A neve hallatán talán sokan elgondolkodnak, hogy ez meg mi a manó, netán azt gondolják, biztos egy új őrület, amire nekem semmi szükségem. Pedig, de. Hálanaplóra mindenkinek szüksége volna, ugyanis sok mindenben lehet a segítségedre.

Íme, pár példa, hogy pontosan mikben:

1. Lelassít

Na, nem olyan leszedálós módon, de megtanít arra, hogy úgy lásd a világot, ahogy kellene, és ne úgy, ahogy most teszed. A hálanapló lényege, hogy rájöjj, mik azok a dolgok az életedben, amikért hálás vagy és szerencsésnek mondhatod magad. Ha kapásból azt gondolod, neked nincs miért hálásnak lenned, miért is jó ez nekem, akkor hadd segítsek: Nem olyanokkal kell teletömni, hogy „hálás vagyok a Ferrarimért vagy hálás vagyok a szépségkirálynői címemért”, hanem olyanokkal, amik felett még most minden bizonnyal elsétálsz. Gondolj csak bele, milyen hálás lehetsz azért, hogy élsz vagy azért, hogy benned is ott a lehetőség, a világ jobbá tételére. De csupán azért is hálás lehetsz, mert megszagoltál egy virágot, lehűtött a frissítő szellő, amikor szükséged volt rá, megnevettetett valami vagy valaki. Ezek mind olyan dolgok, amikért igenis hálásnak kell lenned, mert nem mindenkinek adatik meg.

2. Megbecsülöd az apróságokat is

A fenti példából egyenesen következik, hogy mihelyst megtanulod értékelni ezeket a mindennapi csodákat, átalakul a világképed. Nem csak az fog számítani, hogy minél gazdagabb legyél vagy minél menőbb dolgokkal tudj hencegni. Az apró és megszokott dolgokat is értékelni fogod. Mondok egy példát: Az emberek többsége –szerintem legalábbis- gyűlöli a házimunkát. A monoton törölgetést és porszívózást, a mosogatásról már nem is beszélve. Nincs rá időnk, se kedvünk és különben is, minek. E miatt a nyavalygás miatt pedig elfeledkezünk a lényegről. Hálásnak kell lenned, hogy ezt megteheted, mert ez azt jelenti, hogy van egy hely, ahol lakhatsz, a piszkos tányérok pedig azt jelzik, vagy olyan szerencsés, hogy étel került az asztalodra. Sokan cserélnének veled.

3. Nyugodtabb leszel

Amint elkezded megbecsülni az apróságnak tűnő dolgokat, nem leszel annyira feszült. Megnyugtatóvá válik a gondolat, hogy nem kell multimilliomosnak és hollywoodi sztárnak lenned, hogy boldog légy. A saját életedben is megtalálod a boldogság forrását, és hálával fog eltölteni.
Nyilván, ha van egy álmod ettől még tegyél érte, de ha minden állomást azon a szemüvegen keresztül vizsgálsz, hogy miért lehetsz hálás érte, akkor könnyebben eléred, amit szeretnél.

A hálanapló használata egyszerű, írd a nap bármely szakaszában, amikor neked megfelel. Az sem baj, ha nem írsz minden nap, csak alkalmanként, ne valami kötelező feladatként gondolj rá, hanem megerősítésként, motivációként.

Írhatod füzetbe, blogként, de még egy szalvétára is, semmi kötöttség nincs benne, csupán annyi, hogy a szívedből jöjjön.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Leadkép: awritersinkhorn.com
Gifek: awritersinkhorn.com, bestanimations.com, popkey.co, snsdkorean.com