Először azt hittem, le fog húzni Az élet szép, mikor legalábbis mikor elolvastam a tartalmát, hogy a második világháború idején játszódik. Deportálás, tábor… gondoltam, jaj nekem. Biztos vígjáték? De kellemes csalódás ért. Az egyszerű mondanivalót fogták és belecsomagolták egy szórakoztató, varázslatos köntösbe. Lehet, hogy nincs túltolva látványelemekkel és világmegváltó gondolatok sincsenek benne, de mégis megérinti a lelket és… felébreszti!

A sztori

Az 1997-ben bemutatott olasz filmdráma, 1939-ben játszódik, Toszkánában. Van nekünk egy mérhetetlenül optimista, mindig vidám Guidonk, aki viszont roppant ügyetlen pincérként dolgozik a nagybátyjánál. Egy szép napon beleszeret Dorába és hetekig udvarol neki. A mai férfiak példát vehetnének arról a kreativitásról és kitartásról, amiről Gudio tesz tanúbizonyságot és a nők csak úgy bomlanának utánuk.

Miután meghódította Dorát és összeházasodtak, Gudio könyvesboltot nyit. Idővel megszületik kisfiúk, Giosué. A család élete több, mint idilli, de nem az a művi, nem az amerikai álmot vették alapul, hanem azt az őszinte családi életet, amit az egyszerű emberek élhetnek, akiknek megvan mindenük a boldogsághoz.

kép

Csakhogy amikor a fasiszták hatalomra jutnak Olaszországban, a sorsuk megpecsételődik. Guidót és fiát deportálják, míg Dora önként velük tart, hogy ne szakadhassanak el egymástól!

Na, és most tessék megkapaszkodni: Gudio annyira szeretné megvédeni fiát a háborútól, a haláltól, a szenvedéstől, hogy azzal rukkol elő: mindez csak egy megszervezett játék, és aki nyer, az kap egy tankot.

Kis érdekesség: A film 3 kategóriában söpört be Oscar-díjat és további 52 díjat nyert

Mire taníthat Az élet szép film?

Lehetsz te akármilyen szerencsecsomag pasi, ha van egy kis sütnivalód és elég kitartó vagy, tutira meghódítod a választott nőt!

Viccet félretéve…

kép

Akármennyi sokk, szörnyűség, fájdalom, nehézség érje Guidót, képes továbbjátszani a játékot. Már belül romokban hever, de a fiáért felülemelkedik önmagán és az őt ért borzalmakon. Nem adja fel, küzd, hogy a fia lelkét biztonságban tudja és segítsen neki visszatalálnia az anyjához. Végig mosolyog, nevet és humorizál, egy fantasztikus világ illúzióját tartja fenn a fia számára. Ez a lényege az egésznek. Hogy olykor le kell győzni önmagunkat másokért vagy a célért. Nem szabad feladni, akármilyen pocsék is legyen a helyzetünk. A kínjaink pedig nem vesznek kárba, mert ha valamiért nagyon küzdünk, és szívünket-lelkünket beleadjuk, sikerrel fogunk járni.

Az élet szép. Szép, mert a szerencsétlen pasik megnyerhetik álmaik asszonyát. Szép, mert létezik a szerelem. Szép, mert az álmaink valóra válhatnak. Szép, mert a reményink, a kitartásaink kifizetődhetnek. Szép, mert van család. Szép, mert a humor, a vidámság képes minden helyzetet szebbé varázsolni.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Szívmelengető film Istenről és egy csodálatos gyógyulásról – Mennyei csodák

Leadkép

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?