Hiába, hogy mondhatni régi film A remény rabjai: a mondanivalója örök. Olyan üzenetet hordoz magában, amiről sosem szabad megfeledkezni! Legyél bármilyen nehéz helyzetben, akármilyen tragédia, kellemetlenség ért téged és érezd azt, hogy fogytán a hited: nézd meg ezt a filmet! Segíteni fog! Ha más miatt nem is, hát azért, mert legalább kikapcsol! De esélyes, hogy ennél azért többet ad…

A sztori

Az 1995-ös film Stephen King azonos című regénye alapján készült.

1946-ban egy Andy Dufresne-t (Tim Robbins), a bankárt elítélik a felesége és annak a szeretőjének a meggyilkolása miatt. Életfogytiglanit kap. Ám ő váltig állatja: ártatlan. Nem követett el bűncselekményt.

Mégis a Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül, ahol hamar belekóstol a börtönélet kegyetlenségeibe. De Andy nem törik meg. A bankárként szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri a börtönigazgató és az őrök kegyét, illetve elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését. Lassan kivívja a rabok elismerését is. Lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, hogy színesebbé, gazdagabbá tegye a börtönt és a benne élők életét. Sikerül barátságokat szőnie és egy köztiszteletben álló személy lesz belőle.

kép

Mit tanulhatsz A remény rabjai c. filmből?

Nem is lehet kérdés: mindig van remény. Akármi is történt Andy-vel, ő soha nem adta fel. Sohasem szűnt meg optimista és derűlátó lenni. Akármennyi pofont, büntetést kapott, mindig tartotta magát. Hiába igyekezték megtörni, sosem sikerült. Cserébe pedig mindig olyan történtek vele, amelyek megerősítették abban, hogy igen, létezik a remény és a hitünk elnyeri méltó jutalmát. Így jöhettek össze a könyvtárral kapcsolatos tervei, így hallhatott ismét zenét és végül… bár sokan látták, de nem lövöm le a poént. A lényeg, hogy aki igazán hisz és elég kitartó, nem adja fel, az valóban elnyeri a méltó jutalmát.

Mivel ez a remény nemcsak fényt hoz az ember életébe, hanem éltet is. Azt mondják, veszélyes tud lenni, mert hiú ábrándokat kelt az emberben. Ezt mégis ki dönti el, mi hiú és mi nem az? Vajon tényleg létezik olyan, hogy hiába várunk a csodára? Kinek a tisztje kipukkasztani más légvárát? Na, és ha valakinek ez a sorsa? Vagy ha épp az derül ki, neki volt végig igaza? Talán Andy is sokszor álmodozónak tűnt, de mégis… így volt számára elviselhető, élhető az élet és ennek köszönhetően sikerült célba érnie. A reményt nem szabad elvenni. Lehet valakit józanságra inteni, de nem szabad kioltani a reményét.

kép

A másik fontos üzenete a filmnek azaz őszinte barátság. Mint amilyen Andy és Red (Morgan Freeman), ami mindeek felett áll és mindent kibír. Kevés az ilyen tiszta, őszinte barátság, de ami létrejött, az kiállja az idő és az élet próbáit.

Végezetül az olyan dolgok, mint az intelligencia, a türelem, a kitartás, a türelem és a következetesség ugyancsak mindig meghozza a kívánt eredményt. Ahogy Andy-nek.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Ne várj a megfelelő időpontra! MOST kell élned! – Ez a Bakancslista üzenete

leadkép