzenete: Ne add fel. Küzdj! Tenned kell az álmaid és vágyaid megvalósításáért. Tégy erőfeszítéseket azért, hogy megteremthesd azt a jövőt, amire vágysz, mert megvan benned hozzá a szükséges erő. Egyáltalán nem vagy olyan gyenge, mint azt hiszed.

Éppen ezért állj ki magadért! Ne hagyd, hogy elnyomjanak, hogy olyat kényszerítsenek rád, amit nem akarsz. Engedd, hogy a szenvedélyed lángba borítson másokat és életet leheljen álmaidba. Nincs mitől félned, mert én megvédelek! Légy erős, tudd, hogy veled vagyok és győzd le a félelmeidet!

Kicsoda Brigit istennő?

A kelta Brigit a főisten, Dagda lánya és úgynevezett „hármasságistennő”, mivel a nőiesség három aspektusát foglalja magába, mint amilyen a szűz, az anya és banya. Brigit anyaistennő lévén megvédelmez bárkit, aki hozzáfordul és ennek okán az anyák, és a nők képviselője. Mindemellett a tűz, a házi tűzhely, a termékenység, női foglalatosságok, a gyógyítás, az állattenyésztés, a tudás, a boszorkányság, jövendölés és költészet, meglehetősen sokoldalú istennője. De nem csak a tűz elemet, hanem a vizet is hozzá társítják, mivel a kelták hite szerint a források hídként szolgáltak az Alvilág és az Istenek otthona között. A mai napig vannak Brigid kutak, amiknek gyógyító erőt tulajdonítanak és a gyógyulásért cserébe áldozati ajándékokat, virágokat, érméket adományoznak neki.

Egyes legendákban Brigit istennő Bres, a Fomoriak vezérének felesége. A Fomoriak a Tuatha Dé Danann (Danu istennő népe) ellenségei voltak, és állandóan harcoltak Írországért. Brigit azt mondta, akkor megy hozzá Breshez, ha megígéri, hogy jó király lesz. Azonban Bres nem lett az és egyetlen fiúk, Ruadan, meghalt a harcok során.

Ünnep napja, az Imbolc, ami február elsejére esik, mikor a tavasz kezdetét, a fény, a nappalok meghosszabbodását ünnepelik. Szent szimbóluma a triskele, a háromkarú spirál, ami három világot  (Alvilág, Föld és Isteni Világ) és Brigit három arcát szimbolizálja. Szent állata a vadkan, ami a harcos erő hordozója, mivel egy monda szerint volt két királyi ökre Fea, Feimhean, és Torc Triath, a vadkanok királya.  Szent száma a 19, mert a 19 éves Kelta Nagy Évkört jelképezte. (A Napév és a Holdév kezdete 19 évenként találkozik pontosan ugyanazon a napon.)

Később a kereszténység elterjedése miatt Brigidből Szent Brigitta vált, legalábbis sokak szerint így maradhatott fenn a neve.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: deskgram.ne

James MacKillop: Kelta mítoszok és legendák