Szinte mindenki hallott már a reikiről. De kevesen tudják, hogy nem pusztán a fizikai gyógyításra szolgál és hogy a reiki egyfajta spirituális út, amely élethosszig tart. De miben másabb a Jikiden Reiki a többi reikihez képest? Erre válaszolt nekünk Szabó Gábor, Jikiden Reiki tanár.

 

Jikiden Reiki

Szabó Gábor a jikidenreiki.hu weboldal szerkesztője, 2009. óta gyakorolja ezt a japán rendszert. Személyes meggyőződése, hogy a reiki gyakorlása bárki számára egy hatékony mód lehet a testi-lelki egyensúly megteremtésében, ebben támogatja a hozzáfordulókat Budapesten a reiki kezelésekkel, oktatással és gyakorló foglalkozások vezetésével. Ezen felül számos szakmai reiki cikk és a Reiki A-tól Z-ig c. könyv szerzője.

Kezdjük azzal, hogy mi maga a reiki?

A reiki szó a köznyelvben elterjed egyszerű kifejezése annak a japán gyökerű kézrátételes gyógymódnak, melyet Mikao Usui dolgozott ki az 1920-as évek elején. A módszer eredeti neve azonban Usui Reiki Gyógymód az Elme és Test Fejlesztésére, mely hordozza annak a jelentését, hogy a reiki sokkal több, mint energia gyógymód.

A közvélekedés ugyanis tévesen tesz egyenlőséget az energiagyógyászat és a reiki közé. Az utóbbi egy sok ezer éves múltra visszatekintő hagyomány, melynek számos technikája alakult ki a különböző kontinenseken. Mikao Usui (1865-1926), a reiki megalapítója egy olyan időszakban hozta létre ezt a technikát, amikor különösen sok spirituális gyógyító technika létezett japánban.

Az alapító egy 21 napos böjt és spirituális gyakorlatok révén megtapasztalta a satori (megvilágosodás) állapotot, melynek egyik mellék jelensége volt a gyógyító erő felébredése. Ennek a tapasztalatnak a széles körben megosztása vezetett a módszer kialakulásához, melynek hangsúlyos része a lelki egyensúly megteremtése is a fizikai egészség mellett.

A reiki tehát japán megközelítés szerint egy élethosszig tartó szellemi út, annak a módja, hogy újra megtaláljuk a belső békénk, képessé váljunk elcsendesíteni az elmét. A meditáció és a különböző technikák gyakorlásával, Usui mester útmutatásait követésével képessé váljunk jól lenni fizikailag és lélekben is. Ugyanakkor a reiki nem vallásos dogma, nincsenek gurui és a modern korban is gyakorolható egyszerű technika.

Csak akkor működik, ha hiszünk benne?

Bár a bioenergetika működése igen nehezen mérhető jelenség, ugyanakkor tapasztalati úton nagyon sok pozitív eredmény igazolható. A reiki kezelés során nem a saját energiánk adjuk, hanem az Univerzális Energiát csatornázzuk, mely képességet egy úgy nevezett energetikai beavatás aktivál. Ez látszólag hihetetlennek tűnik, de valóban igen rövid idő alatt sokszorosára nő ez a gyógyító erő. Természetesen a gyógyító képesség fejlesztése szempontjából fontos a folyamatos gyakorlás, mely a belső egyensúly és az energetikai rendszer tisztulása összefüggésében növekszik.

A reiki kezelés nem valami misztikus varázslat, hanem az energia célzott csatornázásával a szervezet öngyógyító képességét törekszünk fokozni. A reiki energia feloldja az energetikai blokkokat, a fizikai toxinokat, segít lecsendesíteni az aktív elmét és a negatív érzelmeket. A kezelés során az energia közvetítése érintéssel történik, mely segít fizikailag és mentálisan is ellazulni és energetikailag is feltöltődni. Mindegy, hogy a kliens hisz ebben vagy sem, megtapasztalható. Ha valaki végzet már reikit, a magok csíráztatásánál a naponta energetizált magok nagyobbra nőnek, ezt a kísérletet bárki kipróbálhatja.

