A jógáról először a legtöbb embernek a kicsavart pózok és az erőlködés jut az eszébe. Ők azok, akik még nem próbálták, és a tévképzetek miatt valószínűleg nem is fogják. Ideje lerántani a jógáról a leplet, mert nem csak egészséges, de kiegyensúlyoz és megnyugtat.

Persze vannak olyan gyakorlatok is, amitől megszakad az ember, de a jóga nem az erőlködésről szól. Én szeretem feszegetni a határaimat, de a mi jógaoktatónk nem erőltet egy gyakorlatot sem, ha éppen nem tudjuk kivitelezni. Sőt, ha van egy nehezebb póz, ő mindig megmutatja a könnyített verzióját is. Tehát oktatótól is függ, milyen a jógaóra.

Én azért szeretem, mert kikapcsol, megmozgat, és nem kell leizzadnom magamról a bőrömet. Üvöltő zene helyett lágy dallamok teremtenek harmóniát, a levegőben pedig gyertya és füstölőillat terjeng, ami segít ellazulni. És ez csak a kezdet! A jóga ennél sokkal több előnnyel bír.

  1. Fejleszti az izmok rugalmasságát

Az én izmaim rettenetesen kötöttek. Amíg mások nevetve érintik meg tenyerükkel a földet, én jó, ha a lábszáram aljáig le tudok nyúlni. Nagy nehezen. Erőlködve. Tudom, borzalmas! De ez van! A rugalmasság a jóga egyik legnyilvánvalóbb előnye. Én is hiszek abban, hogy egyszer bizony meg fogom érinteni a talajt. A lehetetlen elérhető közelségbe kerül.

  1. Építi az izmokat

Nem csak rugalmassá teszi, de erősíti is az izmaidat. Amikor rendszeresen jógázom, kevésbé fáj a hátam az egész napos ülőmunkától. Idős embereknek különösen ajánlott, hiszen az ízületi gyulladásra is jótékonyan hat.

  1. Jó a gerincnek

Különösen a gerincjóga mozgatja meg jól a hátizmaidat, de a sima jóga is jót tesz a gerincednek. Emellett a súlyod is csökkenni fog, aminek az egész tested örülni majd.

  1. Megtanít koncentrálni, befelé figyelni

A jóga a légzőgyakorlatokon alapul, amire különösen oda kell figyelni kezdőként. Az első néhány alkalommal azért jelentkezik ólmos fáradtság, mert nagyfokú koncentrációt igényel a légzésre és a gyakorlatokra figyelni. Aztán vannak meditációval egybekötött gyakorlatok is, amikor a gondolataidat kell szemlélned. A befelé figyelés az előnyödre válik.

  1. Javítja a vérkeringést

A különböző jógagyakorlatok különösen a láb és a kéz vérkeringését segítik: több oxigén jut el a sejtekhez. Növeli a hemoglobinszintet és a vörösvértesteket, amelyek az oxigént szállítják a szövetekhez. Ezáltal kisebb az esély a vérrögök képződésére, valamint a szívroham és a stroke kockázata is csökken.

  1. Egyszerűen boldoggá tesz

Szomorú vagy? Ülj lótuszülésbe! Vagy keltsd életre a táncos pózt! Még a tanulmányok is kimutatták, hogy a folyamatos jóga jótékony hatást gyakorol a depresszióra. Így érdemes egy-egy nehéz nap után tökéletesen végrehajtani egy-két jógapózt a stressz leküzdése és a boldogság érdekében.

A jóga még azért kapcsolható össze a boldogsággal, mert segít a jelenben maradni. Mit jelent ez? Az életünk a „mostban” zajlik, nem a múltban és nem a jövőben. A jóga segít megélni a most pillanatát, javítja a koordinációs képességeket, a reakcióidőt és a memóriát is.

  1. Csökkenti a vércukorszintet

És nemcsak a vércukorszintet, hanem a koleszterinszintet is. Emellett a kortizol és az adrenalin szintjét, a szívroham és a veseelégtelenség kockázatát, valamint ösztönzi a súlycsökkenést.

Kell ennél több? A jóga minden szempontból egészséges, nem véletlenül ajánlják, főleg meditációval egybekötve. Segít megélni a pillanatot és a pozitív dolgokra összepontosítani. Jógázz a boldog pillanatokért, a stresszmentes életért és az önfeledt mosolyért!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: aminoapps.com, giphy.com, ve.emedemujer.com, tenor.com, elephantjournal.com, wifflegif.com, totalprosports.com, Leadkép: mindfueldaily.com