Dagda üzenete: Valami jó dolog fog ma történni veled. Úton van feléd egy pozitív fordulat, egy jó hír, egy szívesség, valamilyen kedvesség. De minden egyes nap érhet valami jó téged. Ha megtanulod megélni és élvezni az életedet, nem mindig az árnyoldalát tartani szem előtt, akkor megfogod látni, hogy mindennap öröm, boldogság, kellemes meglepetések jutnak osztályrészül.

Tudd, hogy Isten (bárhogy is nevezd őt) szeret és boldognak akar látni. Az öröm pedig nem ajándék, kiváltság, hanem képesség. Ha élvezed az életet, akkor mindennapod lehet örömteli. Ne feledd, hogy csak egy életed van jelenleg. Most kell élned, szórakoznod és fejlődnöd. Tudod: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Ne félj jól érezni magadat a bőrödben!

Hatalmad van megteremteni magadnak mindazt, amire vágysz. Használd a teremtő erődet! Ott lakik benned a varázslatos lény, az isteni személy, aki hatalommal bír.

Kicsoda Dagda?

Az ír mitológiában a főisten. Amolyan atyai alak, ugyanis másik neve “Eochaid Ollathair”, vagyis “Eochaid, mindenek atyja”.  Neve annyit tesz: „jó isten”, ami nem csak erkölcsi értelemben jelenti, hogy jó, hanem hogy mindenben jó, illetve mindenható és harcos. A termékenység, a mezőgazdaság, az emberiség, a varázslás, a druidák, a bölcsesség istene, mindamellett, hogy élet és a halál ura, aki képes befolyásolni az évszakokat.

Egyes szövegekben apja Elatha, anyja Ethlinn. Felesége Breg, de máshol a lányaként van feltüntetve. Több gyereke is van, közöttük Brigit, Áine és Aengus is. De volt már szerelmi viszonya Morrígann és Boann istennőkkel is. Sok történet mesék arról, hogy a kelták előtt Írországot birtokló legendás Tuatha Dé Danann nép nagykirálya.

Az ír legendák (közöttük a Táin) egy óriási erővel bíró szakállas, köpönyeget viselő istennek írják le. Egy mágikus botot (ill. buzogány, bunkó) a lorg mórt tartja a kezében, aminek egyik vége egyetlen csapásával kilenc emberrel tud végezni, de a másik végével vissza is adhatja az emberek életét. Van egy mágikus üstje (undry) is, ami feneketlen és egy egész hadsereget képes ellátni. Illetve a belehelyezett holtak feltámadnak.  Mágikus eszközei közé tartozik még a Daurdable is, egy díszes, tölgyfából készült hárfa amely, ha a Dagda játszik rajta, helyes sorrendbe rendezi az évszakokat vagy éppen csatasorba állítja seregét.

Ugyanakkor úgy emlékeznek meg róla az írások, mint egy vidám, jó kedélyű, jó étvágyú, szerelmi kalandjairól is híres istenről. Az élet élvezésének megtestesítője. Talán ezért is olyan vidám népek az írek…

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: pinterest.com