Mindenkire ráférne időről-időre valamiféle zarándoklat. Ha nem is mindjárt az El Camino, de legalább az országban végig járni a Mária-utat vagy minimum egy jó erdei sétára indulni, esetleg a legközelebbi szent helyet felfedezni. Az út illetve Vándorút című filmben az El Camino úton megy végig egy kis társaság. Megismerhetjük történetüket, az okot, miért indultak útnak és végig nézhetjük, mit ad neki a spirituális út…

A sztori

Thomas Avery (Martin Sheen) szemorvos, jól menő praxissal. Egy nap telefonálnak neki azzal a tragikus hírrel, hogy fia Daniel (Emilio Estevez) – akit nem sűrűn látott, mert folyton a világot járta – meghalt egy viharban a Pireneusokban a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton.

Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért majd hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, majd ő befejezi, amit a fia elkezdett és véghez viszi akaratát: felkészületlenül, „öregen”, de végig járja a Caminot, és útközben szétszórja fia hamvait.

A hosszú úton pedig útitársakat szerez. Nemcsak azért, mert a világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, hanem mert mellészegődik Joost, aki fogyni szeretne, hogy a felesége újra lefeküdjön vele. Sarah, aki állítólag a dohányzásról szeretne leszokni, majd kiderül, hogy nem ez volt a valódi oka. És melléjük csapódik az írói válsággal küzdő Jack is.

Persze az út kalandos, érni fogják őket kellemes és kellemetlen élmények egyaránt. Lassan megismerjük a történetüket, a lelki gondjaikat, a válaszokat, amiket keresnek. Hiszen a Camino megváltoztatja, és ugyanakkor összehozza az embereket.

vivecamino.com

Több szép és lelket megmozgató momentum is van a filmben, ahogy az is, amikor egy cigányfiú ellopja a Tom táskáját, majd este, az apja visszaviszi a táskát és a fiút, hogy bocsánatot kérjen Tomtól, mert sajnálja, hogy a fia szégyenbe hozta őket és azt a nézetet erősítette, hogy minden cigány ugyanolyan, pedig igazából vannak közöttük becsületes, jóra való emberek.

Elgondolkodtató e téren is, meg olyan tekintetben is, hogy miért veszi el Isten az ember fiát, miért hagyja, hogy rossz dolgok történjenek velünk. Megtudunk-e bocsátani magunknak vagy annak, aki ártott nekünk.

A 2010-es filmet egyébként Emilio Estevez fia, Taylor ihlette, aki 2003-ban, 19 évesen indult el a Szent Jakab zarándokúton, és az út során találkozott a nővel, aki a felesége lett. Nekik ez volt a Camino csodája.

Mit tanulhatunk a Vándorút című filmből?

Senkinek se tragédia miatt(!) de időnként mindenkinek érdemes lenne elmennie egy lélektisztító és egyben lélekemelő vándorútra, akár az El Camino zarándokúton tegyük vagy bárhol máshol, mert csodát tenne vele. Kell, hogy néha egyedül legyünk – vagy más zarándokokkal, akik szintén önmagukat, a válaszaikat, a hitüket vagy a megbocsátást keresik. A zarándokút felér egy újjászületéssel.

Nemcsak a zarándokúton, hanem úton-útfélen belebotlunk olyan emberekbe, akik hatással vannak ránk és az életünkre. Ezért kell nyitottan állni hozzájuk, mert azért találkozunk velük, hogy hozzáadjanak valamit az életünkhöz és mi is az övékéhez.

vivecamino.com

Sokszor van az, hogy a szülők nem értik meg a gyereküket. Mint a filmben: miért kell otthagyni az egyetemet azért, hogy utazgasson? A szülők mindig jót akarnak a gyereküknek és talán nem értik meg őket, de el kell fogadniuk a döntéseiket és támogatni kell őket. Hiszen ez is a szülő dolga, nem csak megóvni a gyereket és kitaposni az útját.

Gyakran az életünk csak a karrierről szól, a mindennapi szokásainkról. Olykor ki kellene ebből törni és élni, világot látni, utazni. Most. Hiszen csak a most felett van hatalmunk. Új élményeket kell szerezni, új arcokkal megismerkedni, ezáltal tenni gazdagabbá az életünket és a lelkünket.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Mi a jobb egy istenadta tehetséggel bíró gyereknek? – A tehetség, illetve a Megáldva c. film

Leadkép: 1.filmlinks4u.is