A burnout szindrómával rengeteg pszichológiai szaklap, internetes portál és tévéműsor dobálózik, mi meg, mint a szivacs, csak szívjuk magunkba a róla szóló információkat. De miről is van szó pontosan? Ismereteink hiányosak, viszont még így is képesek vagyunk bebeszélni magunknak a jelenséget. A lelki és mentális fáradtságot eredményező kiégésre csupán néhány évtizede figyeltek fel az orvosok, azóta pedig igazi trendbetegséggé nőtte ki magát. Úgy szedi áldozatait, mint az ételintoleranciák, a különbség azonban annyi, hogy ez ellen képesek vagyunk hatékonyan küzdeni.

Szerinted milyen szavakkal lehet jellemezni a húszas-harmincas korosztályt? Előttük az egész élet, így sziporkázó virágként kellene bontogatniuk szirmaikat, ehelyett azonban inkább hasonlítanak egy satnya kóróra, mint pompás növényre. Nincs kedvük dolgozni, élni, célokat kitűzni, gyakorlatilag semmihez. Az hagyján, hogy a munkakedv szitokszó, de hogy még az álmok megvalósítása is…

Mi a gond?

Mi történik velük?

Mi történik VELÜNK?

Ez lenne a kiégés, amelytől eddig csak a negyvenes-ötvenes nők és férfiak rettegtek? Talán. Minden bizonnyal.

Az állandó nyomás, a követelmények, a stressz, a folyamatos megterhelő munka, a pihenés hiánya és a másoknak való megfelelés kényszere bizony egy idő után azt eredményezi, hogy besokallunk. Nem egyik napról a másikra – hiszen ez egy hosszú folyamat –, de meg fog történni, ha nem teszünk semmit ellene.

Először csupán kiüresedünk, kedvtelenné válunk, úgy érezzük üres és semmitmondó az életünk. Utána elmegy a kedvünk a munkától, a szabadidőtől, és belesüppedünk a mindennapok szürke mocsarába. Aztán amikor már nyakig merültünk a… sárban, eszmélünk fel, hogy ennek nem így kéne lennie. Nem szabadna így éreznünk magunkat, hisz a világ tele van csodákkal.

Mit lehet tenni a kiégés ellen?

Először érdemes végignézni az életünk összes területét és számot vetni. Hol van elakadás? Mikor szorongunk és mikor érezzük magunkat egy kicsit jobban? Hol férne ránk egy kiadós változás?

Üljünk le, és gondoljuk végig, mi a probléma a munkahelyünkkel, a kapcsolatainkkal, az életünkkel, majd azt is, hogy mire vágyunk. Persze az egészségünkről sem szabad elfeledkezni, ugyanis bármilyen lelki problémával küzdünk is, vissza fog köszönni a testünkben – előbb vagy utóbb.

Ahol leginkább érezzük az egyensúly felborulását, ott kell apró változásokat eszközölni. Hadd mondjak egy példát: Ha nem találjuk építőnek, sőt inkább rombolónak hatnak a kapcsolataink, talán át kellene szervezni őket. Vannak emberek, akik csak átutazók az életünkben, mert a találkozás csupán arra szolgált, hogy megtanítsanak nekünk valamit. Megvan a tanulság? Akkor adjuk rá a kabátot, és hadd menjen! Tudom, ez néha nagyon nehéz, viszont hosszú távon felszabadító. Ezt tapasztalatból mondom!

Ezután építsünk ki olyan kapcsolatokat, amelyek fejlesztenek, és energiát adnak. Idővel sokkal jobban fogjuk érezni magunkat már ennek hatására is!

Persze ez még kevés ahhoz, hogy a régi fényünkben tündökölhessünk. Fontos, hogy újra megleljük önmagunkat, és megtanuljuk szeretni azt a nőt vagy férfit, aki visszanéz ránk a tükörből. Sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk, ezért nem szabad félni bevállalni olyan dolgokat, feladatokat, munkákat, amelyek kihívást jelentenek. Mondjuk ezt a tükörképünknek: meg tudom csinálni. Meg tudom csinálni! MEG TUDOM CSINÁLNI!

És el is érkeztünk a következő ponthoz, amely már nagyon sokszor visszaköszönt. Ez pedig a negatív és pozitív gondolkodásmód közötti különbség. Lerágott csont, igen, mégis nagyon kevesen jöttek rá a dolog nyitjára. Tegyük a szívünkre a kezünket: hányszor figyeljük meg a napi gondolatainkat? Hányszor jut eszünkbe valami negatív, és hányszor javítjuk ki magunkat?

Nem elég egyszerűen úgy gondolkodni, hogy a pohár félig tele van, ennek kell alárendelni mindent.

Ha tehetjük, utazzunk el ez idő alatt, élvezzük a változatosságot, merítsünk erőt a világ csodáiból. Egy kis kiszakadás még hatékonyabbá tudja tenni a küzdelmet. Mert ez bizony tényleg az. Egy harc, ahol nekünk kell fölülemelkednünk.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Lemerültek a lelked elemei? – Így töltsd újra!

Leadkép:  sticksandstonesagency.com

Gifek: imgur.com