Básztet üzenete: Szeresd jobban önmagad. Tanulj a macskáktól! Ne add fel olyan könnyedén a függetlenségedet, sem pedig a személyiségedet. Mindig emlékezz arra, hogy ki vagy és hogy egyedül is képes vagy megállni a helyedet a világban, bármi is történjen. Vedd észre, hogy egy különleges egyéniség vagy, akit szeretned és tisztelned kell, mert ha te nem teszed, más sem fogja!

Még ha párkapcsolatban is élsz, akkor is tartsd meg függetlenségedet, ne akarj teljesen összeolvadni a pároddal, hanem őrizd meg az énedet. Soha, senki előtt ne szégyelld azt, aki vagy, hanem mutasd meg az egyéniségedet!

Mi van még, amit megtanulhatsz a macskáktól? Hogy fontos vagy! Néha légy önző és kedvezz magadnak. Tudd, mikor kell igazán kimutatni a szeretetedet. Tanuld meg bölcsen használni az igen és a nem szót. Bátran mondj nemet akkor, mikor valamit nem akarsz, soknak érzel és mondj igent a kellemes dolgokra. Tudj kiállni magadért és harcolni, amikor az érdekeid megkívánják. Mindenkiben van egy macska, olykor hagyni kell őt a felszínre törni és élvezni az életet! Lehetsz te néha egy komoly, tekintélyes, méltóságteljes macska is, ugyanakkor egy játékos, vidám, pajkos cicus is.

Kicsoda Básztet?

Az ókori egyiptomi vallás macska istennőjét, szinte mindenki ismeri. Ízisz és Ozirisz lányának tartották, vagyis Hórusz testvérének. Mások szerint a Nap isten, Ré lánya, esetleg nővére. Talán ez esélyesebb is, mint „Láng úrnőjének” és „Ré szemének” is nevezték.

Eleinte oroszlán-, de később már macskaformában ábrázolták. Ez jól mutatja, hogy kezdetben vérszomjas, vad, harcos istennőként, a föld védelmezőjeként tekintettek rá, később pedig szerető, gondoskodó istennő lett belőle. Mivel a házi macskával kezdték azonosítani egyfajta anyaistennő is lett belőle és gyakran ábrázolták kiscicákkal. A gyermekekre vágyó nők Básztet amulettet viseltek, annyi kiscicával, ahány gyermekre vágyott.

Továbbá néha napkoronggal vagy az ureusz kígyóval a homlokán ábrázolták, szisztrummal vagy Menattal, esetleg Ankh kereszttel a kezében.

Nevének jelentése „felfaló” ha az eredeti „Bászt”-ot nézzük, de később Básztetté alakították, ami már hasonlít az illatos olajok tégelyét jelentő szóra, ezáltal Básztet lett a parfümök, illatszerek istennője is.

Mint az tudjuk, Egyiptomban szent állatként tekintettek a macskára, mivel végzett az egyre szaporodó rágcsálókkal, de még a kígyókkal is. A gazdáik gyakran ékszerekkel díszítették őket és azt is megengedték nekik, hogy a tányérjukból egyenek. Amikor pedig eltávoztak, az egész család meggyászolta őket.

Kultuszának központja Per-Basztet (görögül: Bubasztisz). Ide vitte eltemetni a gyászoló család a bebalzsamozott cicákat. A régészeti feltárások során, több, mint 300.000 macskamúmiát találtak itt.

Básztet alapvetően a macskák, anyaság, termékenység, függetlenség, szexualitás, szerelem, nőiesség, a tánc, zene istennője, vagyis majdnem minden olyannak, amit maga a macska is képvisel. Másrészt rá és macskákra úgy tekintettek, mint akik képesek elűzni a betegségeket és az ártó szellemeket, negatív energiákat, ennek okán gyógyít és védelmez is. Őt tartják Ré és a Fáraó védelmezőjének is. Mindemellett úgy hitték, hogy a macskák a szellemvilág őrzői, és megérzik a szellemek és a démonok jelenlétét.

Bármily „meglepő”, de Básztet szent állata a macska.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: pinterest.com