Ugyanis szögezzük le, hogy van különbség. A boszorkány és a wicca nem egy kaptafa. Hogy a jövőben ne keverhesd őket össze vagy utáltasd ki magadat sehonnan, amiért egykutyának nevezed őket, segítünk letisztázni, hogy mitől is olyan más a kettő…

Ki a boszorkány?

Kezdjük azzal, hogy eredetileg csak boszorkány van, aki lehet nő és férfi is egyaránt. Nincs fekete meg fehér. Ezek a modernkor címkéi. Az erő, amivel bírnak, abból lesz a mágia, ami színtelen. Azáltal lesz színe, hogy mire használják.

A született boszorkányok többnyire természetfeletti képességek birtokosai, nagyon sok közöttük a látnok, a gyógyító, szellemlátó, akaratával könnyűszerrel befolyásol (megigéz) másokat, de más egyéb képességekkel is bírhatnak.

Ellenben azzal is kezdhettük volna, hogy már eleve a két szó eredete is teljesen más. A boszorkány szó, a török nyelvek, baszargan, baszirgan szavaiból származik, amely az ótörök basz- („nyomni”) igető alapja. (Igen, innen ered a magyarok által sűrűn használt, népszerű trágár igéje.) Azért lett ez a boszorkány definíciója, mert úgy tartották, hogy a kéjsóvár perszóna éjszaka belopózott a kiszemelt férfi házába, és ráhuppant az alvó ember mellére, hogy „megnyomja” őt az éjjel, amivel kellemetlen álmokat idézett elő.

A „bűbájos” és „igéző” személy is idetartozik, mivel a bű és a báj gyökérszavak jelentése, eredete szintén összefüggésbe hozható a boszorkányéval. E szavak is az ótörök „báj” szóból erednek, ami azt jelenti: kötelék, szalag, bilincs és így vissza is jutunk a tipikus boszorkány képességhez: igézés.

Ugyanakkor sok modern kori boszorkány felvesz valamilyen újpogány irányzatot és félig, sámán, druida nézeteket vall vagy vallási, mitológiai hagyományokat épít a hitébe, és mondjuk tündérekkel, istenekkel keresi a kapcsolatot, meg dolgozik össze velük. De a lényeg az, hogy a boszorkánynak egyikre sincs szüksége, ő önmagában is létező, erővel és képességgel bíró személy.  Ám jellemző rájuk az animista gondolkodás, miszerint mindenben szellem lakozik, mindennek van lelke. A boszorkánynak nincs vallása, a wiccának van.

Ki a wicca?

Mint az kiderült, a wicca (mint egyén) egy vallás követője. Szabályaik, intelmeik vannak, köztük a két legfőbb:

Bármit megtehetsz, de másnak ne árts vele.

Bármit is tégy, akár jót, akár rosszat, háromszorosan kapod vissza.

Na, hát ilyen nincs a boszorkányoknál, ők abszolút a lelkiismeretükre hagyatkoznak. Náluk nincs jó és rossz fogalom vagy pedig mondhatni elég sajátosan, lazán értelmezik.

Alapvetően egy békés, mágiát használó, több irányzattal rendelkező vallás, ahol istenekkel, (legfőképp az istenpárral) természet szellemekkel vagy éppen tündérekkel munkálkodnak együtt és hozzájuk fohászkodnak. Csak és kizárólag pozitív dolgokra használják mágiájukat, amikhez sajátos rituális eszközeik is vannak.

Gerald Gardner élesztette újjá különféle boszorkányhagyományok, és legendák, mítoszok egybeolvasztásával. Az ünnepeiket is aszerint kötötték az évszakok, hogy isteneik, milyen fázison esnek át. Télen születik a Napisten, tavasszal telítődik erővel, kora nyáron termékenyíti meg az istennőt, és így tovább… míg meghal, majd kezdődik újra a ciklus.

Maga a wiccaszó feltehetően az óangol “wicca” szóból származik, ami boszorkánymestert vagy varázslót jelentett és ebből a szóból alakult ki a mai modern “witch” De más nézet szerint az óangol “wiglaer” szóból ered, melynek gyöke, a “weik”, aminek jelentése hajlítani, kötözni, fonni, vagyis a a wiglaer olyan személy,, aki köt, meghajlítja a valóságot, vagyis varázsol és ebből ered a wizard (varázsló) szó is.

Tehát, sem etimológiai, sem vallási, sem kulturális antropológiai szempontból sem egyezik, legfeljebb nagyon felszínesen találhatunk egyezőségeket, de fogadjuk el, más wiccának lenni és más boszorkánynak. Ezzel az órának vége.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A valódi boszorkányság titkai

Leadkép: michalschein.com

Gifek: imgur.com