Mit csinálnak Samhain napján a boszik? Meg a spirik? Már megsütötték a fincsi virslis boszorkányujjakat és kimaszkírozták magukat a legtutibb youtube tutorial segítségével?  Vagy már izzítják a seprűjüket és készülnek randalírozni az éjszakába? Hogy a legendabeli boszorkák mit csinálnak, azt meg nem mondhatom, de azt igen, hogy mit tesznek ma a modern boszorkányok és spirituális emberek. Na, jó meg a wiccák…

 

Jó, talán már tényleg rég boszorkányos, démonos, múmiás szerelésben feszítenek, de azzal nincs is semmi gond. Még egy vérbeli boszorkány, spiri is megengedheti magának a mókázást, főleg, ha nincs sok lehetősége egy évben arra, hogy igazán megmutassa ki is ő valójában…

És talán már a látszólag undorító, de valójában rém finom Halloween-i sütiket is megsütötték és kikeverték a denevérkoktélt, a zombihányást meg Drakula vérét. Bőven belefér.

Mint ahogy az is, ha már október elején kidíszítették otthonukat kívül és belül egyaránt, illetve a boszorkányok az oltárukat is Samhain-i, Halloween-i köntösbe öltöztették és kitették elhunyt szeretteik képét.

Ugyanakkor egy boszorkány vagy éppen spiri egy maga is megünnepelheti a Samhaint. Ez attól függ, hogy magányosan szereti elvégezni az ünnepi megemlékezést vagy pedig csoportban, kihasználva a kollektivitás erejét.

De bármennyire is játékosra, poénkodósra veszik a figurát, ők igenis komoly hagyományőrzők. Az ő hagyományaik főként a régi Samhainhoz kötődnek és úgy emlékeznek erre a napra, akárcsak a régi kelták és druidák.

Vagyis búcsúztató szertartásokat végeznek Lugh, a napisten tiszteletére és miután rituálisan eltemették, megadták a kellő tiszteletet és meggyászolták az istent, mondhatni bulizni kezdenek. Táncolnak, szórakoznak a tűz, vagy csak a kandalló és gyertyafénye mellett, mert ők így köszöntik a kelta újévet. Ezután vagy e közben elvégzik az újévvel kapcsolatos mágiákat is. Bőséget, termékenységet, szerelmet, jólétet és egészséget varázsolnak maguknak és bárkinek, akinek csak szeretnének. Ugyanis a Halloween, Samhain egy borzasztóan erős mágikus nap és ma minden mágia még könnyebben fog és kel életre!

Éppen ezért olyan hatásos az is, ha tükör előtt elsuttogjuk a kívánságunkat.

Akár a party előtt, akár azután, de megtartják a régi szokást és megvendégelik a holtakat. Leülnek együtt megvacsorázni és elől hagynak még egy terítéket az elhunyt rokonoknak. Sok helyen ilyenkor a kedvenc ételeiket is megfőzik. Sőt, szívesen gondoskodnak más holtakról, ezért a szabadban valahol vagy házuk elé is elhelyeznek egy tál ételt, süteményt, esetleg bort vagy sört a vándorló holtaknak, akiket mélységesen tisztelnek és igyekszenek gondoskodni a nyugalmukról. Ennek okán is faragják ki töklámpásaikat, gyújtanak sok vagy nagy tüzet, hogy segítsenek a fénnyel hazatalálni a szellemeknek és ugyanakkor távol is tartsák őket maguktól.

Természetesen annak a boszorkánynak vagy spirinek, akinek módjában áll – vagy legalábbis szeretne – megidézi elhunyt szerettét, hogy az áldását kérje, a segítségét vagy egyszerűen szót váltson vele.

Egy valamit pedig nem tesz egy jóravaló boszorkány és spirituális ember sem: nem áldoz állatot! Igen, régen szokás volt a babonás emberek körében, de ma már annyira azért csak kijöttünk az elvakult babonaságból, hogy nem oltunk ki egyetlen életet sem. Ezért aki fekete macskát, tyúkot vagy egyáltalán bármilyen életet kiolt e nap alkalmából, az nem hogy jótét léleknek nem tekinthető, de szégyent is hoz a modern fehér boszorkányokra – akik próbálnák évtizedek óta lemosni magukról a gonosz fogalmát – és spirituális emberekre.

De térjünk csak vissza arra, hogy mi dívik ma még lévén, hogy újév van? Hát a jóslás! Ugyanis nem csak a holtak és az élők közötti határvonalak vékonyodnak el, hanem az összes többi világot elválasztó fátyol is. Tehát a jövőt is sokkal tisztábban lehet kiolvasni. Vagyis a hozzáértő boszorkák és spirik kártyát vagy kristálygömböt ragadnak, hogy egymásnak vagy maguknak, kiolvassák a következő évük történéseit.

Persze a jóslásnak számtalan más formája is ismert és játékos módon is „megoldhatják”, akár alma, vagy tűzjóslással is.

Szóval így fest nagy körvonalakban egy boszorkány, wicca, illetve spirituális beállítottságú ember Samhainja. Lehet ma szórakozni, mágiázni, jósolni és megtisztelni a holtakat. Meg persze… elcsevegni velük…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Kép: giphy.com, history.com, goodwp.com, didyouknowfacts.com,  parsimoniouspagans.blogspot.hu  Leadkép: shutterstock.com