Már az első néhány percben kiderül, hogy egy rendkívül szokatlan, felettébb elvont, szürreálisnak mondható film. Az egész álomszerű, csupa káprázat és kitaláció. Bogárrá változott csengő, amit baseballütővel ütnek le, vagy rátaposnak, hogy elhallgasson. Egy saját mini palotával rendelkező embernek öltözött kis egér, támogatja és kíséri figyelemmel mások életét. Az angolnát a csapból kell beszerezni, a tévéből kiszól a szakács, a cipők morognak és harapnak és a városban felhő-ufóban is lehet utazni. Itt minden lehetséges és ennek a képzelet birodalmának a főszereplője két szerelmes pár.

A különc, kissé magának való életművész Colint (Romain Duris), akinek zongorája nem csak zenél, de különleges koktélokat is készít rábeszéli két jó barátja, hogy itt lenne az ideje annak, hogy végre társat találjon, és megállapodjon. Az egyik egy ügyvéd-könyvelő-agytornász egyben, de hobbi szakácsmester (Omar Sy), aki mozgó, forgó, táncoló ételkülönlegességeket készít a szintén életre kelt konyhában és nappaliban.

Mihamarabb el is viszik Colint egy jack russel születésnapjára, ahol összeismertetik Chloéval (Audrey Tautou) és akivel hosszú lábakon sandacsacsázni fognak, ami egy nagyon népszerű tánc egy dadogó, kissé idegesítő jazzre emlékeztető zenére. De a pár azonnal megtalálja a közös nevezőt, és hamarosan már nagy lesz a szerelem, és egy korcsolyabaleset során még a házasságban is megállapodnak. Aztán nászútra indulnak az üveg limuzinban. Csakhogy a nászút alatt megbetegszik Chloé. Az állapota súlyosbodni kezd és a szakértő megállapítja, hogy lótuszvirág van a tüdejében, és virágterápián kell részt vennie, ahhoz, hogy meghaljon benne a gyom. A szerelmet mindeközben nem csak a betegség, de a pénz hiánya is elkezdte megmérgezni, és Colinnak dolgoznia kell, amit nehezen visel el.

Eközben a környezetük, az otthon egy roncshalmazzá változik, el kell küldeniük a szakácsvarázslót Nicolast is, és szép lassan magukra maradnak a bánatban, betegségben, szegénységben. Aztán úgy fest Chloé kigyógyul a betegségéből, majd a másik tüdejében jelenik meg egy másik lótuszvirág. A helyzet a sorozatos kudarcok felé terelik őket, akárcsak barátaikat, mindez pedig odáig fajul, hogy Colin megcsalja feleségét. Colin új munkát kap, melynek keretében előre tájékoztatnia kell az embereket az őket érő tragédiákról, és így tudja meg, az őt érő közelgő veszteséget…

Ez a film nem csak az álmokat testesíti meg, hanem egy tömény szimbólumtár is egyben. Ilyen az, mikor a szereplőknek kérdésük van, mint például hova vigye Chloét a randira, beírja a számítógépbe és a túloldalon az „ügyfélszolgálatosok” megmondják vagy tippet adnak. Mi emberek, nagyon szeretnénk, ha olykor ennyire megkönnyebbítené egy másik fél vagy egy gép az életünket, és megkímélne bennünket a döntéstől. Vagy ott van az álombéli zongora, ami koktélokat készít. De a nászútra indult szerelmespár üvegjárgányában is találhatóak gombok, amelynek segítségével napsugaras vagy szivárványos útjuk lehet. Akárcsak az ebédnél beállítható időjárás szabályzó.

Mindez a vágyaink netovábbja, egy gombnyomásra megteremteni a tökéletes feltételeket egy nagyszerű alkalomhoz. Ott van még az agyunkra mászó csöngő telefonok és zörgő csengők, mint az idegesítő rovarok és szívünk szerint szétcsapkodnánk őket. De még az állás, ami szerint Colin bejelenti a közelgő kellemetlen eseményeket, valahol az is a titkos vágyunk, hiszen olykor mennyivel egyszerűbb lenne előre felkészülni vagy szerencsésebb esetben elkerülni az érkező vészt. A tüdőben rejlő lótuszvirág természetesen egy daganat, és itt több síkon láthatjuk, mi történik ilyenkor az emberekkel, ha beüt a baj. Egyfelől megtartják a házasság szent kötelékét, hogy rosszban, betegségben, szegénységben is együtt maradnak és igyekeznek a végsőkig kitartani.

Egy másik oldalról már viszont azt látjuk, hogy mit tesz a szegénység az emberekkel, felőrli a jó érzéseket, a szerelmet, a békét, a lelket és a testet egyaránt, hiszen megváltozik Colin, de még Nicolas is, aki nem kifejezetten a szegénységtől, de barátai miatti aggodalmában napról napra öregszik míg beleőszült. Harmadrészről a kétségbeesés, kilátástalanság, a rossz házasság egy harmadik félhez kergetheti az embert. Hogy valami szép is maradjon a végére, az egyik legszebb szimbolikus jelenet, az a friss házasok voltak, amikor kiléptek a templomból és szó szerint úsztak a boldogságban. A kicsi kulcsszereplőről se feledkezzünk meg, az egérről, aki mindent lát és hall, ami velünk történik, és aki teljesen máshogy látja a velünk történő eseményeket. Csak gratulálni lehet ennek a kis agyament, flúgos rendezőnek, aki a hétköznapi erényeket, problémákat és a szerelmet képes volt egy mese-szimbólumvilágba áttölteni, hogy ebből a perspektívából tekinthessük a mindennapjainkra és esetleg tanuljunk belőlük.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Képek: youtube.com, cultjer.com, bluscreens.net, totalfilm.cz, nytimes.com