Mi a csakra? Nem viccből tettem fel a kérdést. Hiszen biztosan vannak közöttetek olyanok, akik hallották már ugyan magát a szót, ám nincsenek tisztában a pontos jelentésével. Ezért kezdjük az egész bejegyzést egy gyorstalpalóval. Érdemes akkor is végigolvasnod, ha te már jól tudod, mi fán teremnek a csakrák, hiszen számodra is tartogathat még meglepetést ez a rövid bekezdés.

No, szóval…

Mi a csakra?

A csakrák a gerinc tengelyén elhelyezkedő energiaközpontok. Összesen 7 főcsakrák különböztetünk meg egymástól, de valójában sokkal több van belőlük. Mivel az aurában találhatók, fizikai szinten nem érzékelhetjük őket. Az azonban biztos, hogy minden élethelyzettel kapcsolatban vannak.

Talán tudod, talán nem, de minden csakrának van egy fő szerve, egy fő életterülete. Így már talán világossá vált számodra, hogy a különböző félelmek és betegségek is egy-egy csakrához kapcsolódnak.

Ám a fekete leves még odébb van…

Hogyan alakulnak ki a betegségek?

Nos, úgy, hogy a csakra energiája blokkolva van. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy az energia szabadon áramoljon, és egyik ponton se legyen túl- vagy alulműködés. A harmóniára kell törekedni. Egy egészséges és kiegyensúlyozott emberben ugyanis a 7 csakra pontosan a megfelelő mennyiségű energiát biztosítja a testnek, az elmének, a szellemnek és a léleknek.

kép: celestinevision.com

Mit jelent, hogy alulműködik a csakra?

Azt, hogy energiahiányos lesz, és mivel ez az energia kapcsolódik a testünkhöz, azon a területen a sejtek, a szervek, a szövetek, és minden más is alulműködik majd.

Bumm! Betegség!

A túlműködés vagy az energiatöbblet is probléma, hiszen ahová túl sok energia áramlik, ott a szervek túltöltődnek. Mi lesz, ha túl sokat dolgozik? Elfárad. Hova vezet ez? Alulműködéshez. És pontosan ugyanott vagyunk, ahol az előbb: a betegségeknél.

Csakrák és betegségek

Gyökércsakra

Az első, amiről beszélni fogunk, a gyökércsakra. Ez a gerinc alsó részénél található. A fő szerve a mellékvese. Tehát, amennyiben ezzel a szerveddel vagy ezen a területen van problémád, érdemes némi figyelmet fordítani erre az energiaközpontra.

Ami az érzelmeket illeti: ide tartozik a szülés, a születés, a pénzügyi függetlenség, a túlélési kérdések (a pénz és az élelem) és a halál is. Tehát, ha halálfélelmed van akkor is, ha semmi sem fenyeget, esetleg bizonytalanság gyötör, félsz a szüléstől vagy problémád van a pénzzel, ezen a területen vannak blokkjaid. Fizikai szinten: hát alsó részének fájdalma, csípőfájdalom, emésztési problémák, petefészek cisztái nőknél, prosztataprobléma férfiaknál.

Színe: a piros.

Szakrális csakra

A következő a szakrális csakra, amelyet szexcsakrának is szoktak hívni. Ez a nemi szerveknél található. Ide tartoznak a kapcsolataink, az „én helye a társadalomban”, és mások képességeinek, valamint az új tapasztalatoknak az elfogadása.

A fő szerve az ivarmirigyek, tehát a ciszta, a mióma, a szexuális problémák, illetve a rák a fő betegségek ezen a területen. Érzelmek, amelyek ide tartoznak: bőség, jólét, öröm, szexualitás, párkapcsolati félelmek, irányításmánia, félelem az intimitástól. Sőt, még az alacsony önértékelés, a függőség, a rágalom és a bűntudat is itt van. Fizikai szinten: elhízás, hormonproblémák.

Színe: narancssárga.

