Pán üzenete: Élj a mának, csak az számít, ami most van. Ne azon töprengj mi lesz holnap, hiszen az még meg sem történt. Ami tegnap volt, az pedig már elmúlt. A jelen fölött van hatalmad. Most kell megélned az életet, szeretned és mulatnod egyszerre. Ezért válassz olyan munkát, amit örömmel végzel, hogy napjaid jó hangulatban teljenek. Boldognak lenni nem ajándék, hanem képesség, amivel már most is rendelkezel.

 

Néha szakadj el kicsit a modern világtól, vonulj el a természetbe – lépj Árkádia földjére – és keresd meg a benned élő természetgyermeket. Minden emberben ott lakik az ösztönlény, aki még természetes, szabad, nincsenek korlátai. Tudata nem köti gúzsba képességeit és vágyait. Engedj néha a hívásának és hagyd előbújni a benned lakó nimfát vagy szatírt. Tudj élni és mulatni, mikor eljön az ideje. Légy a lelked pásztora és hallgasd meg, mit kíván! Mosolyogj többet a világra és az visszamosolyog rád. Ha akarod, én őrködöm feletted éjjel és nappal.

Kicsoda Pán?

A görög mitológiából származó Pán a pásztorok, állatok, hegyi vadak, halászok, vadászok, mezők és a zene istene. A származását illetően rengeteg verzió kering, hol Zeusz és Callisto, hol Hermész és Penelopé gyermeke, de anyja lehet még Oeneis vagy Dryopus nimfák egyike, de hát ennyi titokzatosság igazán belefér…

Hadd mondjam el mindjárt a legjobbat: Árkádia istene.

Kecskeszarvval, – lábbal, – farokkal, máskor viszont öregemberként ábrázolják. Érdekes, hogy a görögök igyekezték csúnyának mutatni, míg a rómaiak inkábbi idealizálták a külsejét, ahol egyébként Faunus istennel társították.

Mivel ő a pásztorok istene és védelmezője, mikor azok pihentek, ő vigyázott a nyájukra, és mikor körbe járt, álmot bocsátott rájuk, néha pedig egészséget és szerencsét. Máskor viszont lidércálmot küldött és érdekes, hogy az ókori népek felfogásában a lidérces álmok gyógyító erejűek lehettek, így a gyógyítás isteneként is tekintenek rá.

Előszeretettel tölti idejét a nimfákkal, táncol, énekel és játszik velük, így a termékenység és szexualitás istene is. Egyik monda szerint Echo volt Pán felesége, és úgy keletkezett a visszhang, hogy Pán haragjában ezer darabra tépte feleségét és szétszórta a világban. De Pitüsszel is intim kapcsolatba lépett, ám őt Boreasz, az északi szél is kiszemelte magának és lesodorta egy szikláról. Pitüsz fenyővé vált, aminek lombjai alatt dalolta el Pán gyászénekét. Szelené holdistennőt meg úgy csábította le, hogy báránybőrbe bújt.

Természetesen tőle származik a pánsíp is, amivel gyakran ábrázolják. Ennek története úgy szól, hogy beleszeretett egy Szürinx nevű nimfába, aki nem igazán vágyott a társaságára és elmenekült. De a folyónál utolérte az isten, ám annyira rimánkodott, hogy az olümposzi istenek megszánták és nádszállá változtatták, amiből Pán elkészítette a sípot, ha már nő nem jutott neki….

Egyes források szerint Pán egy ősi természetszellem-, isten lehet, aki idősebb, mint az olümposzi istenek, és amely szerint ő adta Artemisznek adta vadászkutyáit, Apollón pedig tőle tanulta a jóslás tudományát.

Pán halála

Történetek szólnak arról, miként halt meg pán. Az egyik verzió szerint a kereszténység „ölte” meg, ami mindjárt Ördögöt faragott belőle. Tudod, azt a bizonyos szőrős, patás, szarvas verziót és kezébe nyomták Poszeidón háromágú szigonyát és voilá, kész az Sátán-kép.

Ám van egy változatot arról is, hogy Pán a Nílusban fürdött, mikor megijesztette Tüphón, de páni félelmében hallá akart változni, aminek eredménye az lett, hogy az alsó teste azzá változott, de a felső kecske maradt, és így lett belőle a Bak csillagkép. Elvileg ez az egyik variáció arra, honnan származik a pánik, míg a másik az, hogy olyan erős, mély hangja volt, hogy mikor ordított, még az istenekre is ráhozta a frászt. A harmadik variáns szerint, a harcosok istene is félelmetes külseje és hangja miatt, és hogy az ordításával képes volt seregeket megfélemlíteni és pánikba ejteni.

Hogy kerül egyébként Pán Egyiptomba is? Úgy, hogy természetesen minden régiónak volt egy Pánja vagy pedig gyermekei, a Paniskok (apró Panok) voltak, akiket később a szatírokkal kevertek össze.

Pán-kultusz

Egy darab templomtól eltekintve, ami a dél-nyugati Peloponnészosz Neda folyó szurdokjánál található és romjai ma is állnak, a természetben imádták. Főként barlangokban alakítottak ki neki oltárokat. Tisztelői cserfalombokkal, fenyőágakkal koszorúzták meg emlékműveit és magukat, és juhok, bakok, tehenek tejét, mustot, mézet áldoztak neki.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Kérdeztetek-Válaszolok: Miért éppen Árkádia?

Leadkép: bursalagu.club

Forrás: mek.oszk.hu