Lopj magadnak szerencsét és halhatatlanságot

Az egyik legszebb film, amit életemben láttam. Pedig kételkedtem benne, mivel annyira nem (volt) kenyerem a Tibetben, és Távol-Keleten játszódó filmek, de ezt megnéztem, és azóta szerelmes vagyok. Nemcsak a történet a szép, hanem a szemet és lelket gyönyörködtető jeleneteket is. A film egy szerelmespárról szól, akik mágikus eszközökkel tesznek meg mindent azért, hogy örökké együtt lehessenek.

Pan Nalin elrepít minket a mesebeli Himalája hegyei közé, ahol egy rablóbanda a sírba is követi imádott vezérüket, Jalant (Milind Soman), aki nem mellesleg valami orvos-méregkeverő is egyben. Egy karaván kirablásának alkalmával megismerkedik Ushnával (Mylene Jampanoi), akivel földöntúli erők hozták össze, és misztikus szerelmük az egész filmet beszövi. Hogy lehet így indítani egy első találkozásnál, hogy „álomban már láttalak”?!

Végig ott lappang a nézőben a kérdés? Akkor most ki… jobban mondva, mi Ushna? Aki egyébként ráveszi Jalant, hogy ne csak földi, hanem szellemi kincseket is kezdjenek el rabolni. Így fosztanak ki egy jóst, akinek segítségével ellopják más emberek árnyékait (ami ez ott konkrétan az illető életét jelenti), hogy szerencsére tehessenek szert. Kirabolnak egy jógit, akitől elveszik a levitálás képességét, és egy csodálatos, levegőben játszódó szerelmi jelenetnek is a tanújai is lehetünk. Mindeközben vadászik rájuk egy bizonyos Yeti, aki egyfajta törvény embere és világok közötti őr, mágus felügyelő szerepet tölti be.

Párhuzamosan tovább haladva az időben, a szerelmespár a mindent elsöprő szenvedélyes szerelem gyönyöreit élvezik, miközben a rablóbandában felüti a fejét a féltékenység, az irigység, és zsákmányhiány, ezért feloszlik a társaság. Ez kapóra jött Ushnának, aki bedobja a legnagyobb képesség elrablásának lehetőségét. Lopjanak hallhatatlanságot, hogy szerelmük örökké élhessen a Virágok Völgyében. De a művelet nem úgy sül el, ahogy várnák, és kénytelenek, elhagyni 18. századot, és a 21. században találkozni újra, ahol ismét lehetőséget kapnak beteljesíteni a szerelmüket. Ám a sors ismét revansot vesz. Először meghalt az egyik, amit át kellett élnie a másiknak, majd az is megéli ugyanezt, a szerelmének elvesztését. Majd feltűnik a Yeti, és a ködben végre egy időben mindkét szerelmes eltávozik helyre állítva a világ egyensúlyát, amit a sok mágikus készség, és az élet-halál ellopásával borítottak fel.

Nagyon megható és elgondolkodtató a film, hogy két szerelmes meddig mehet el annak érdekében, hogy szerelmük tökéletes legyen. A történet Alexandra David-Néel Fekete mágia, szerelmi mágia című regénye alapján készült.  Az aláfestői zene (zeneszerző:Cyril Morin) pedig egyenes a szívedbe talál. Minden tekintetben megnyerő, tökéletes film a szerelemről, a mágiáról, a végzetről, a reinkarnációról, a buddhizmusról és a titokzatos Tibet világáról.

Képek: en.unifrance.org, liveinternet.ru, pandorafilm.com