Ez az a hely, ahová a nők többsége nem lép be. Csak az állatbolondok. Vagy még azok se. A Karni Mata templom Deshnoke kisvárosában, Radzsasztánban található. A templom hírnevét a 20.000 fekete patkány adja, akik uralmuk alá vonták az épületet. A helyiek pedig sok szeretettel gondoskodnak róluk, mivel ezek nem akármilyen patkányok… Az épület jelenlegi formájának nagy része a korai XX. században született, kései mogul stílusban, ami a bikaneri Ganga Singh maharadzsának köszönhető. A templomot – a patkányokon kívül – gyönyörű faragványok dísztik és a bejárati ajtó tömör ezüstből van. A főkapun keresztülhaladva többi ilyen ezüstből készült ajtó is várja a látogatót, amikről legendás istennők köszönnek vissza, ahogy haladunk a belső szentély felé, ahol már várnak minket a szőrmókok… Ám ezek nem holmi közönséges rágcsálók, hanem szent patkányok, akiknek a megrágott ételük is szent! Olyannyira szentségesek, hogyha csak egy meghal, akkor azt egy tömör aranyból készült patkánnyal kell helyettesíteni. Kabbának nevezik ezeket a szent patkányokat. A helyiek különösen tisztelik és óvják őket. Rengeteg hívő és turista érkezik ide leróni a tiszteletét, míg az indiaiak kimondottan az áldásért látogatják a templomot.

Patakánylegendák

Több legenda is kapcsolódik a patkány templomhoz. Az egyik legismertebb így szól: Laxman, Karni Matha fia, avagy mostohafia belefulladt a Kapil Sarovar tóba Kolayat Tehsilben, miközben inni próbált belőle. Karni Mata Yamához, a Halál Istenéhez könyörgött, hogy támassza fel fiát. Először az isten megtagadta a kérését, de végül beleegyezett, de azzal a feltétellel, hogy a Karni Mata minden fia patkányként születik ujjá a következő életükben. Egy másik helyi folklór szerint, egy 20.000 fős hadsereg dezertált és Deshnoke-ba menekültek. Halállal akarták súlytani a dezertőröket, de végül Karni Mata megkímélte az életüket, ellenben patkánnyá változtatta őket és felajánlotta nekik, hogy ott élhetnek vele. A hadsereg még így is hálás volt, és megfogadták, hogy örökké szolgálni fogják Karnit.

A szent étek

A hagyomány szerint ha eszel abból az ételből, amit már egy patkány megkóstolt, hatalmas megtiszteltetésben lesz részed. Úgyhogy, ha ott turistáskodsz, harapj nagyot az patkány rágta kajából, légy áldott meg szerencsés és ne gondolj a kórokozókra, mert azt a helyiek sem teszik! Különben is, ezek szent cincogók…

A fehér patkány

A fekete patkányok között akad néhány fehér is, amelyek még az átlagosnál szentnél és szentebbek! Azok a rágcsávók nem kisebb személyek, mint maga Karni Mata és négy fiának megtestesülése. Elég a tekinteteddel súrolni valamelyiket ahhoz, hogy még nagyobb áldásban részesülhessünk! Az már felér a lottó ötössel vagy a megvilágosodással. Ha ott jársz, feltétlenül várd ki a fehér méltóságot, hiszen nem mindennap találkozik az ember reinkarnálódott istenekkel… Mondani sem kell, a látogatók vad erőfeszítéseket tesznek azért, hogy magukhoz csalják, és megpillanthassák a csodacincogikat. Ehhez prasadot (hindu vallási étel, ami nagyjából olyan, mint a keresztényeknél az ostya), azaz édes szent ételt ajándékoznak a jószágoknak. A templom hajnali 4-kor nyit és a helyi papság még istentiszteletet is celebrálnak meghatározott időközönként. Továbbá két nagy Karni Mata fesztivált szoktak tartani. A nagyobb fesztivál márciustól áprilisig tart, a második szeptembertől októberig. Azokon a napokon tömegek hömpölyögnek a templomba, hogy az istenek kegyében részesüljenek és tiszteletüket tegyél előttük.
Képek: alexmillerclaireharriswordpress.com, arkinspace.com, cxdq.com, holidify.com, tripadvisor.com, youtube.com