Thoth üzenete: Ma – és igazából bármely nap – ha kérdezel, megkapod a válaszodat. Ha pedig jelet kérsz, akkor azt. Hiszen minden kérdésre van válasz. Fordulj hozzám bátran és válaszolok a kérdésedre!

Hadd emlékeztesselek arra, hogy rengeteg tudás birtokában vagy, gondolj csak az elmúlt életeid és jelen életed tapasztalataira. Éppen ezért gyakran a válasz a kérdésedre már ott van benned. Ám ha készen állsz arra, hogy egy következő szintre lépj, támogatni foglak. Amikor kész vagy, megjelenik a mestered, megnyílik előtted az út és tudni fogod, merre menj, és mit kell tanulnod. Mert érdemes fejlődni, hiszen a tudás, hatalom. Ha segítség kell, mert bizonytalan vagy, nem értesz valamit, majd én megvilágosítalak és amikor készen állsz rá, felfedem előtted a titkos tudást is!

Kicsoda Thoth?

A népszerű, egyiptomi íbiszfejű isten, Thoth az írás, (neki tulajdonították a feltalálását) a tudományok és bölcsesség istene. Az orvosok és írnokok patrónusa. Szent állatai az íbisz és a pávián, ezért sokszor ezekben a formákban is jelenik meg. Ábrázolásain papirusszal vagy írónáddal a kezében láthatjuk. De gyakran láthatjuk a fejékével, ami egy félhold és korong, ami a Hold két fázisát jeleníti, mivel eredetileg Hold isten volt. A Hold ciklikus változásainál ő felügyelt, hogy minden a megfelelő kerékvágásban történjen. Talán ezért is található ott Ré Napbárkájában is, mint a „Világ Rendjének” őrizője. Elvégre fontos szerepe volt az ókori egyiptomi naptár kialakulásában is, ugyanis első hónapja is az ő nevét viseli. De tőle származtatják a himnuszokat és áldozati szövegeket, illetve rituálékat is.

Szent száma a nyolcas, mivel szent városának óegyiptomi neve, a Hemenu (későbbi Hermopolisz) is ezt jelenti. Egyébként a hermopoliszi teremtésmítosz szerint a Thot-íbisz rakta le azt a tojást, amiből Ré, Atum, Kheper és Nofertum kikelt.

Később a görög Hermésszel azonosították és sokak szerint azonos a későbbi korokban élt bölccsel, Hermész Triszmegisztosszal (Háromszor-Hatalmas Hermész).

Nagyon érdekes, hogy az egyiptomi mitológia szerint senkivel sem áll rokonságban. Úgy fogalmaznak az írások: „Önmagától keletkezett, akit senki sem szült”, de voltak, akik úgy gondolták, hogy Ré fia, bár az biztos, hogy az ő tanácsadója és írnoka is.  Illetve egyes források szerint, Szesat, a számolás istennőjét lányának vagy feleségének tartották. Megint más verziókban Nehmetauy vagy Maat, az igazság istennője a felesége. Az legalább biztos, hogy ő gyógyította meg Hórusz szemét, (ezért a gyógyítás istene is) mikor az megsérült a Széth-tel való harcban, és hogy jelen van az Alvilágban szív megmérettetésnél, – mikor kiderül, hová jut a halott lélek – ahol ő írja le az eredményt. A holtak Thot útmutatásával juthattak annak a tudásnak a birtokába, melyek képessé tették a túlvilági életre

Ugyanakkor a mágia és varázslás isteneként is tekintenek rá – ha már ő minden tudás birtokosa – már csak azért is, mert ő tanította meg Íziszt megtanította azokra a varázsigékre, melyekkel Ozirisz testét újjáéleszthette, és meggyógyíthatta Hóruszt, mikor megcsípte.

Már jó ideje ismertnek számít az ezoterikus körökben a híres smaragdtáblái miatt. Ugyanis egyesek szerint Thoth egy mágus, pap volt már Atlantiszon, akinek későbbi inkarnációja volt Hermész Triszmegisztosz, akit egyes feljegyzések szerint azért neveztek „háromszor születettnek”, vagy „háromszor magasztosultnak” (ez a mesteri szintet is jelenti), mert az egyiptomi születését követően még kétszer inkarnálódott. Hermész sírját Nagy Sándor idejében találták meg. Állítólag múmiája a híres Tabula Smaragdinát tartotta a kezében a tizenkét smaragdzöld táblát, ami mondhatni egy ókori ezoterikus irat, a hermetikus filozófia alapjait tartalmazza.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: descobriregipto. com

 Kákosy László. Az ókori Egyiptom története és kultúrája. Budapest: Osiris (2003)