Bárki képes megtanulni a reikit? A gyerekeknek is érdemes lehet részt vennie a tanfolyamon akár a szülővel együtt?

Igen, a reiki bárki számára elsajátítható. Nem igényel speciális képességeket vagy bármilyen előképzettséget. A korábban említett energetikai átadás mindenkinél felerősíti ezt a szunnyadó erőt és kb. 2 nap alatt elsajátíthatóak az alapismeretek és technikák.

A reiki tanfolyam ugyanakkor nem csodaszer, annak elvégzése nem hoz instant pozitív változásokat az életben. Akár az egészséged, akár a lelki egyensúlyodon szeretnél változtatni, ez időbe telhet és szükséges gyakorolnod, ahhoz hogy eredményeket érj el. Ahogy a mondás tartja, Róma sem egy nap alatt épült fel.

Így különösen fontosnak tartom, hogy mielőtt a reiki megtanulásába vágsz, tisztázd a motivációd, hogy miért akarsz reikit tanulni? Tájékozódj, hogy ez-e a számodra megfelelő módszer, az átadott szemléletmód, technikák összhangban vannak azzal, amit szeretnél beépíteni a mindennapokba? A számodra megfelelő tanárt választottad?

Kisgyerekek számára nem ajánlom a reikit, ez gyakran inkább a szülők igénye, hogy ők is tanulják meg. A kisgyerekek életkori sajátosságból fakadóan nehezen maradnak nyugalomban, a meditáció, a kezelés gyakorlása során viszont erre lesz szükség. Ha gyermekes szülő vagy, a legtöbb, amit tehetsz, hogy reiki kezelést adsz a gyermekednek, ez bőven elég ebben a korban. Kb. 14 éves kor felett érdemes elgondolkodni, hogy a gyermeked is reikit tanuljon, de csak akkor, ha ezt ő is kifejezetten szeretné.

Csak gyógyításra használható vagy másra is? Például anyagi helyzet vagy a párkapcsolat javítására?

A reiki gyakorlásának a célja a testi-lelki egészség és egyensúly megteremtése. Ezen cél érdekében kezelést adhatsz önmagadnak vagy másnak, gyakorolhatod az elme elcsendesítését a meditációval, mely egy pozitívabb életminőséghez vezet.

A reiki ugyanakkor nem használható pénzmágiára, vagy, hogy ezzel bevonzd az ideális párod, megjavítsd a kapcsolatod. A reiki alapvetően spirituális út, melynek a fókuszában a Te önmagad fejlődése áll. Ahogy változol belül, ahogy elengeded a múlt tüskéit, a negatív érzéseket, a kattogó gondolatokat, úgy fogsz egy új valóságot teremteni. Ez közvetve hat ki az emberi kapcsolataidra, ahogy a világban élsz, ahogy a világot tapasztalod és éled a mindennapokat.

Talán lehet nem ezeket a gondolatokat szeretted volna olvasni, de csak önmagad tudod megváltoztatni, nem a világot. A pozitív változásod lehet a példa másoknak, akivel szívesen kapcsolódnak, akinek szívesen hallgatják meg a javaslatait, akitől szívesen kérnek kezelést vagy épp oktatást. Ehhez először neked kell önmagadon dolgozni.

Lelki sérüléseket is gyógyít a reiki vagy csak fizikai betegségeket?

A reiki kezelés a fizikai eredetű tünetek mellett segít a mentális eredetű problémák esetén is. Különösen hatékony a stresszel összefüggésbe hozható panaszok esetén. Kezelhetőek negatív szokások, gondolat minták, érzelmek.

A shintó vallásban úgy tartják, hogy az embernek van a legmagasabb szellemi ereje. És bár lehetnek spirituális, mentális problémáink, de azokat képesek vagyunk megoldani.

