Aki látta a filmet vagy olvasta a könyvet, tudja, hogy a cím csöppet sem túlkapás. Hogy is lenne az, mikor alapból egy igaz történetből indulunk ki?  A békés harcos útja, Dan Millman a sikertörténete több millió embernek segített kikecmeregni a gödörből, megérteni a fontos dolgokat, vagyis egy kicsit megvilágosodni és rádöbbenni olyan spirituális igazságokra, amik uralják az életünket.

A békés harcos útja című könyv szerzője egy világhírű tornász volt, Dan Millman, aki mára edző, harcművészet-oktató, író, motivációs előadó lett, aki több millió ember életét változtatta meg a világon. Számos önsegítő könyv szerzője. 17 műve 29 nyelven jelent meg a világ minden táján. A békés harcos útja egy félig önéletrajzi ihletésű könyv, amiben keleti filozófiákat vegyített.

dreamlife.cz

A film maga bizonyos tekintetben látványos. Ha már csak az elejére gondolunk, amikor az élsportoló, a tehetséges fiatal tornász Dan Millman (Scott Mechlowicz) rosszul ér földet a gyűrűzésből és láthatjuk, hogy ripityára törik a lába, sok kis apró kockára esik szét, így jelképezve a fájdalmat és a darabokra hulló karrierjét. Majd megjelenik egy láb, pontosabban két, felemás cipő és egy seprű, ahogy valaki feltakarítja a maradványait. Ezután kiderül, hogy mindez csak álom volt, legalábbis a darabkák meg a söprögető idegen.

Vagy mégse? Itt az első tanulság: az álmok fontossága, hogy üzenetet hordoznak, jelentéssel bírnak. Hiszen rövidesen megtudjuk, hogy a felemás cipőjű söprögető alak egy bölcs öreg benzinkút tulajdonos, Szókrátész (Nick Nolte) aki valóban összefogja kaparni egy súlyos baleset után Dant és hozzásegíti az álma beteljesüléséhez.

Na de ki ez a férfi, aki egy szempillantás alatt felugrik a benzinkút tetejére? Aki úgy kap el tárgyakat, hogy oda sem néz? Aki álmokban jelenik és bárhol, amikor szükség van rá? Aki látszólag minden tud? Egy mágus? Egy szent? Az új Jézus?

imdb.com

Nem. A férfi, akinek soha nem tudjuk meg a valódi nevét, csak azt ismerjük, amit Dan adott neki, nem más, mint egy békés harcos és feltett szándéka, hogy megtanítsa Dant is hogyan ő is váljon azzá. Azt hiszem, sokan hálásak lennénk egy ilyen ősz pacákért, aki már az első tízpercben olyan durván ossza az észt meg a bölcsességeket, a tanítást, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Jó volna, ha minket is így vezetne valaki, rámutatni hibáinkra, útbaigazítana és segítene megtalálni életutunkat.

Hatásos és gyönyörű jelenetekben, vágóképekben mutatják be a MOST fontosságát. Mikor Szókrátész megkérdezi Dant, hogy mit lát, aki azt mondja semmit, mert semmi sem történik és akkor megpillantja a katicát, a csókolózó párt, a futó embereket, hogy az élet igenis zajlik és történik. Olyan nincs, hogy ne történjen valami. Az életünk folyamatos mozgásban van. „Nincsenek átlagos pillanatok”.

De ugyanilyen izgalmas volt az is, amikor Szókrátész megmutatta, hogy Dan elhanyagolta a barátait. Ha figyelne rájuk, tudná, mit gondolnának, érezné, amit ők éreznek. Jobban megérthetné őket és  már korábban rádöbbent volt, hogy ők is ugyanolyan bizonytalanok és ők is félnek a kudarctól. Ezért fontos, hogy ne csak magunkra koncentráljunk, hanem másokra is és akkor egészen beléjük láthatunk mert képesek vagyunk rá.

flavonline-en.blog.hu

Olyan bölcsességet tudtunk meg Szókrátésztől, minthogy:

A halál nem szomorú és hogy a legtöbb ember nem is él. Annyira nem éli meg az életét, hogy jóformán halottnak számít.

