Ugyan, ki ne hallott volna a cigányok „félelmetes”, és ütős mágiájáról.  Most is ott lebeg a szemed előtt a kendőt viselő, flitteres, cifra színes gúnyát viselő foghíjas öreg cigányasszony? Meg a fiatal és szexi változata, amelyik kártyából vagy tenyérből jósol? Mit gondolsz, vajon mennyi igazság tartalma van az őket övező legendáknak, hogy képesek jósolni és megátkozni a metró aluljáróban?  Kíváncsi vagy arra, hogy működik valójában a  cigánymágia?

Ahogy régen, – és ma is – a cigányok többsége mélyen babonás és hisz a mágiában, – no meg a szellemekben! –  annak ellenére, hogy valójában a kulturális örökségük a keresztény nézeteken alapszik. Tehát úgyis összegezhetnénk a dolgot, hogy pogány szokásaikat elegyítették a kereszténységgel.

A cigányok életében a mágia mindennapos dolog, egymás között is nyíltan beszélhetnek róla, egyedül nekünk, a kívülálló világnak és társadalomnak tűnik ekkora rejtélynek.

A cigányok istennője

De most kapaszkodj meg a karfában, ugyanis a cigányoknak is van saját istennőjük. Kali Sara, más néven Szent Sára, avagy Fekete Sára a romák védőszentje. Hivatalosan nem avatták szentté, de mivel a romák között ekkora tiszteletnek örvend, a Vatikán is engedélyezi a kultuszát.

A legenda úgy tartja, hogy Kali Sara a két Mária egyiptomi szolgálólánya volt. Elvileg létezik egy apokrif irat szerint, amely szerint ő is tanúja volt a feltámadásnak, és az elsők között volt, aki csatlakozott a megtért keresztényekhez. Jézus halála után a keresztényüldözések hatására Provence-ba ment a két Máriával.

Egy másik változat viszont azt meséli, hogy Kali Sara egy cigánylány volt, akinek a karavánja Provence környékén táborozott és mikor a két Mária hajója elsüllyedt a part közelében, ő mentette ki őket a vízből.

A sokszínű cigánymágia területei

Szerelmi varázslatok

A különböző kapcsolatot megtámogató mágiák tartoznak ide, de persze az is, ha valaki férjet, szerelmet szeretne találni. Természetesen a szerelmi kötés sem maradhat ki, amit gyakran a kiválasztottat megszemélyesítő bábu segítségével visznek véghez az átviteli mágia által. De ott van lehetőségnek a hűtlen férj visszafordítása is. Tipikus rigmusai közé tartoznak az „addig ne egyék és ne igyék, amíg…” és képesek mindenféle átkot ragasztani az emberre, amíg az nem tér vissza kedveséhez.

Ugyanígy képesek a mágia segítségével feloldani egy kapcsolatot.  Mágiájukhoz általában emberi eredetű dolgokat – haj, nyál, köröm, menstruációs vár, izzadtság, stb. – vagy tárgyakat -ruhanemű, toll, stb.- használnak. Sőt, időnként még állati eredetű anyagok is felhasználnak a siker érdekében…

Átkok és rontások

Szinte minden létező negatív varázslatot képesek foganatosítani. Szerencsétlenséget, bosszúságot, betegséget szabadíthatnak a másik fejére büntetésül. Tudjátok, mint a jó kis Stephen King regényben is a „Sorvadj el”-ben…

A rontásküldő határozza meg, hogy miben nyilvánuljon meg az átok vagy a rontás. A rontás általában rövidebb idejű, olyan, mint egy bomba, egyszer robban. Viszont az átok az olyan, mint a pestis, hosszú szenvedést ígér, akár a célszemély magánéletében vagy egészségében. A rontás hatása az aktiválódás követően általában véget is ér, mondhatni lecseng, az átkot viszont le kell venni, meg kell szüntetni. Állítólag csak azon foghat, aki meg is érdemli és amit elsősorban imádsággal lehet elhárítani.

Az átok erejét a kimondott szóba vetett hit adja meg, például az olyan káromkodások és átkozódások, mint a „Verjen meg az Isten!”, „Pusztulj el, ha még egyszer…!”.

