Nem és lövésed sincs róla mi fán terem a wicca. Vagy talán igen és annyit tudsz, „valami boszis cucc”. Azért ez sem egészen így van, de mivel egy fejlődő és egyre népszerűbb vallásról beszélünk, megérdemel egy kis figyelmet, meg egyébként is, hiszen a modern boszorkányok elég szépen pártolják a Nagy Istennőt és mellette az isteneket. Most már kíváncsi vagy mi az a wicca?

Bár hazánkban is kedvelt vallásnak számít, de főleg Amerikában hódít magának egyre nagyobb teret, ahogy sok más országban is. Mindenesetre érdemes vele foglalkozni, mert bárhol belefuthatsz egy wiccába, meg egyébként is egy nagyon szép, ősi alapokon nyugvó vallás.

Alapvetően a wicca egy újpogány vallás. A brit Gerald Gardner kezdte népszerűsíteni 1954-ben azok után, hogy maga is beavatást is nyert. Valószínűleg úgy történt, hogy mindig is volt boszorkányság, csak az üldözések miatt felhagytak vele vagy nagy titokban művelték, majd mikor végre megnyugodtak a követői, hogy nem lesz belőlük égetett pillecukor, előmerészkedtek, hogy tovább áldozzanak vallásuknak.

Gerald Gardner (heavy.com)

Maga a ’wicca’ szó feltehetően az óangol wicca szóból származik, ami boszorkánymestert vagy varázslót jelentett és ebből a szóból alakult ki a mai modern ’witch’. Gardner 1939-ben hallotta először a szót a csoporttól, amely beavatta a vallás tanaiba.

Természetesen ez a vallás is több ágra bomlott, az egyik, az „alap” a Gardneriánus wicca. Szerintük csak a lesz wicca, akit beavatnak. A gardneriánus irányzat hívei a Holdistennőt és a Természet Urát tisztelik és a covenek három beavatási fokozattal rendelkeznek. Szertartásaikat égruhában, az az meztelenül végzik.

Ellenben az 1960-as évektől kezdve a nem beavatottak is elkezdték a wicca szót használni magukra, ők az eklektikus wiccák, akiknek a vallási rendszerük is eltér. Általában magányosan végzik tevékenységüket egyszemélyes vallást alakítva ki maguknak. Tudásukat főleg könyvek, előadások vagy az internet segítségével szerzik. Esetleg más eklektikus wiccákkal társulnak.

amazon.com

Miben hisznek a wiccák?

Itt hadd említsem meg ismét, hogy több irányzat van, lehetnek egymás között eltérések a hit és szertartásokat illetően, de az alaphitük, nézeteik, kulcsfontosságú elveik megegyeznek, mint amilyen a két legfőbb törvényük:

„Ha nem ártasz vele, azt tégy, amit akarsz.”

Ehhez jön a Háromszoros törvény: „Bármit is cselekszel, jót vagy rosszat, háromszorosan kapod vissza.”

Állítólag ezt a törvényt Doreen Valiente alkotta, mivel két tanítványa rendszeresen etikátlanul végezte dolgait. Emellett Doreen előírt még nyolc erényt, amit a Charge of the Goddess című versében fogalmazott meg, amíg a következők: szépség és erő, hatalom és együttérzés, büszkeség és alázat, öröm és tisztelet.

explorewicca.com

Tehát, ami a gyakorlati részét illeti a legtöbb wicca több istenhívő, vagyis még emlékeznek a régi isteni panteonokra. Mások duoteisták és választanak maguknak egy férfi és egy nő istenséget, mert az Úrnő és az Úr egységében hisznek. Ők annak a hívei, hogy minden kultúra összes istensége, az Úrnő és az Úr (vagy egyedül az Úrnő) egy-egy aspektusa. Ez jellemző az eredeti wicca ágazatra is. Úgy tekintenek az Úrnőre, mint aki mindenütt jelen van, mindent áthat, az Úr pedig az élet szikrája, aki egyszerre a szeretője és gyermeke. Szerintük az isten és az istennő egymást kiegészítő ellentétek.

De olyan wiccák is akadnak, akik egyisten hívők, és csak a Nagy Istennőt, az Úrnőt ismerik el, mint amilyenek a Dianikus Wiccák, akik szerint az istennő egymagában is teljes és nem ismernek el férfi isteneket. A nevük Diana istennőtől származik, és ez a csoport nem tart igényt beavatásokra. Bár a gyakran feminista, leszbikus mozgalomnak titulálják, férfiak is csatlakozhatnak hozzá.

gardengoddess246.blogspot.com

Továbbá a wiccák megtartják az év nyolc nagy ünnepét és az esbatokat (telihold és újhold ünnepe). Persze itt már lehetnek eltérések ágazatonként. Ugyanakkor a wiccák nem csak saját ünnepekkel, hanem szertartásokkal is rendelkeznek: van saját házasságkötő szertartásuk, válási ceremóniájuk, keresztelőjük és gyászszertartásuk is

Több wicca hite szerint az istenek képesek megjelenni emberi formában, így akár megtudnak nyilvánulni a főpapnőn és a főpapon keresztül a szertartások alatt. Ennél a pontnál említeném meg, hogy a beavatott wiccák hagyományos csoportjait covennek hívják. A covent egy főpapnő és egy főpap vezeti, sok esetben házaspár.

sycalaelen.wordpress.com

 

További wicca irányzatok

Alexandriánus wicca: Alex és Maxine Sanders alapította 60-as években és szertartásaikat szintén meztelenül végzik. Az Alexandriánusokat és Gardneriánusokat tartják a tradicionális wiccának. Az angolok is ezeket a hagyományokat követik.

Kelta wicca: Ez az ágazat a kelta panteon és hitvilág (pl.: tündérek) tiszteletét ötvözi a wicca vallással.

Tündér-wicca: Ez az amerikai ágazat és tündérmágiát használnak, miközben a Csillagistennőt tisztelik.

culturacolectiva.com

Seax-wicca: Az északi és germán népek isteneit tiszteli. Raymond Buckland, az első amerikai Gardneriánus alapította.

Pannon Wicca: Magyarországon 1998-2003. között alakult a „Világfa” Ezoterikus Klub és abból vált ki. A 2006-ban alakult természetközpontú Pannon wicca célja a Kárpát-medencei őshit feltámasztása. A Pannon-medence ősi népeinek hagyományát viszik tovább, ahogy természetes és népi gyógyítást, rítusokat és mágiát is.

Családi wicca: Vannak wiccacsaládok, ahol nemzedékről nemzedékre száll a vallás és a tudás. Emiatt eltérő lehet a többi ághoz képest. Itt a szülők wicca szellemben nevelik a gyereket, átörökítve számára a tudást és a hagyományokat. Sőt, akár a különleges képességeket is, amik szintén öröklődhetnek. Ilyen esetekben számon szokták tartani a család többi boszorkány felmenőjét.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

10 jel, hogy talán tényleg, igazából boszorkány vagy!

wiccanspells.info