Napfonatcsakra

A harmadik a napfonat- vagy a köldökcsakra, amely (talán már kitaláltad) a köldöknél helyezkedik el. Fő szerve a hasnyálmirigy. Érzelmi kérdések: önértékelés, önbizalom, identitás, önbecsülés, a képesség, hogy irányítsuk az életünket. Jelentkezhet továbbá harag, kapzsiság, valamint az együttérzés és az empátia hiánya, amennyiben túlműködik a csakra.

Vagyis: ha önbizalomhiánytól küzdesz, tehetetlennek érzed magadat, netán jellemző rád az önpusztítás és az önbecsülés hiánya, illetve ha fizikai szinten emésztési gondokkal, hasnyálmirigy-problémákkal, máj- és veseelégtelenséggel bírsz, akkor ezzel az energiaközponttal van némi dolgod.

Színe: a sárga.

Szívcsakra

A negyedik a szívcsakra, amelyhez a szeretet, a kedvesség és az együttérzés képessége kapcsolódik. A szív tájékán található. Ebből következik, hogy a szívvel vagy vérrel kapcsolatos, illetve az érrendszeri problémáknak ez a forrása.

Érzelmi kérdések: szeretet, öröm, belső béke, és ezek ellentéte, mint az elfogadás hiánya, az ítélkezés, a kegyetlenség és a düh. Arról már írtam egy korábbi cikkemben, hogy a düh és a neheztelés károsítják a legjobban a szívet.

Amikor a szívcsakra túlműködik, elveszíted a személyes határaidat, egészségtelen döntéseket hozol a szeretet nevében. Fizikai tünetek: magas pulzusszám, szívdobogás érzése. Amennyiben alulműködik, úgy érezheted, hogy nehezedre esik közel kerülni bárkihez. Mintha falat építenél a szíved köré, és nem engednél be senkit. Ez keringési problémákban mutatkozhat meg fizikai szinten.

Színe: a zöld.

Torokcsakra

Ide tartoznak a kommunikációs képességeid, az önérzet és a szeretet. (Észrevehetted, hogy bizonyos érzések és problémák több csakrához is tartozhatnak. Ilyenkor érdemes minden érintett területet megnézni.)

A nevéből is következtethetünk rá, hogy a toroknál található, fő szerve a pajzsmirigy. Érzelmi kérdések: nem értenek meg, nem hallgatnak meg, amikor nem tudsz nemet mondani, nem tudod megvédeni magadat, nem tudod kifejezni magadat és az erős igazságérzet is ide tartozik.

Színe: kék.

Harmadik szem csakra

A hatodik a harmadik szem csakra, amely a homlokon, a szemöldökök között található. Fő szerve az agyalapi mirigy, amely egy irányító központ, és a hormonszabályozásban van fontos szerepe.

Ez a csakra felelős az összpontosításért, illetve ide tartozik az intuíció, a képzelet, a bölcsesség, a döntések, a változásra való képesség.

Színe: indigó.

Koronacsakra

Az utolsó főcsakra pedig a koronacsakra, amely a fej tetején található. Fő szerve a tobozmirigy. Érzelmi kérdések: a lelki teljesség képessége tartozik ide, a belső és külső szépség, kapcsolatunk a lélekkel a tiszta boldogsággal.

Tehát, ha hitehagyottnak és elveszettnek érzed magadat, netán gyakran kerít hatalmába a bosszú, ezen a csakrán van valamilyen blokkod.

Színe: lila és fehér.

Hogyan gondoskodhatsz csakráidról?

Nos, én azt mondom, hogy a hatékonyság érdekében mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Léteznek persze csakratisztító módszerek és meditációk, mégis az a legjobb, ha egy hozzáértő személy végzi ezt a munkát.

A leghatékonyabb módszer erre, amit ismerek, az a Theta Healing technika. Ha végeztél alap- és/vagy haladó tanfolyamot, akkor otthon is el tudod végezni a csakratisztítást egy megfelelő meditáció segítségével. Emellett fordulhatsz Theta Healing konzulenshez és csakratisztító szakemberhez is.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A módszer, amellyel bármit elérhetsz, ha akarsz!

Forrás:

https://www.mindbodygreen.com/0-91/The-7-Chakras-for-Beginners.html

https://blog.mindvalley.com/7-chakras/

Leadkép: catalystspace.org

Szövegközi képek: Chakras.info