Vesta üzenete: Szeretteidnek ma, ahogy minden nap, szükségük van rád. Talán olyan gondjuk van, amin csak te segíthetsz, de az is elég lehet, ha meghallgatod őket! Ne csak szabadnapjaidon szánj rájuk időt és ne csak havonta egyszer találkozz vagy beszéljük velük. Ha nem tartod velük rendszeresen a kapcsolatot, széthullhat a család.

Légy az, aki mindenki életében jelen van, akire lehet számítani, mert szüleid, testvéreid, gyermekeid pótolhatatlanok és később csak bánni fogod, ha nem így teszel. Ne arra várj, hogy eljön a tökéletes időpont, mikor foglalkozhatsz velük, mert az sosem jön el. Minden nap szánj rájuk egy kis időt!

Az otthon az a hely, ahová a lelkünk megtérhet egy fáradt, nehéz nap után. Az otthon lényege a melegség és a biztonság. A te otthonod egy ilyen hely? Feltudsz otthon töltődni? Szeretet és melegség fogad? Biztonságban érzed ott magad? Ha igen, akkor az otthonod a templomod, de ha nem így van, akkor tenned kell azért, hogy az otthonod az a szentély lehessen, ahol maximálisan jól érezheted magad, és a szeretteid is. Neked kell ezt megteremteni, de ha szeretnéd, megáldom otthonodat, hogy szeretet és békesség uralkodjon ott, és hogy mindig biztonságban tudhasd. Kérésedre védelem alá helyezem! Minden nőben ott lakom, mint Vesta, hiszen a nők képesek igazán melegen tartani a családi fészket és család békéjét.

Kicsoda Vesta?

Vesta az otthon, családi tűzhely, és a tűz római istennője. Melegséget visz a házba, nemcsak hőfok tekintetében, hanem érzelmi szinten is. Szaturnusz és Ops lánya, Jupiter, Neptunusz, Pluto, Juno és Ceres testvére. A görög mitológiában Hesztia istennő a megfelelője. Vestát nem igazán ábrázolták, legfeljebb a szent tűz szimbolizálta őt, hiszen azzal azonosították. Kedvenc állata pedig a szamár.

A gyönyörű Vestára sok férfi pályázott. Mind Apollo, mind Neptunusz házasságot ajánlott neki, de visszautasította őket, és megkérte Jupitert, hadd maradjon örök szűz.

Római templomában, a Forum Romanum-on tiszteletére örökké égő lángot gyújtottak (minden év március elsején), mellette pedig a Vesta-szüzek (Vesta papnők) háza állt, akik a szent tüzet őrizték, egészen 391-ig, míg nem Theodosius császár betiltotta a pogány kultuszokat.

A Vesta-szüzeket eredetileg a királyok választották ki őket, a királyság megszűntével pedig a főpap (pontifex maximus), sorshúzással 20 jelölt közül. Kezdetben csak a nemesi sorból származó lányok lehettek jelöltek, idővel már bárki más lehetett papnő. A lényeg az volt, hogy 6 és 10 év között legyen. A beiktatást követően a Vesta-szűznek 30 évig kellett hivatalban lenniük. 10 évig tanultak, 10 évig őrizték a tüzet és 10 évig tanítottak. 30 év után joguk volt lemondani tisztjükről és férjhez menni.

A szüzek dolga volt a szent tűz fenntartása, Pallasz Athéné szent képének őrzése és az előírt áldozatok bemutatása. Személyük szent és sérthetetlen volt.

Vestalia ünnepet június 7-étől június 15-éig tartották. Egyedül ebben az időszakban léphettek más nők mezítláb Vesta templomba áldásért, egyébként oda senki más nem tehette be a lábát papnőkön kívül.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: forums.smitegame.com