Ugyanezen ezen az elven alusszuk át az életünket és simán le is élhetjük így életünket anélkül, hogy tudatosan élnénk meg azt,

Vállaljunk felelősséget a tetteinkért és ne más embereket vagy a körülményeket hibáztassuk a kellemetlenségeinkért. Akár tudatosan, akár tudattalanul, de mi alakítottuk a sorsunkat arra a pontra, ahová eljutottunk.

Nem akkor leszünk igazán boldogok, amikor aktívan teszünk érte, hanem amikor megtanuljuk élvezni a jelenlegi helyzetünket.

Van benne egy remek kis rész, amikor Szókrátész azt mondja, kirándulni mennek. Dan nagyon várja, mert valami csodát remél az úttól. Az úton többször is megkérdi ott vannak-e már. Felérnek a domb tetejére és Szókrátész azt mondja megérkeztek. De csak egy kő van ott és sehol a csoda. Akkor érti meg Dan, hogy az utazás a lényeg. Az életutunk. Gyermekies izgalommal várta a kirándulást. Az út maga a boldogság és nem arról szól, hogy megérkezzünk, nem annak kell lennie a fő célnak, hanem hogy élvezzük az utat.

mubi.com

Amikor félünk valamitől, harcos lévén vegyük elő a kardunkat és vágjunk le minden félelmet, végezzünk minden akadállyal. „Le a megbánással, és a félelmekkel, mindennel, ami a múlthoz köt, vagy a jövőhöz.”

Az emberek félnek saját maguktól, félnek magukba nézni, pedig ott találnak mindent, amire szükségük van.

Meg kell tanulnunk a jelenben élni. Mert ez az egyetlen, ami számít. Nem, ami volt és nem is az, ami lesz. Ha ez sikerül, meg fogunk lepődni azon, hogy MOST mire vagyunk képesek és mi minden sikerülhet. Ennek köszönhetően hozta ki magát a döntőn a legtöbbet Dan. Hogy arra a pillanatra koncentrált. Csak arra, amit éppen csinált.

Hogyan juthatunk el erre az állapotra? Szókrátészt idézve: ha kivisszük a szemetet. Ki kell dobni az elménkből a félelmet, a negativitást, a kétségegeket. Ismétlem, amikor megtanulunk a jelenben élni, akkor hozzuk ki majd magunkból a legtöbbet.

Továbbá mások szolgálata a legnemesebb feladat, még akkor is, ha az csupán a benzintöltés, ahogy azt Szókratész is teszi.

adme.ru

Végezetül pedig itt van 3 értékes tanítás:

Szókratész:  Mindenki megmondja, mit csinálj, mi a jó neked. Nem akarják, hogy te találd meg a válaszokat. Azt akarják, hidd el az övéiket.
Dan: Kitalálom, a magáét kéne elhinnem…
Szókratész: Én csak azt akarom, hogy végre ne a külvilágból merítsd a tudásodat, hanem saját magadból.

„A harcos nem attól harcos, hogy feladja, amit szeret, hanem hogy szereti, amit csinál. (…) Egy jó harcos nem tökéletes, nem győz mindig, nem sérthetetlen. A jó harcos nagyon is sebezhető… Ez teszi igazán bátorrá! A harcos cselekszik, csak a bolond sír! Nincs olyan, hogy kezdet és vég, csak a tett van.”

Dan: Többet tudok mint hinné.
Szókratész: Többet gondolkodsz, mint tudsz. A tudás nem ugyanaz mint a bölcsesség.
Dan: Igazán? Mi a különbség?
Szókratész: Tudod, hogy kell szélvédőt pucolni, igaz?
Dan: Igen.
Szókratész: A bölcsesség az, hogy csinálod.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép:  ent.163.com