A szerelem és a szexvágy a legerősebbeket is megtörheti

A hitről, az Ördögről, a lélekről a szerelemről szól. Nem egy akció dús, pörgős, látványokkal vagy poénokkal teli film, viszont nagyon is sokatmondó. A sztorija kicsit egyszerű, de mégis okozhat némi fejtörést. A végén jó a csattanója és persze nem kevés szellemi értéket vonultat fel Dominik Moll filmje.

A XVII. századi Spanyolországban járunk. Egy Madridhoz közeli szerzetesrend ajtajánál ott hagynak egy csecsemőt. Ő lesz a mini Jézus és szerzetesként nevelik fel. A híres Ambrosio testvér (Vincent Cassel), a csodaprédikátor, akinek szentbeszédeitől mindenkinek feláll a szőr a hátán, de minimum nyomban megtérül, és aki úgy gyóntat, hogy közben üdvözül a lélek. Természetesen abban a hitben él, hogy ő egy valódi szent, hite megrendíthetetlen, halálosan tiszta és erkölcsös, erényes, tisztességes és megingathatatlan mindebben.  

A kezdés eleve kissé szürreális. Fehér, natúr, letisztult, ördög szobrok, gonosz vízköpők, baljóslatú váltakozó vágóképek. Nem kevés utalás… majd egy érdekes beszélgetés egy igencsak bűnös lélekkel. „Az Ördögnek annyi a hatalma felettünk, mint amennyit mi adunk neki.”- szólott bölcsen Ambrosio.

Az egyik zsúfolt prédikáció alkalmával kitűnik egy fiatal üde szépség a tömegből, aki elájul a nagy megtisztulástól, de egy fiatal lovag a segítségére siet. Hopp, máris kibontakozott egy szerelmi szál. Ezután a kolostorba egy Hannibal Lecter maszkját is megirigylő fiatal novícius érkezik, Valerio (Déborah Francois), aki csodával határos módon kigyógyítja migrénjéből Ambrosiot. Nemsokára ki is derül, hogy kit rejt a maszk, aki így akart közel kerülni a sztártestvérhez. Az persze elhajtja, de a különös légkört bocsátó, misztikus karakter elintézi, hogy valami kifejezetten randa élőlény megszúrja Ambrosio kezét, kinek ettől veszélyben kerül az élete. Szerintem nagyon mókás, hogy éppen haldoklik, a testvérek bőszen imádkoznak, miközben imádott prédikátorukat megerőszakolja egy nőszemély. Persze emberünk felgyógyul, felkeresi a nőt, – ja, most már lelőttem a poént, hogy egy nő? – aki helyette haldoklik, amiért kiszívta a mérget a sebéből. Elkíséri a temetőbe, ahol igencsak sejteni lehet, hogy a lány valami démonnal cimborál, aki meggyógyítja.

Főszereplőnket eleinte kísérti egy álom. Az álma megvalósul, és egy lányban ölt testet, Antoniában, aki eldobta magát a misén. Megkéri, hogy menjen el beteg anyjához. Elmegy, az meggyónja neki titkát és máris jobban lesz. A probléma az, hogy innentől kezdve Ambrosio nem bírja kiverni a lányt a fejéből. Valerionál keres vigaszt, aki elintézi, hogy megkaphassa a lányt.

Lényeg, ami lényeg, ez sikerül is, lehetőséget kap a maci bemenni a málnásba és jöhet a tragikus végkifejlet. Nem lőném le a fordulatos csattanókat, de a persze számíthatunk volt-szentfazekunk kiátkozására, aki legvégül felajánlja lelkét az Ördögnek.

Tiszta Bűn és Bűnhődés. Van egy magát nagyra tartott szerzetesünk, akinek meg kell buknia ahhoz, hogy rájöjjön, mennyire esendő és hogy egyáltalán nem tökéletes. Még ő is elcsábítható volt. Mentségére szolgálhat, hogy kidolgozott hadművelet volt a megszívatása, de csak sikerült. Ármány és szerelem. Számomra a poén persze az, hogy amilyen nagy hívőnek tartotta magát és tette tönkre mások életét, a végére kiderül, hogy ő sem volt különb. Senkinél. A leginkább ítélkezők a legnagyobb csalók is és a leginkább eltántoríthatóak. Továbbá kapunk egy kis pszichoszomatikával kapcsolatos bemutatót, hogy a betegségeink okozója néha saját magunk vagyunk. A fránya titkok, és bűnöcskék, amik olykor nyomják a lelkecskénket, de ha kibeszéljük magunkból vagy valakitől feloldozást kapunk rájuk, máris kicsattanó formában kerülünk! A legjópofább húzás az maga az Ördög megjelenése, aki leoltja Ambrosiot, visszadobva neki a labdát, aki nem tud majd mit kezdeni vele. Akad benne egy kevés mágia, mint például Valerio démoni tulajdonságai, amitől egy csipetnyi misztika is lesz a filmben a nagy vallási okfejtésekkel együtt. A film fogyasztható, egyszer mindenképpen érdemes megnézni ahhoz, hogy rádöbbenjünk, nem is rossz fej az Ördög, vagy inkább arra, hogy manapság már nem baj, ha valaki kicsit esendő… és enged a kísértésnek. Az semmiképpen se menjen papnak, csak csalódást okozna önmagának.

Képek: allocine.fr, hollywoodreporter.com, telerama.fr, youtube.com