Ganésa üzenete: Elgördülnek utadból az akadályok. Felgyorsíthatod a folyamatot azzal, ha megérted, miért vannak egyáltalán jelen az életedben. Az akadályok nem pusztán bosszantó semmiségek, lehetnek figyelmeztetések, de akár próbatételek is, hogy küzdj és kihozd magadból a legjobbat. Persze nem lehetetlen, hogy a sötét erők képviselői akadályoznak téged. Ám én itt vagyok és megtisztítom az utadat.

Most kezdesz úgy vállalkozásba? Arra gondoltál szakmát váltasz vagy új tanulmányokba fogsz? Esetleg arra készülsz, hogy teljesen új életet kezdj?  Netán szeretnél egy új művet írni vagy egyebet alkotni? Akkor most vágj bele, és ha szeretnéd, támogatlak benne, hogy gördülékenyen és akadályok nélkül indulhass el utadon! Biztosítom számodra a szerencsés kezdetet!

Kicsoda Ganésa?

Szinte biztosan láttad már őt, hiszen rendkívül jellegzetes a hinduizmus egyik legismertebb, legkedveltebb elefántfejű, embertestű istene. A Kezdetek és Akadályok Urának tartják, mivel ő a vállalkozások istene, aki elhárít minden akadályt az induló üzlet útjából. Emellett hozzátartozik az utazás, a tudományok és művészetek is. Továbbá az értelem és bölcsesség istene is.

Hogy miért van elefánt feje, arról több történet is szól. Az egyik verzió úgy szerint, Párvati istennő akkor szülte Ganésát, amikor férje, Siva távol volt, ezért a fiú nem ismerte az apját. Egyszer, mikor Párvati fürdött, Ganésa állt neki őrt és ekkor toppant be Siva. Ganésa nem ismerte fel apját és nem engedte Párvati közelébe. Siva persze bepöccent és levágta Ganésa fejét. Amikor tudomására jutott, hogy a csemetéjét ölte meg, megfogadta, hogy az első állat fejét rakja fia testére, ami nem más volt, mint az elefánt.

Egyesek szerint konkrét céllal nemzették, hogy legyen, aki megakadályozza démonok tevékenységét és akadályokat teremtsen számukra, viszont a dévákat és félisteneket meg segítse az akadály-átalakító erejével.

A másik variáns úgy szól, hogy a születése megünneplésére elfelejtették meghívni Sani istent (a Szaturnusz bolygó uralkodója), aki bosszúból egyetlen pillantással elporlasztotta a csecsemő fejét, így Brahma azt javasolta Párvatinak, hogy annak az élőlénynek a fejét tegye a helyére, akivel először találkozik, ami nem más volt, mint egy elefánt.

Nem hagyhatjuk ki ezt a variációt sem: Siva gyakran mély meditációba merült, és egyszer Párvati annyira magányosnak érezte magát, hogy agyagból egy szép fiatalembert formált, aki életre kelt. Igen, belőle lett Ganésa.

A monda szerint, Vjászadév, a szent bölcs neki diktálta le a Mahábháratát (hindu eposz), amibe annyira belemélyült, hogy a lelkesedés hevében az agyarát is letörte és íróeszköznek használta. Természetesen ezzel kapcsolatban is létezik egy másik sztori: a Gadzsamukha óriással való verekedés során Ganésa maga vágta le agyarát és vágta ellenségéhez. A mágikus erejű agyar patkánnyá változtatta Gadzsamukhát, aki Ganésa hátasállata lett. Más források szerint az egérszerű lény, (Mushika) eredetileg egy gandharva, vagyis égi zenész volt.

Négy kezében kagylót és diszkoszt, elefántösztökét és vízililiomot tart. Ha lefelé fordul a tenyere, menedéket kínál, ha felfelé, akkor áldást oszt híveinek. Az elefántösztöke a kezében a jó és rossz ösztönök szétválasztását segíti. A kötél a kötelékektől való szabadulást jelzi. Néha tőr vagy kígyó van a kezében, ami a halál feletti uralmát szimbolizálja. Olyan is van, hogy egyik kezében kedvenc étele, a kókuszos rizsgombóca van, amitől ugye akkora pocakja van… az is előfordul, hogy a letört agyarát tartja a kezében, mint aki éppen alkot.

Kedvenc virága a piros hibiszkusz.

Ganésa ünnepe a tíz napos Ganesh Chaturthi fesztivál, ami a hindu naptár szerint augusztusban vagy szeptember van.

Ganésa mantrája

om gam ganapataje namaha

A mantra jelentése: „Meghajlok Ganésa előtt, aki elhárít minden nehézséget és akadályt az utamból. Áldást és védelmet kérek tőle.”

 

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: templepurohit.com