Komolyan, minden nőnek látnia kell. Legalább egyszer. De az sem baj, ha a férfiak is megnézik és okulnak belőle. A vörös sátor c. film a szerelemről, a családi kötelékekről, az ősi istennőkről és arról, hogy a nő egy olyan csoda, akit fel kell emelni és nagy becsben tartani, nem pedig elnyomni és kihasználni.

Anita Diamant Vörös Sátor című bestseller regényét 2014-ben filmesítettek meg. 

A sztori

Mielőtt elmélyülnénk benne… vagy mielőtt elkezded nézni, vonatkoztass el attól, hogy mi áll a Bibliában. Ha tősgyökeres keresztény hívő vagy, akkor cseszni fogja a csőrödet, hogy „nem ez áll benne”, de akkor inkább ne is nézd meg és keress magadnak dokumentumfilmet. Ám, ha nyitott szellemiségű vagy, spirituális alkat, netán csak szeretnél látni egy jó filmet, akkor viszont ajánlom figyelmedbe!

Nem kimondottan az a „hú de spirituális film”, de igazi értékek vannak benne, amiért érdemes megnézni és beszélni róla.

womynzvoice.com

A kétrészes film a legősibb szerelmi történetet dolgozza fel a Bibliából. A bibliai asszonyok történetét ismerhetjük meg benne. Jákob és Ráhel egy különös találkozás alkalmával azonnal egymásba szeretnek, de úgy adódik, hogy Ráhel nővérével, Leával házasodik össze, akivel bár nem a mindent elsöprő, lelki társszerű szerelmet éli meg, de mégis különös kapcsolta van. Végül elveszi Ráhelt is hivatalosan, meg Bilhát és Zilpát is. Egyre több fia potyog Jákobnak – közöttük a kedvenc, az álomlátó József –  és végül megszületik Leától az egy szem lánya, Dína, akiről a történet szól.

Elmeséli nekünk, hogy mikor a nőknek meg jön a havi baja, elvonulnak a vörös sátorba, mivel olyankor nem végezhetnek munkát, – el sem hagyhatják a sátrat – és mert a férfiak szemében ilyenkor „tisztátlanok”. Pedig a vér valójában az ő áldozatuk szimbóluma. Maga a sátor egy szakrális, intim tér. Olyan, mint egy szentély, templom, ahol a nők történteket mesélnek egymásnak, a régi istennőket dicsőítik, mint amilyen Inanna, az Ősanya, a szerelem, a házasság, szülés, termékenység, anyaság sumér istennője. Az élet nagy kérdéseiről beszélgetnek, a nőket érintő témákról – felkészítve a fiatalabb generációkat és megerősítve egymást – a szerelemről, a halálról, a szexualitásról, a gyermekáldásról, a gyógyításról, átadva egymásnak a tudást egy olyan szeretetteljes, meghitt légkörben. Ott minden nő úgy tekint a másikra, mint édestestvérére.

jewishweek.timesofisrael.com

Egy napon pedig útra kelnek, hogy saját földjük legyen, távol Jákob apósától. Útközben Jákob találkozik a testvérével, akivel kibékülnek, és megismerhetjük Rebekát, az anyját, aki messze földön híres látnok.

Végül elérik céljukat és a királytól saját földet kapnak. Itt kezdődik csak igazán Dína élete, aki szépen kitanulja a bába mesterséget, és megismerkedik a király fiával, majd szerelmesek lesznek..,

Mesélném még tovább, de innentől kezdve bárhogy folytatnám, ellőném a csattanókat, azt pedig nem szeretném, ezért nézzétek meg a filmet vagy olvassátok el a könyvet!

variety.com

Mit tanulhatunk A vörös sátor című filmből?

Nem ártana tiszteletben tartani egymás vallását. Főleg napjainkban. A filmben van egy jelent mikor Jákob kikel magából, amint megtudja, hogy az asszonyok a vörös sátorban az Ősanyát bálványozzák és bezúzza a szobrokat. Akkor sem volt ez elfogadható magatartás, ma meg pláne. Mindenki hadd higgyen abban, amiben jól esik, amíg nem árt vele másnak! Ne akarjuk folyton legyőzni a másik vallását, istenét, hanem tanuljuk meg elfogadni azt.

Jó volna, ha az Ősanya, a Nagy Anya kultusza felvirágozna és visszatérne a köztudatba. Mindegy, hogy hívjuk, ahogy van Atya, úgy van Anya is és sokat segítene a nőknek, ha ismét szorosabb kapcsolatot ápolnának vele.

pinterest.com

Ahogy egymással is. Ha nem a féltékenység, irigység vezérelne bennünket, hanem úgy tekintenénk egymásra, mint testvérekre. Nem csak a rokonok, barátok között, hanem bárhol máshol. Hangsúlyozzák, hogy Lea egyetlen lánygyerekére mindenki úgy tekintett, mintha a sajátja volna. Aztán a világban hány elvált szülő van, aki pikkel az ex-feleség gyerekeire…

A nőknek még mindig van hová erősödniük, de főleg lélekben. Meg kellene találniuk a kapcsolatot a Nagy Istennővel és a belső istennőjükkel egyaránt. Fel kell fedezniük a bennük rejlő csodát, hogy különlegesek, mert képesek életet adni, és olyan dolgokat élhetnek át, amit egy férfi sem. Jobban kellene tisztelniük és szeretniük saját magukat.

Persze a férfiak is igyekezhetnének a nőkben meglátni a csodát. Hogy nem arra valók, hogy mossanak, főzzenek, takarítsanak és lessék minden kívánságukat. Meg kellene látniuk bennük a tiszteletreméltó, életet adó, csodálatos istennőt. Sok párkapcsolat javulna, ha képesek lennének a párok meglátni egymásban az isteni lényt.

flixlist.co

Dína egy végtelenül erős, határozott, bátor nő és ez sokaknak nem tetszett, illetve tartottak tőle. Egy nőnek sosem szabadna kényszeredetten törekednie arra, hogy megfeleljen másoknak, az elvárásoknak. Dína sokaknak lehetne jó példakép, hogy merjék vállalni önmagukat, a gondolataikat és ne féljenek szabadon gondolkodó szellemként élni.

Megbocsátás nélkül nincs élet. Csak akkor élhetünk szabadon és boldogan, ha nincs harag a szívünkben.

Mindennek fényében ideje lenne rájönni arra, nincs olyan, hogy gyengébbik nem. A nők ugyanolyan erősek, mint a férfiak. Ők is keményen dolgoznak, szülnek, gyereket nevelnek. A lelkük acéllal van beborítva. Dína fél élete szenvedésekből és megpróbáltatásokból állt, mégis képes volt tovább lépni és új életet kezdeni. Mert igaz lehet, hogy a nők sokkal több fájdalmat képesek elviselni…

Kedves, spirituális női olvasók, ébredjetek fel… nem vagytok gyengék!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Leadkép: bustle.com