Gyógyítás és rontáslevétel

Hiszed vagy sem, de foglalkoznak gyógyítással, rontás- és átoklevétellel is. Ide tartozhat a szerelmi, anyagi, magánéleti problémák orvosolása, az állatok védelme, a rossz álmok megszüntetése, gyógyítás, és az említett levétel is.

Jövendőmondás

Legendás a cigányok jóslása, akár cigány, vagy Tarot kártyából, kristálygömbből vagy tenyérből tegyék. De akadnak olyan tehetséges médiumok is, akik csak ránéznek az emberre és már mindent tudnak. Gyakran használják hozzá a kérdező személyes tárgyát, vagy azért, akivel kapcsolatban a jóslatot várja a kliens.

Még néhány érdekesség a cigány mágiáról

Mindig a legtapasztaltabb, legnagyobb tudású cigányasszonyok végzik a mágiát, de gyakran kérnek segítséget a mágikus ceremóniájukhoz egy idősebb, tapasztaltabb cigány személyében.

A mágiát használó cigányok általában örökölték a képességet, és a tudást, amivel dolgoznak. Feltétlenül hisznek az ereében. Azok, akik ilyen született képességekkel rendelkeznek, azok Istentől kapott ajándékként tekintenek a látói vagy mágikus képességeikre és mélységesen sérti őket a feltevés, hogy bármiféle gonosz erőtől, legfőképpen, hogy az Ördögtől származna. Ez magyarázza, hogy keresztény hittel, miért nem tartják bűnnek a mágia használatát. Nézeteik szerint az Istentől kapott erővel élni nem bűn.

A mágikus szolgáltatások és a jóslás szívességalapon vehetőek igénybe. A romák egymás között úgy oldják meg, hogy szerencsét vagy szerelmet hozó amulettet, vagy mágikus ajándékot adnak a másiknak. A nem romáktól általában pénzt kérnek. Ritkán, de elszokták fogadni az értékes tárgyi fizetséget, – pápá Rolex meg Swarowski nyakék – vagy az ígéretet a szívesség viszonzására. A fizetést csak úgy lehetne megkerülni, ha egy ismerős ajánlásával járulnak a cigányasszony elé – ugyanis általában az asszonyok foglalkoznak az ilyen jellegű tevékenységekkel- és ők utólag egymás között lecséndzselik.

Nos, ha nem csak átszaladtál a cikken, akkor most kiderült számodra, hogy nem kell tartanod az összes aluljáróbeli romától, aki átokkal fenyeget, mert nem adsz neki egy kis pénzt vagy cigit. Mentségedre szóljon, hogy valószínűleg laikus lévén nem tudsz különbséget tenni „hiteles” és a „nem hiteles” cigányasszony között, de azt azért elmondhatjuk, hogy aki tényleg hatalommal bír, az nem a metrón vagy a vonaton fog elátkozni némi apróért. Akik ezzel próbálkoznak, inkább csak visszaélnek a rójuk kialakult sötét és fenyegető rémképpel és ezért vetik be „hatalmukat”.

Úgyhogy, ha van egy kis eszed, ne állj meg a felszólítására, hogy megmondja a jövődet, mert úgy bepaliz, mint annak a rendje, mert látja, hogy hiszel benne, a hatalmában, a jóslatában. Mond neked valami égbe kiáltó marhaságot, a kamu jövődet, aztán tartja a markát. Márpedig ha nem adsz, akkor kapod a fenyegetést.

Való igaz, rém ciki tud lenni, mikor a forgalmas utcán vagy aluljáróban agyon szid meg átkoz, netán leköp vagy megtép. Nyugalom, ez a legtöbb esetben a showműsor része, hiszen azt akarják elérni, hogy megijedj, és inkább fizess.

Mi ezután a legrosszabb, ami megtörténhet? Hidd el, nem az, hogy zsákbamacska cigányt fogtál és tényleg megátkozott, hanem hogy úgy berezelsz, hogy bevonzod magadnak a bajt.

Egyszóval, mi a tanulság? Ne állj meg neki…

Képek:  flickr.com, deviantart.com, stephenfaust.com, приворот-помощь.рф, novate.ru