Az emberek döntő hányadának gondot okoz kitartani a kitűzött céljai mellett. Kompromisszumok, fél sikerek, megalkuvások kísérik a legtöbbünk tanulmányi és munkahelyi terveit, célkitűzéseit. Hol hibázunk? Mi az, amit másképp is csinálhatnánk, ami a sikerhez vezető úton végig vezetne?

Tűzd ki a céljaidat!

Az egyik, ami igazán fontos ahhoz, hogy sikeres legyél a célmeghatározás. Ha nem látod, pontosan az irányt csak homályos elképzelésed van róla sokkal könnyebb idő előtt feladni mintha konkrét elképzelésed, terved van. Ha nem elég határozott a célkitűzésed könnyen elsodorhatnak pillanatnyi impulzusaink ezzel letérítve a kijelölt útról. Ezzel tulajdonképpen meg is akadályozva, hogy célba érjünk. Ha szükségesnek látod kérd coach vagy életvezetési tanácsadó segítségét.

A céljaid segítenek abban, hogy ne aprózd el az energiádat, és hogy lépésről lépésre meg tudd tervezni hogyan, jutsz majd el a célodig. Motiválnak, fókuszban tartják az érdeklődésedet és nem engedik, hogy letérj az utadról. Ehhez persze motiváló, lelkesítő célokra van szükséged, amelyek képesek folyamatosan izgalomban tartani és lelkesíteni.

Segíthet, ha határidőt tűzöl ki magad elé és személyesen is érdekelt vagy a cél elérésében. Fontos hogy saját értékeidhez és képességeidhez mérten fogalmazd meg őket. Kitűzheted, ugyan hogy két héten belül veszel egy új Porschét, de ha éppen nincsen a számládon a megvásárlásához szükséges összeg, akkor vajmi kevés az esély rá.

Reális célokat kitűzve életben tarthatod a motivációdat és könnyebb megőrizni a lelkesedésedet. A túl könnyen elérhető célok sem eléggé tartanak izgalomban.

Fontos hogy ne aggód túl eléred-e az eredményt a meghatározott időn belül, mert ezzel csökkentheted a teljesítményedet.

A mások ítéleteivel sem érdemes mélyen foglalkozni, hiszen az hozzájuk tartozik, nem hozzánk. A mi dolgunk megtenni mindent a cél érdekében és a saját lelkiismeretünkkel kell elszámolni. Ha túl sok nyomasztó érzés bukkan fel érdemes megkérdezni magunktól: ez kihez tartozik? Nagy valószínűséggel nem hozzánk és már a kérdés megnyitja a teret egy könnyebb energiának.

Amikor tanulási célokat tűzöl, ki magad elé ne a léc alját célozd meg. Lehet, hogy a maximális érdemjegy is reális, de ha nem, az sem von le semmit az értékedből. Számos tudós élettörténete bizonyítja, hogy a tökéletes iskolai teljesítmény és a nagy célok elérése között egyáltalán nincsen összefüggés.

Amikor kitűzöd, a célt kérdezd meg magadtól: ez valóban az enyém és nem másoknak akarok megfelelni vele?

Ne akarj mindenáron megfelelni a szüleidnek vagy a környezetednek, ha nem értesz, egyet vagy nem vágysz elérni egy célt.

Ha fejleszted az önismeretedet, akkor ez nem fog gondot okozni, ha segítséget kérnél ebben számos lehetőség közül válogathatsz.

Vedd figyelembe az erősségeidet és a gyengeségeidet, az ezek alapján kitűzött céljaid sokkal, nagyobb eséllyel valósulnak meg.

Ha már biztosan választottál egy célt oszd meg a barátaiddal ismerőseiddel, bárkivel, akinek számít számodra a véleménye. A lehúzó emberekkel, ha vannak ilyenek körülötted, nem érdemes ezekről beszélni.

Csak meggyőznének róla, hogy neked ez úgysem sikerülhet és ne is vágj bele. Olyanok társaságát keresd, akik hisznek benned, motiválnak és lelkesítenek, és ha valami nem sikerül biztatást kapsz tőlük.

Állíts fel magadnak fontossági sorrendet és időről időre vizsgáld, meg hol tartasz. Ne tedd magad rosszá, ha lassabban haladtál, mint vártad. Ha megakadtál nyugodtan kérj segítséget. Ha elkészültél a nagy egész egy részével ismerd el és jutalmazd meg magad.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Az önismeret ahhoz kell, hogy ne nehezítsd meg feleslegesen az életedet

Leadkép: youtube.com

Gifek: imgur.com