Rhiannon egy igen népszerű kelta istennő. Manapság a boszorkányok, a wiccák főleg a művészettel, varázslattal kapcsolatos kéréseikkel fordulnak hozzá, mivel a boszorkányok istennőjeként is van számon tartva. Ismerkedj meg vele és történetével!

Arról híres, hogy fehér lovon ül és egy férfi sem tudja őt utolérni.

A walesi holdistennőnek a neve “Nagy Királynőt” jelent. Ő a költők, a művészek és a királyi hatalom múzsája. Ugyanakkor egyfajta „lélekvivő” szerepet is ellát, mivel fehér lován ülve kíséri át a holtakat az Alvilágba.

Úgy is számon tartják, mint a lovak, a madarak, az álmok és a mágia istennője.

(archangeloracle.com)

Így mesélnek róla a Mabinogi első ágában (A Mabinogion az összefoglaló neve annak a tizenegy walesi mesének, amik az 1350-ből származó Rhidderchi fehér kódexben és az 1382 és 1410 között íródott Hergesti piros kódexben szerepelnek.):

Pwyll, Dyfed hercege egyszer kísérőivel felsétált Gorsedd Arbeth dombjára. Az a hír járta, ha nemes születésű ember ül ott le megláthat egy csodát. Jött is a csoda aranyruhában, fehér lovon ülve. Kísérőit külde a jelenés után, de nem értük utol. Végül maga indult utána és megkérdezte a nevét és Rhiannon, Hyfaidd (vagy Hefeydd) Hen lányaként mutatkozott be. Azért jött, hogy találkozzon
Pwyll-el, akibe régóta szerelmes, de apja máshoz akarja adni. Persze a herceg is szerelmes lett és megbeszélték, hogy egy év múlva találkoznak a Rhiannon által előkészített lakomán, ahol összeházasodnak.

Eltelt egy év, a herceg útra is kelt megházasodni. Csakhogy a lakodalom idején odament hozzá egy fiatal férfi egy kéréssel. Pwyll meggondolatlanul azt mondta, teljesíti a kívánságot, ha lehetősége van rá. Csakhogy az illető nem más volt, mint az, akinek Rhiannont szánták, Gwawl, Clud fia, kinek maga  a menyasszony és lakoma volt a kérése. Bolond Pwyll a szavát adta, így teljesítette a kívánságot. Hála az égnek Rhiannon okos nő volt, és egy varázszsákot adott kedvesének, és azt mondta, hogy amikor kell, használja azt, és hozza magával száz lovasát is. Egy évvel későbbre ígéri a lakomát Gwawl-nak.

(thecelticjourney.com)

Egy évvel később meg is jelent Gwawl a neki szánt lakodalmon, és beállított egy talpig rongyos alak. Az álruhás Pwyll-nek is volt ezúttal egy kívánsága: töltsék meg zsákját mindenféle jóval. Örömében Gwawl teljesítette is a kérést. Ámde a varázszsákról volt szó, ami bizony nem telt meg… az álruhás koldus azt mondta, a zsák addig nem telik meg, amíg a gazdag földesúr, vagyis a vőlegény, meg nem tapossa tartalmát. Rhiannon unszolására a vőlegény beleugrott, és taposni kezdte, de akkor  Pwyll felrántotta a zsák száját, és belekötözte. Megfújta kürtjét, megérkeztek a lovasok és elfogták azokat, akik a frigy ellen voltak.

Ezután mindenki belerúgott zsákba, míg végül az agyonvert Gwawl meg nem ígérte, hogy nem áll bosszút rajtuk, és Rhiannon apja Hyfaiddis biztosítékot tett érte, ekkor elengedték.  Meg volt hát a lagzi, majd boldogan tértek haza Dyfed-be.

Nem tartott sokáig a felhőtlen boldogság, mert három év múltán sem született gyerekük. Az ország urai arra kérték az uralkodót, váltsa le a feleségét. Pwyll egy év haladékot kért és be is jött neki, mert megszületett első gyermeke, akit utána elloptak… a dajkák a büntetéstől félve azt állították, hogy Rhiannon ölte meg a gyereket. Pwyll azzal  büntette feleségét, hogy mindennap kint kell ülnie a várkapunál, és az összes arra járónak el kellett mesélnie a történetét, és felajánlania, hogy viszi a hátán az utazót, ha akarja.

(dragonratjewellery.com)

Wales egy távoli szegletében GwentIsCoed-ben Teyrnon Twrf Lient király és feleségének sem volt gyermeke, de egy nap az istállóban találtak egy csecsemőt. Magukhoz vették és
Aranyhajú Gwri-nek nevezték el.  Idővel a szülők észrevették, hogy a gyerek Pwyll, Dyfed hercegére hasonlít. Hallottak is a király fiának eltűnéséről, és Rhiannon büntetéséről és elvitték nekik a csecsemőt, akit a szülei felismerték ruháiról és arcáról. Rhiannont többé nem büntették és a gyermek a Pryderi (aggodalom, gond) nevet kapta.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: wall.alphacoders.com