Ursula anya. Rém hízelgő a névrokonság egy ilyen kivételes képességű boszorkánnyal, de sajnos nem sok közöm van hozzá. Poty-poty. Shipton Anya, vagyis igazi nevén Ursula Southeil, 1488 körül született Norfolkban és olyan dolgokat jósolt meg, hogy ferdén áll tőle a szám!

Ursula anyja, Agatha Sontheil, árva szolgálólány volt. Az apjáról semmit sem lehet tudni, de tutira nem a Szentlélek volt. Egész pontosan, egy barlangban született Knaresborough mellett, a Nidd folyó alsó hídja közelében. És a csöppség bizony nem volt egy szépség… állítólag inkább a szörnyre hasonlított.

De sebtiben megkeresztelte a Beverley kolostor apátja, aki mindvégig pártfogolta őt, és ennek köszönhető az, hogy sosem lett tűzifa belőle. Majd itt a források eltérnek, ugyanis az egyik szerint  Agatha belehalt-e a szülésbe, a másik szerint elvitték egy kolostorba, de többé bizony nem látta a lányát, aki Knaresboroughban nevelkedett. Finoman szólva is torz ifjú hölgy lett belőle, nagy fejjel, beesett arccal, nagy kampós orral, éles és tüzes szemekkel, görbe lábakkal, szóval, úgy vagyis dettó úgy nézett ki, mint a mesék tipikus banyái.

Az viszont biztos, hogy rendkívüli nőci volt, ugyanis különös dolgok történtek körülötte, például maguktól lebegtek a tárgyak. Igen hamar felismerte a valódi képességét, miszerint a jövőbe lát.

Leszámítva a testi fogyatékosságát igen tanult és okos volt. 24 évesen ment férjhez Toby Shipton-hoz, majd Shipton anyaként kezdett „praktizálni”. Valóságos prófétaként tisztelték. Mindenki ismerte őt Angliában és százával keresték meg, csak hogy halhassák a jóslatait.

Korai és valóra vált jóslatai

Nagyjából egy hónapja élt házasságban a férjével – akitől soha nem született gyermeke – mikor valaki ellopta a szomszédasszonya ruháit. Mire Ursula nagy nyugisan azt mondta, ne keressék, mert a tolvaj vissza fogja hozni. Erre mit ad Isten, pár nappal később meg is jelent a piacon egy asszony és visszaadta az ellopott ruhákat a szomszédnőnek.

Másik alkalommal egy fiatalúr érdeklődött, mikor hal meg az apja, mert már nagyon pályázott a vagyonra. Shipton Anya nem nyilatkozott. Ellenben az ifjú nem sokra rá megbetegedett, és akkor már apuka érdeklődött, mi lesz a fiával. Ursula megmondta és úgy is lett: a fiú hamarosan meghalt.

Aztán ott van azaz eset is, amikor York új lordja egy olyan házba akart költözni, amely a katedrális udvarából nyílt. A boszorkány meg is üzente neki: Ha templom udvarába költözik, vigyázzon, mert ledöfhetik. Így is lett…

Ursula szórta magából az ilyen jóslatokat, két lábon járó jósgömb volt és mindenkinek jósolt, szinte kifogyhatatlan volt a pár soros versikékbe öntött próféciákból.

Ilyen prófécia jutott az éppen uralkodó VIII. Henriknek és Wolsey bíborosnak is. Megjósolta a katolikus kolostorok feloszlatását, de még azt is, hogy Henrik befürdik Boleyn Annával, és hogy Wolsey meg fog bukni. Továbbá azt, hogy Henrik fia, a leendő Edvárd király problémásan születik meg, korán fog meghalni, akárcsak az anyja, Lady Jane Grey. Még Véreskezű Mária rémuralmát, a spanyolok támadását és Erzsébet királyné Aranykorát is látta. Szóval mit nem?! Előre felmondta a történelmet, mintha csak könyvből olvasta volna.

Egy boszival akartak újat húzni…

Ilyen jóslatok után nem meglepő, hogy sorra keresték fel urak, nemesek és közrendűek is. Egyszer egy yorki úr kereste fel, aki Beasley néven mutatkozott be. Három másik úr volt vele, akik nem mutatkoztak be. Shipton anyó megkínálta a kompániát egy pohár itallal. Az egyik férfi szóvá tette neki, amit Wolsey-nak jósolt: Azt mondtad, Wolsey kardinális nem látja meg többé Yorkot. Nem tetszenek neki a jóslataid. (Ki gondolta volna?) Erre ő azt felelte: Nem azt mondtam, hogy nem látja meg. Talán láthatja, de nem mehet oda. A férfi reakciója erre az volt: Ha megérkezik Yorkba, megsüttet téged a máglyán. Ursula replikája: Meglátjuk. 

Mindjárt rögtönzött egy bemutatót: levette a kendőjét, bedobta a tűzbe a botjával együtt. Egyik sem égett el. Mikor mindenkiben megállt még a sz… szó is, azt mondta: Ismerem az urakat. Suffolk hercege, Lord D’Arcy és Northumberland grófja, igaz? (Telitalálat)

(Wolsey valóban nem látta már meg Yorkot, mivelhogy visszarendelték Londonba. Csak az mentette meg a lefejezéstől, hogy már útközben, Leicesterben meghalt.)

(Shipton Anya barlangja, ahol állítólag gyógyító erejű a képen is látható vízesés)

Későbbi jóslatai

Shipton Anya okos nőszemély volt, gondosan leírta, összetekerte és edényekben eldugta a távoli jövőre vonatkozó próféciáit. Előre látta a repülőgép, az autó, a telefont, a tengeralattjáró, a „vashajók”, tv megjelenését. Illetve a II. világháborút, Viktória királyné és Albert herceg uralkodását és még egy rahedli dolgot, ami már megtörtént és olyat is, ami még nem.

Többen is foglalkoztak Ursula életével és próféciának összegyűjtésével. Joane Waller  1648-ban Londonban kiadott egy gyűjteményt az eredeti jóslatokból. Majd 1810-ben, ugyancsak Londonban jelent meg John Fairburn könyve a „A híres Shipton Anya csodálatos próféciái”.

Akad egy másik összeállítás, amit 1864-ben Richard Head „Shipton anya élete és halála” írt. Utána következett 1862-ben Charles Hindley  szabadon „javított” verziója, amiről 1873-ban bevallotta, hogy sok verset hamisított benne. Közben 1881-ben véget kellett volna érnie a világnak Ursula szerint, de hála az égnek ebben tévedett és ezért felfrissítették a próféciát és újból kiadták, az 1997-re írva át a világvégét. (Nem baj, elnézzük egy ekkora látnoktól.)

A prófétaboszorkány halála

A banya profi volt, nem kérdés, hogy magának is megjósolta a halálát. Napra pontosan. 1561-ben meg is halt Knaresborough-ban, a yorkshire-i Nidd folyónál, ahol ma is megtekinthető a barlang, ahol valamikor Shipton Anya fogadta kuncsaftjait és híveit.

(A barlang bejáratában a róla készült faragvány)

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: adevarul2012.blogspot.hu, cerminsejarah.wordpress.com, tripadvisor.co.uk, yorkshire.com Leadkép: thewallpaper.co

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?