Cernunnos üzenete: Ideje felkészülnöd arra, ami rád vár. A természet ereje fogytán van, hideg és sötét napok köszöntenek ránk. Ne becsüld le a felkészülés időszakát. Kezdj el erőt gyűjteni, testben és lélekben egyaránt felkészülni az előtted álló hetekre, így történjék bármi, lesz elég erőd szembenézni vele és elkerülheted a betegségeket.

Lélegezz együtt a természettel, ahogy a régi emberek. Térj vissza hozzá és alakítsd életedet a természet ciklusai szerint, így tudod a legjobban kihasználni a természet adta energiákat. Vagyis most takarékoskodnod kell és erővel és energiát gyűjtened. Dobogjon szíved együtt a Föld szívével és éld át az évszakokat, ünnepeld meg őket és tisztelt az életet, amit ad neked. Ne haragudj a hideg, esős évszakra, hanem találd meg benne, amit szerethetsz, így nem elveszik az energiád, hanem megmarad és növekszik!

Kicsoda Cernunnos?

Cernunnos a kelta vadász, szarvas isten, a Természet Ura és a Nagy Atya. A druidák úgy nevezik, mint Hu Gadarn, a Termékenység Szarvas Istene. Szent állata a szarvasbika, kos, bika és a szarvaskígyó. A természet, az erdők, az állatok, a lélekvándorlás, a gazdagság, a keresztutak, a harcosok istene. Ugyanakkor egyfajta élet-halál ura, ahogy maga a természet is változik, így a termékenység, de a halál istene is. Emiatt az Alvilág urának is tekintik.

Ha pedig termékenység és természet, a szexualitás istene is, hiszen ő a Nagy Istennő, a Természet Anya párja, aki megtermékenyíti őt.

Éppen ezért a wiccák számára ő egy kiemelten fontos istenség és az ünnepeik, az évszakok ciklusai a kettejük szerelmi viszonyához fűződnek. Az ősz folyamán a Szarvas Isten meghal, ahogy a növényzet és a föld is elalszik, és tavasszal Imbolc ünnepén feltámadt, hogy megtermékenyítse a föld istennőjét, aki Beltane idején megszül. Ez a kapcsolat azonban viszonylag új pogány nézet, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az ókori népek is így ünnepelték volna a Szarvas Istent és az Anya istennőt.

Általában szarvakkal a fején ábrázolják, lótusz pozícióban ül és teljesen meztelen, esetleg egy nyakláncot visel vagy lándzsa van a kezében. Viszont a megjelenése miatt a keresztények mindjárt az ördöggel azonosították, így alakulhatott ki a mai Sátánkép.

A i.e. kb. 100-ból származó, híres Gundestrupi üstön szarvassal, oroszlánnal és medvével ábrázolták. Az ír Carnún isten megfelelője.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: funnyjunk.com