Kuan-jin üzenete: Hallom, látom, tudom, hogy szenvedsz. Légy erős és tarts ki, mert nem kell már sokáig szenvedned. Bármelyik pillanatban véget érhet. Úton van feléd a segítség, a megoldás, az erő, csak állj készen és légy nyitott arra, hogy észrevedd és befogadd.

Ugyanakkor nem felejthetjük el azt sem, hogy a szenvedés sokszor egy önként vállalt dolog. A legtöbb esetben te tehetsz róla, akkor is, ha betegségtől szenvedsz vagy más egyéb tényezők miatt. Dönthetsz úgy is, hogy nem szenvedsz valaki vagy valami miatt és emiatt ne érezd rosszul magad, hogy kész vagy kilépni körből. Ha pedig mégis olyan külső tényezők miatt szenvedsz, amikről nem te tehetsz,, mert más okozza szenvedésed forrását, akkor is megvan a képességed, a lehetőséged, hogy tégy ellene, vagy enyhítsd, ha esetleg karmikus a szenvedésed oka. Ha szükséged van rá és igényled, mindig elegendő erőt fogok biztosítani neked, hogy átvészeld a nehéz időszakodat, a próbádat.

De ne felejtsd el: minden szenvedés véget ér egyszer. Ám addig is, ne csak magadra koncentrálj, hanem a körülötted lévő világra. Mindenkiben ott vagyok, te is Kuan-jin vagy. Talán kis dolognak tűnik, de valójában óriási segítség, ha szeretettél, együttérzéssel közelíted meg embertársaidat. Segíts nekik, ahogy tudsz és mindig lesz olyan, aki neked is segíteni fog! Érezd, tudd, hogy szeretve vagy és nem vagy egyedül, mert én veled vagyok!

Kicsoda Kuan-jin?

A távol-keleti buddhista mitológia egyik legnépszerűbb és legfontosabb személye. Annak ellenére, hogy kultusza Indiában született, főleg Kínában, Koreában és Japánban terjedt el.

Azonos Avalokitésvara nevű bodhiszattvával, aki a világ összes hangját meghallja, vagyis minden segítségkérőre, hozzáfordulóra figyel.  A szútrák szerint az Amitábha buddha jobb szeméből előtörő fénysugárból született, mikor egyszer eksztázisba merült. Lótusszal a kezében jött a világra és az OM MANI PADME HUM mantrát ismételve.

Mikor Kuan-jin elérte a buddhaságot és átlépte volna a megvilágosodás kapuját, meghallotta a világ szenvedő lényeinek hangját és ez annyira meghatotta  hogy elhalasztotta a végleges megszabadulást és itt maradt segíteni és támogatni a világ élőlényeit, ez jelenti azt, hogy bodhiszattva, akiknek esküjét le is tette, hogy addig nem is jut el a teljes megszabadulásig, míg szenvedő lény van a világban. Kuan Yin székhelye Putuo-hegy, a Putuo-szigeten, és ha minden igaz, itt nyerte el a megvilágosodást.

Történelmileg az istennő kultuszát Miao Shan kínai hercegnő legendája alapozza meg, ki Kr. e. 700 környékén olyan életet élt, hogy az istennő földi megtestesülésének tartották.

Kuan-jin összesen bármilyen ölthet annak érdekében, hogy segítsen a szenvedőknek. Akár Brahma, Ganésa, Visnu, Siva, Buddha alakját is felveheti vagy bármely más lényét és bárhova eljuthat, még a buddhista pokolba is.

Kezdetben férfiként ábrázolták, később nőként, azután nem nélküli lett, de az is előfordult, hogy egyszerre volt férfias és nőies, mígnem egyértelműen nőként kezdték ábrázolni. Ennek oka is lehet, hogy olyan tulajdonságokkal bír, amikről azt gondolták, hogy inkább női erények. Arról nem beszélve, hogy a nőnek és női szerzetesek körében igencsak nagy népszerűségre tett szert ezáltal.

Hol négy- vagy nyolckezű, és tizenegy fejű. A jobb kezében illatszeres vagy elixíres edényt tart, de lehet még nála könyv, olvasó, kötél, vándorbot, korsó fűzfaággal, háromágú gereblye, lótuszvirág. Ezerkarú ábrázolása esetén mindegyik kezében szem láthat, ami azt jelenti, hogy látja a világ összes szenvedését. Amelyik kezében nem tart semmit, az gyakran a kívánságteljesítés és rettenthetetlenség ujj- és kéz-tartását formálja.

Kuan-jin a könyörületesség, empátia, szeretet, a gyermekáldás, szülés spirituális megvilágosodás, spirituális képessége istennője, és mindenféle betegség gyógyítója, illetve a veszélyes munkát űző emberek pártfogója. A nők és gyermekek védelmezője.

Kuan-jin mantrája

Om Namo Guan Shi Yin Pusa

Menedéket veszek Kuan Yin bodhisattvában, aki odafigyel a világ kiáltásaira.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: hablemosdemitologias.com

Forrás:
Daniela Schenker – Kuan Yin (Kísérőnk a spirituális úton)