Gyerekkoromban rengetegszer láttam a kétrészes kalandfilmet. Aki oda van Angliáért, a keltákért, a tündérekért és boszorkányokért, hát még az Arthur király legendájáért, annak kész főnyeremény az 1998-as film. Felidézi a gyerekkorunkat, mikor még hittünk a varázslatban – személy szerint én most is hiszek – és elrepít bennünket egy csodálatos világba, ahol a tündérek, boszorkányok és varázslók élnek.

A sztori

A régi istenek, és a tündérkirálynők haldokolnak, mert az emberek nem hisznek már bennük. Ezért Mab királynő (Miranda Richardson), a Régi Idők varázslónője megteremtette Merlint (Sam Neill), abból a célból, hogy visszaterelje a keresztényeket a régi valláshoz, közben átadja neki a bölcsességet és a tudást, amit a Régi Idők varázslói tudnak. Vagyis megtanítja varázsolni.

Mab viszont a filmben nem éppen jó karakter, mert önző, gonosz céllal teremti meg Merlint, aki nem hajlandó befolyásolni az embereket és az életüket. Nem akar a gonoszság útjára lépni, ezért segít neki a Tó Tündére hazajutni a beteg nevelőanyjához, akiről Mab elfelejtett neki szólni…

Anyja halálakor megfogadja, hogy legyőzi Mabot és nem hagyja, hogy átvegye az uralmat Britannia felett. Egész végig viaskodnak majd egymással, igazi jó és a rossz küzdelme a kettejük harca.

Időközben Merlin kitanulja a mágiát, és úgy dönt, kipróbálja Mab „módszerét”, ám ő olyan személyt teremt, aki elhozza a brit nép számára a békét és jó király lesz. Ezért belemegy abba, hogy mágia útján elintézze, hogy Uther király megkapja Igraine-t, így megszülethet Arthur, akit Merlin nevel fel.

De Mabnak is lesz erre válasza és elintézni, hogy Arthur féltestvére, Morgan (Helena Bonham Carter) elcsábítja a fiatal királyt, hogy életet adhasson Mordrednek, aki az egész birodalom elpusztítására készül.

Mindemellett feltűnik majd Merlin szerelme, Nimue, előkerül a híres excalibur és Lancelot és Guinevere sztori.

Mint említettem, Mab valójában nem kifejezetten negatív karakter. A kelták egyik tündérkirálynője, illetve hadistennője is, aki erős, hatalmas, félelmetes és rettenthetetlen harcos is egyben. Mindemellett a testi szerelem, termékenység, bosszúállás királynője, és a mágia nagy értője, az illúziók nagy mestere.

Mit tanulhatunk a Merlin című filmből?

Ha belegondolunk, van igazság Mab királynő félelmeiben. Ha elfelejtjük a régi vallásokat és kultúrákat, valahol megszűnnek létezni.

Ettől függetlenül minden vallást tisztelni kell és hagyni érvényesülni.

A mágiát nem szabad önkényes célokra használni, mert annak sosem lesz jó vége.

A varázslással számos dolgot megteremthetünk magunknak, de nem mindent. Szeretetet, igaz szerelmet, megértést nem adhat.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy talán nem minden mese, csak mese…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Varázslatos film az Istennőről és a nőkről – Artúr király és a Nők

Leadkép: pinterest.com

Képek: pinterest.com

Gif: imgur.com