Napjainkban rengeteg ember küzd a stressz és szorongás különböző tüneteivel, így azt gondolom a belső egyensúly fenntartása és helyreállítása különösen fontos napjainkban. Azonban fontosnak tartom leírni, hogy a reiki kezelés nem olyan, mint a fájdalomcsillapító, hogy beveszed, és hamarosan tovaszáll a fájdalom. A pszichés eredetű problémák megoldásában egyéni erőfeszítésre is szükség van és türelemre az elme feletti irányítást illetően.

Miben másabb a Jikiden Reiki az összes többihez képest?

Amit ma reiki néven ismerünk nyugaton, az eredetileg Japánból származik, melyet Mikao Usui fejlesztett ki az 1920-as években Japánban. Miután nyugatra érkezett az 1940-es években, a kulturális, a társadalmi közeg különbsége miatt egy változáson ment át, különösen az 1980-as éveket követően.

Több száz új irányzat alakult ki, ahol új megközelítéseket, szemléletmódokat, technikákat vezettek be és számos eredeti elgondolás, technika, amit Mikao Usui és tanítványai gyakoroltak feledésbe merült. Ez azt is jelenti, hogy a reiki nyugaton kulturálisan eltávolodott a gyökereitől, ami félreértésekhez vezetett annak elméletét és gyakorlatát illetően.

A Jikiden szó jelentése közvetlen átadás, mely Chujiro Hayashi 1930-as években tanított rendszerét képviseli, mely a mai napig mentes a nyugati hatásoktól és hangsúlyosak az eredeti japán kulturális koncepciók. Így például ebben a japán rendszerben nem tanítunk a csakrákról (mely fogalom Indiából ered), helyette más energetikai fogalmakat és megközelítéseket használunk. Ez nem jelent egyfajta elitizmust, csupán azt, hogy a reikinek egy japán kulturális gyökerű személetét képviseljük.

Milyen változásokat tapasztalhat az, aki reikizni kezd?

Usui mester 5 életszabályának bevezetőjében ez áll: (a reiki) „a boldogság megidézésének titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre.”

A reiki elsajátításától, majd gyakorlásától alapvetően azt várhatod, hogy elindulsz a testi-lelki egyensúly megteremtésének az útján. Ahogy gyakorolsz, javulhat a közérzeted, energikusabbá válhatsz, egyre többet és könnyebben leszel képes a belső béke állapotában tartózkodni. A reiki gyakorlásának hatásai természetesen szubjektívek, ki-ki másként éli meg.

Ezért szeretnék néhány személyes tapasztalatot megosztani: határozottan energikusabbnak érzem magam, az egészségi állapotom erősebb és jóval gyorsabban gyógyulok meg, ha megbetegszek. Lelkileg nagyobb egyensúlyban érzem magam, határozottan másképp reagálok a különböző élethelyzetekben. Sokkal nyitottabb vagyok, könnyebben kommunikálok, azt érzem nagy lépéseket tettem a személyiségem fejlődésében. Természetesen reiki tanárként is van hova fejlődni még, ezért is tekintem a reiki egyfajta spirituális útnak, mely élethosszig tart.

A jelenlegi helyzetben milyen formában vállalsz oktatást?

A képzéseket csak személyes formában tartom Budapesten, kiscsoportos formában a hatályos törvényeknek megfelelően. Ennek elsődleges oka, hogy ez az egyetlen hatékony módja, hogy átadjam azokat a technikákat, amit oktatok. Az energetikai érzékelés, a masszázs elemek és számos technika nem taníthatóak virtuálisan, az energetikai behangolást is személyesen kell végezni a Jikiden Reiki Intézet előírása szerint.

Ha szeretnél bővebb információt vagy a reikivel kapcsolatos kérdésed lenne vagy személyesen kipróbálnád a reiki kezelést, Kattints a képre és tekintsd meg Szabó Gábor weboldalát:

Itt tudod elérni a Facebook oldalát

leadkép

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?